Materialele textile din epoca medievală nu obiecte care trec testul timpului în mare parte. La fel este și în situația zestrei locale. Totuși, arheologii de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău au găsit, într-un mormânt, ceea ce pare a fi o panglică folosită pentru un copil, acum aproape 500 de ani.
”Panglica provine dintr-un mormânt dublu medieval, din apropierea bisericii dispărute (recent descoperită) din localitatea Pericei- str. Goț, nr. 668. Mormântul conținea doi defuncți, un adult și un copil cu vârsta de aproximativ 5 ani. Pe craniul copilului se afla o bandă din material textil, care îi înconjura capul, decorată cu șiruri oblice de mărgeluțe de diferite culori și mărimi, realizată din catifea, din mătase, fire nerăsucite și mărgele din perlă, realizată în tehnica broderiei cu ciocănele și se datează secolulul XVI”, ne explică arheologul Timea Keresztes, cea care a făcut echipă cu Dan Băcueț în situl de la Pericei.
Potrivit Timeei Keresztes, în evul mediu, în general, hainele copiilor nu erau foarte diferite față de hainele adulților, cu execepția copiilor din medii nobile. Costurile hainelor erau foarte mari și de aceea copiii din familii mai puțin bogate nu purtau haine făcute special pentru ei. Este deci posibil ca purtătorul panglicii să facă parte dintr-o familie mai bogată, care a putut să-și permită astfel de materiale scumpe.
”În Evul Mediu prezența bentiței (párta în limba maghiară) este foarte comună în morminte de femei nemăritate și la copii, în perioada târzie a evului mediu și în epoca modernă timpurie devenind o piesă de port foarte popular. Se cunosc mai multe varietăți, cum ar fi cea deschisă, cea închisă sau cea similară de bandă sau de bonetă, coroane. Sunt decorate cu perle de diferite dimensiuni, spirale de metal sau fire metalice prețioase. Cel puțin în secolul XVI copiii și fetele au purtat bentiță, iar femeile căsătorite bonetă. Se pune întrebarea, cine era proprietarul panglicii descoperite de noi? Din sursele istorice știm că biserica aparținea familiei Báthory (ramura de Pericei) și unii membri ai familiei au fost înmormântați aici (adulți și copii). Cine a fost cu adevărat… poate vom afla în perioada următoare, după cercetări mai amănunțite”, mai spune arheologul Timea Keresztes.