Măsura supravieţuirii tot mai populară. Prima sesiune din acest an de depuneri de proiecte pe Măsura 141 incepe maine.
Măsura 141 – „Sprijinirea femelor de semi-subzistenţă” este cea mai populară formă de accesare a fondurilor europene. Spun asta pentru că in judeţul Sălaj, la ultima sesiune de proiecte din anul trecut, pe măsura respectivă au fost depuse peste 500 de cereri. Banii, in proporţie de 80 la sută provin de la Uniunea Europeană, guvernul roman contribuie doar cu 20 la sută. Au grijă mai marii de la Bruxelles ca romanii să-şi dezvolte ferme de subzistenţă şi nu ferme performante pentru a nu fi un pericol real, prin concurenţă, in calea marilor concerne agricole din comunitate. Ni se netezeşte calea prin această măsură numită şi a sărăciei să producem doar pentru noi, iar cei care n-au această posibilitate să apeleze la importuri. Este una din explicaţiile faptului că pe masa romanului peste 70 la sută din produsele agroalimentare sunt venite de peste mări şi ţări. Şi UE ne incurajează să ne complacem in această situaţie.
Nu dai banii inapoi nici dacă nu faci nimic
Aşadar Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale lansează in perioada 1-30 iunie prima sesiune din anul 2011 de depunere de cereri de proiecte pentru Măsura 141, prin care se acordă fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea rurală. Beneficiarii eligibili pentru sprijinul nerambursabil sunt persoane fizice autorizate in varstă de pană la 62 de ani, care desfăşoară in principal activităţi agricole şi a căror exploataţie agricolă are o dimensiune economică (UDE) cuprinsă intre două şi opt UDE. Fondurile disponibile pentru Măsura 141 in această sesiune sunt de 105 milioane de euro. Suma maximă nerambursabilă care poate fi acordată pentru finanţarea unui proiect in cadrul acestei măsuri este de 1500 de euro, pe fermă, pe an. Asta in primii trei ani. Dacă fermierul reuşeşte o creştere cu minim trei UDE in aceşti trei ani i se mai acordă timp de doi ani 1500 de euro pe an, pe fermă. Dacă nu reuşeşte rămane cu banii, fiindcă nimeni nu-i cere inapoi.
Incepand de maine, depunerea proiectelor se poate face la Compartimentul de Dezvoltare Rurală Judeţeană, situat in sediul Direcţiei Agricole Judeţene Sălaj, intre orele 9,00-14.00. Termenul limită de depunere pentru această sesiune de cereri de proiecte este 30 iunie, ora 12.00. Şi s-ar putea să fie singura sesiune pe Măsura 141 din acest an! Că-i pe inţărcate şi vaca din ograda UE.