Autoritățile locale pot depune acum cereri de finanțare pentru proiecte care vizează înfiinţarea de noi sisteme de distribuţie a gazelor naturale, extinderea sistemului existent, precum şi modernizarea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale prin transformarea în sisteme inteligente de distribuţie a gazelor naturale.

Ministerul Dezvoltării a lansat, luni, sesiunea de depunere a cererilor de finanțare din fonduri guvernamentale. Autoritățile locale au la dispoziție 45 de zile pentru a solicita bani pentru dezvoltarea comunităților.

Inclusiv finanțarea proiectelor pentru rețelele de gaz se poate aloca prin programul ”Anghel Saligny”, banii alocați de Ministerul Dezvoltării fiind disonibili și pentru proiecte declarate eligibile prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) dar pentru care nu au ajuns fondurile alocate.

Din Sălaj, au o șansă mare să obțină finanțare pentru rețelele de gaz comunele Herclean și Bobota, ale căror proiecte au ”ratat” finanțarea prin POIM chiar dacă au fost eligibile și au depășit etapele de selecție.

Proiectul „Înființarea reţelelor inteligente de distributie a gazelor naturale în comuna Hereclean” a primit la POIM 60,75 de puncte, iar proiectul „Înființare rețele inteligente de distribuire a gazelor naturale în comuna Bobota, localitățile Bobota, Derșida, Zalnoc” a primit 50 de puncte. Nici unul din cele două mari proiecte nu a fost selectat pentru finanțare prin fonduri europene, dar au șanse mari să fie finanțate de Ministerul Dezvoltării, deoarece au fost declarate admise la etapele tehnico-financiare.

Proiectul comunei Hereclean are o valoare totală de circa 32 milioane lei, din care aproximativ 27 milioane cheltuieli eligibile, iar cel de la Bobota are o valoare totală de circa 43 milioane de lei, din care în jur de 36 de milioane cheltuieli eligibile.

Peste 50 de miliarde de lei pentru programe de dezvoltare

Ministerul Dezvoltării, prin Programul ”Anghel Saligny”, a alocat acum 50 de miliarde de lei pentru extinderea şi modernizarea reţelelor de drumuri, poduri, apă, canalizare şi gaz, şi va prelua de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene finanţarea altor 105 proiecte, bugetul total ridicându-se, astfel, la 55,5 miliarde de lei.

”70% dintre localităţile din România nu au acces la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale, avem nevoie de un progres real şi rapid în acest domeniu, de aceea Guvernul a creat acest mecanism de finanţare. A fost semnat Ordinul comun cu Ministerul Energiei, astfel că, de săptămâna viitoare, autorităţile locale pot cere finanţare pentru proiectele prin care vom realiza 2.500 km de conducte de gaze şi vom branşa 150.000 familii la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale”, a subliniat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Oficialul a precizat că cererile de finanţare se pot depune, într-o perioadă de 45 de zile, în platforma digitală https://investitii.mdlpa.ro/, conform ghidului de înregistrare a cererii de finanţare în aplicaţia digitală a Programului Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny”, care va fi disponibil atât pe site-ul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, cât şi în platforma electronică investitii.mdlpa.ro.

Selecţia obiectivelor de investiţii se va realiza pe baza criteriilor prevăzute de legile în vigoare, cuprinse în Normele metodologice.