În contextul numărului mare de refugiați ucraineni care intră în România, precum și pentru stabilirea unor măsuri de sprijin și asistență
umanitară, autoritățile au decis ca Ministerul de Interne să poată angaja personal fără concurs, în funcție de nevoi.

Proiectul Ordinului de ministru pentru aprobarea normelor procedurale privind ocuparea, fără concurs, pentru o durată determinată, a posturilor vacante din unitățile Ministerului Afacerilor Interne care desfășoară activități specifice domeniilor migrație și azil, situații de urgență și ordine și siguranță publică a fost pus, în data de 17 martie, în transparență decizională.

Potrivit MAI, proiectul de ordin va fi emis în regim de urgență. Adresa de primire a eventualelor propuneri, sugestii sau opinii este dgj_transparenta@mai.gov.ro.

Conform proiectului de act normativ supus dezbaterii, MAI va putea ocupa, fără concurs, pentru o perioadă determinată, posturile vacante din cadrul unităților subordonate care desfășoară activități specifice domeniilor migrație și azil, situații de urgență și ordine și siguranță publică.

Persoanele interesate trebuie să depună un dosar al cărui conținut este stabilit de legislația specifică incidentă categoriei de personal cu care sunt prevăzute a fi ocupate posturile vacante și care se aplică în mod corespunzător, urmând a parcurge procedurile specifice de recrutare aplicabile categoriei de personal respective și care se aplică în mod corespunzător.

Prin Ordonanța de urgență nr.20/2022, publicată deja în Monitorul Oficial, s-a stabilit că, până la încetarea situației care generează un aflux masiv de persoane din Ucraina, dar nu mai mult de 3 ani, Ministerul Afacerilor Interne poate angaja personal fără concurs, în funcţie de nevoi, pentru activităţi specifice domeniilor migrație și azil, situații de urgență și ordine și siguranță publică, pentru o durată determinată, ce nu poate depăşi 90 de zile de la data încetării situației respective.

În baza acestui act normativ, Ministerul Afacerilor Interne poate rechema în activitate sau poate reîncadra, fără concurs, la nevoie, pe durată determinată de un an, cu acordul acestora, cadre militare sau polițiști care au trecut în rezervă ori cărora le-au încetat raporturile de serviciu, perioada de un an putând fi prelungită anual, cu acordul personalului rechemat în activitate pentru o perioadă determinată, ce nu poate depăși 90 de zile de la data încetării situației care generează un aflux masiv de persoane din Ucraina.

Sursa foto: Europol