Pastilele cu iod vor ajunge la populație prin intermediul prefecturilor, a inspectoratelor pentru situații de urgență și cu implicarea medicilor de familie.
Anunțul a fost făcut de ministrul sănătății, Alexandru Rafila, în contextul finalizării, în doar câteva zile, a producției de 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu de către Antibiotice Iași.
”Producătorul de medicamente a reușit într-un timp scurt să producă milioane de pastile care vor ajunge la direcțiile de sănătate publică. Nu trebuie administrat la toată lumea. Se ia din timp. Insist şi asupra acestui lucru. Este extrem de important, dar dacă va fi nevoie, atunci trebuie să existe, mai ales pentru copii, pentru femeile gravide. Medicii de familie au responsabilitatea pentru sănătatea comunităților în care lucrează, mi se pare natural ca și ei să fie implicați”, a declarat Alexandru Rafila.
Oficialul a subliniat că pastilele vor fi distribuite populației de medicii de familie numai atunci când va fi cazul, adică dacă va exista o situație care să o impună.
Tabletele cu iodură de potasiu au rolul de a proteja tiroida de radiaţii în cazul unui accident nuclear, dar asta doar dacă iodura este administrată în primele ore de la detectarea emiterii radiațiilor.
Medicii au atras atenția, după ce românii au luat cu asalt farmaciile din țară în goana după pastile, că iodura de potasiu nu este un „panaceu universal” și trebuie administrată doar cu recomandarea medicului.
Există un dozaj prestabilit în cazul expunerii la radiații, între 100 și 130 de miligrame în cazul persoanelor adulte. Pentru copii și femeile gravide, dozajul diferă. Iar persoanele cu boli endocrine, inclusiv cele care au suferit intervenții chirurgicale la tiroidă, trebuie să consulte în prealabil medicul endocrinolog dacă pot lua sau nu pastilele cu iodură de potasiu.
Sunteti dusi cu pluta rau :))) si ziaristii si institutiile lui peste prajit