Moneda naţională s-a apreciat luni în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9490 lei, în scădere cu 0,01 bani faţă de cotaţia precedentă, de 4,9491 lei.

Pe de altă parte, leul a pierdut teren în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,5714 lei, în creştere cu 7,30 bani (+1,62%) comparativ cu vineri, când s-a situat la 4,4984 lei.

Moneda naţională s-a depreciat şi faţă de francul elveţian, calculat de BNR la 4,9399 lei, în creştere cu 4,20 de bani (0,85%) faţă de 4,8979 lei, cotaţia anterioară.

Gramul de aur s-a scumpit, luni, cu 12,47 de lei (4,43%), până la valoarea de 293,9846 lei, de la 281,5126 lei în şedinţa precedentă.

Pe pieţele internaţionale, monedele europene au coborât luni dimineaţa la noi minime, pe măsură ce războiul din Ucraina escaladează.

Pe pieţele din Asia, moneda euro a ajuns la paritate cu francul elveţian, pentru prima dată după luna ianuarie 2015, pe fondul îngrijorărilor investitorilor cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia. De asemenea, zlotul polonez a atins un minim istoric în raport cu moneda euro. În ultima săptămână, toate monedele din Europa de Est s-au depreciat în raport cu dolarul, în frunte fiind rubla rusească.

Nicio monedă europeană nu a fost scutită de tendinţa de vânzare în ultima lună. Moneda euro, a doua cea mai tranzacţionată monedă la nivel mondial, s-a depreciat cu aproape 5 la sută.

Banca Națională a României îndeamnă la calm

Oficialii Băncii Naționale a României (BNR) spun că românii nu ar trebui să aibă motive de panică și să-și retragă banii din conturi pentru că leul este o monedă stabilă și sunt o serie de factori care ar trebui să determine oamenii să nu intre în panică. Deciziile multor români de a-și retrage banii au făcut în ultimele zile ca băncile să rămână fără lichidități.

“Fiecare decide pe cont propriu. Dar haideţi să ne uităm un pic cum stau lucrurile. În acest moment avem o monedă stabilă, nu avem presiuni de niciun fel, băncile sunt foarte bine capitalizate, au lichidităţi suficiente. Nu are rost să ne stricăm depozitele, dacă ne uităm la dobânzi, pentru că dobânzile sunt în creştere. Nici nu există vreun pericol iminent care să ne îndemne să stăm cu banii în buzunar. Din punctul acesta de vedere, sunt o serie întreagă de elemente care ne fac să credem că ar fi mai bine să nu intrăm în panică. 

Dacă vrem să schimbăm bani, sigur că o putem face, e o opţiune personală, bani sunt, dar să o facem ţinând cont de constrângerile pe care le au băncile când vrem noi banii. Nu ni-i vor da pe loc, ci la un interval de timp, în funcţie de cererea existentă. Cerere care, într-adevăr, e mare”, a declarat pentru presa națională Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.