Sesiunea martie-mai a admiterii la școlile de poliție, de jandarmi și de pompieri a debutat luni, 7 martie, aceasta fiind prima zi a înscrierilor.
Admiterea este organizată pentru cele 2.880 locuri disponibile în cele șase unități de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne în care se formează agenți de poliție, subofițeri și maiștri militari. Candidații se pot înscrie doar la o singură școală postliceală.
Unitățile de recrutare sunt structurile de resurse umane din cadrul inspectoratelor județene de poliție, de jandarmerie sau pentru situații de urgență, precum și inspectoratele teritoriale ale poliției de frontieră și structurile de resurse umane ale Inspectoratelor Generale de la nivel central.
În cazul candidaților care optează pentru locurile Poliţiei de Frontieră şi nu au domiciliul într-un judeţ limitrof frontierei de stat, aceștia se pot adresa structurilor de resurse umane din unităţile subordonate Inspectoratului General al Poliţiei Române, potrivit domiciliului sau reşedinţei înscris/ă în cartea de identitate.
Potrivit anunțului, la Școala de Agenți de Poliție de la Câmpina sunt disponibile 1.340 de locuri, la Școala de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj Napoca sunt doar 300 de locuri disponibile. La Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră ”Avram Iancu” din Oradea sunt disponibile 240 de locuri, la Școala Militară de Jandarmi din Drăgășani sunt disponibile 350 de locuri. La Școala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” din Fălticeni sunt disponibile 350 de locuri, iar la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă ”Pavel Zăgănescu” Boldești sunt disponibile 300 de locuri.
Când și cum se depun cererile de înscriere
Persoanele care îndeplinesc condițiile și criteriile necesare și care doresc să candideze pe unul din locurile disponibile pentru școlarizare pot depune cererea-tip de înscriere până la data de 18 martie.
Cererea se depune în funcție de opțiunea aleasă – poliție, poliție de frontieră, jandarmerie, pompieri – și în funcție de domiciliul sau reședința înscris/ă pe cartea de identitate, exclusiv în format electronic, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.
Cererea-tip de înscriere și, după caz, consimțământul privind solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar de către unitatea de recrutare, se completează de către candidat în mod lizibil, se semnează și se transmit, exclusiv în format electronic, la adresa de e-mail a unității de recrutare.
La primirea cererii-tip de înscriere, persoana cu sarcini de recrutare atribuie candidaților codul unic de identificare, precum și centrul zonal la care este arondat; o scanează și o comunică, la adresa de e-mail indicată, candidaților, în termen de cel mult o zi lucrătoare de la data înregistrării acesteia.
Unitățile de recrutare au obligația de a posta pe site-ul oficial adresa de e-mail la care se transmit cererile-tip de înscriere.
În vederea constituirii dosarului de recrutare, candidații depun toate documentele solicitate până la data de 27 martie 2022.
Dosarul de recrutare conține documentele prevăzute în anexele nr. 2 și 3 la Ordinul MAI nr. 105/2020 privind examinarea medicală a candidaților la concursurile de admitere în unitățile de învățământ care formează personal pentru nevoile MAI, respectiv adeverința medicală eliberată de medicul de familie, precum și consimțământul informat.
Adeverința medicală se completează de medicul de familie, iar consimțământul informat se completează și se semnează de candidat în mod lizibil și se depun la unitatea de recrutare. Adeverința medicală eliberată de medicul de familie se transmite de către compartimentul cu sarcini de recrutare medicului de unitate.
După primirea documentului de la medicul de unitate, compartimentul cu sarcini de recrutare informează candidații declarați ”INAPT” cu privire la încetarea activităților de recrutare. Candidaţii care îşi retrag documentele din dosarul de recrutare înainte de afişarea/postarea rezultatului final sunt retraşi din concurs.
Dosarul de recrutare include cererea de înscriere, copii ale documentelor de studii, ale actelor de identitate (inclusiv certificat naștere candidat, soț/soție, copii – dacă este cazul), ale documentelor de vechime în muncă (dacă este cazul), autobiografia și tabelul nominal cu rudele candidatului și soțul/soția candidatului, extras cazierul judiciar/certificat de cazier judiciar, adeverință medicală, copie permis auto. Detalii complete la structurile de recrutare.
Printre condițiile de înscriere sunt cetăţenia română şi domiciliul în România, capacitate deplină de exerciţiu, vârstă de cel puțin 18 ani, apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihologic, absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat.
De asemenea, candidații trebuie să nu aibă antecedente penale, cu excepţia situaţiei când a intervenit reabilitarea, să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni, să nu aibă tatuaje ori elemente ornamentale inserate pe corp
Trebuie să deţină sau să obţină până la absolvire permis de conducere categoria B.
Candidații vor trebui să treacă prin mai multe etape de admitere: evaluarea psihologică, proba sportivă, proba scrisă și examinarea medicală.
Calendarul admiterii 2022
Între 7-18 martie 2022 (inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică) se pot depune cererile de înscriere (completate de către candidați în mod lizibil și semnate) exclusiv în format electronic la adresa de e-mail a unității de recrutare.
Până în 22 martie 2022 va avea loc evaluarea psihologică (conform planificării întocmite de către Centrul de Psihosociologie al MAI împreună cu unitățile de recrutare).
Depunerea documentelor pentru dosarul de recrutare la unitățile de recrutare are termen limită data de 27 martie.
Între 31 martie – 6 aprilie 2022, candidații vor susține proba de evaluare a performanței fizice (conform planificării).
Tot în luna aprilie e programată și susținerea probei de evaluare a cunoștințelor.
În termen de 24 ore de la afișarea listei provizorii cu rezultatele obținute de candidați la probele de concurs, se vor putea depune eventualele contestații, exclusiv la adresa de e-mail a școlii (office@scoaladepompieri.ro, pentru școala de pompieri).
Între 18 aprilie – 20 mai 2022 se va realiza examinarea medicală, pentru candidații care se încadrează în numărul total de locuri scoase la concursul de admitere, în ordinea descrescătoare a notelor finale, conform planificării întocmite de către compartimentele cu atribuții de recrutare.
Rezultatele finale vor fi afișate pe site-urile oficiale ale școlilor de poliție, jandarmi, pompieri până în data de 27 aprilie.