Cea de-a treia ediție a Programului Start Up Nation, dedicat noilor antreprenori, ar putea fi lansată în luna aprilie sau mai. Față de edițiile anterioare, de această dată autoritățile se gândesc să reducă valoarea cofinanțării, mergând pe o sumă simbolică, și să nu mai puncteze numărul de locuri de muncă nou înființate.
În etapele anterioare ale programului, s-au creat la nivel național peste 45 de mii de locuri de muncă, beneficiari ai finanțărilor fiind circa 15 mii de firme.
“În primele două ediții au fost beneficiari finali aproximativ 15.000 de firme, chiar dacă eligibile au fost 10.000 de firme și într-o etapă și în cealaltă. Atunci când ne-am gândit la o nouă etapă, am făcut-o analizând eficiența primelor două etape și am constatat că s-au creat ca urmare a acelor programe, a celor două ediții, peste 45.000 de locuri de muncă, dintre care aproximativ 39.000 din rândul studenților și din rândul tinerilor. La o verificare, la depunerea bilanțurilor în anul 2021, din partea acestor firme la Registrul Comerțului, s-a constatat faptul că 99% dintre ele sunt în funcțiune, de unde am tras concluzia că a fost un program de succes cu două etape și ne-am propus și dorim reeditarea lui într-o a treia ediție”, a declarat ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin Daniel Cadariu, la finalul ședinței de Guvern de miercuri, 16 februarie.
Cea de-a treia ediție a programului Start Up Nation vine cu unele noutăți.
“Nu vom mai puncta numărul de locuri de muncă, pentru că în prea multe cazuri, în celelalte ediții, fuga, să spunem, a agenților economici de a obține un punctaj cât mai mare și a fi eligibil, au optat pentru numărul maxim de locuri de muncă – șase – și atunci suma respectivă de 200.000 de lei a fost cheltuită în bună măsură pentru salarii și dări la salarii. Pe de altă parte, pentru a crește gradul de responsabilizare a IMM-urilor avem în vedere să solicităm o cofinanțare simbolică – nu știu, poate variantele 5,10, poate 15% – dar în paralel cu acest lucru, așa cum am prezentat, urmare a acelui memorandumul încheiat între ministerul nostru și Ministerul de Finanțe, vom solicita sprijinul Fondului de Garantare pentru IMM-uri pentru a asigura acea parte de cofinanțare. Forma finală o vom discuta în momentul în care adoptăm ordinul de ministru”, a explicat Constantin Daniel Cadariu.
Suma pe care pot să o obțină beneficiarii rămâne aceeași, adică 200.000 de lei. Referitor la domeniile în care pot fi înființate firmele eligibile pentru finanțare, ministrul spune că se va ține cont de lucrurile reclamate sau semnalate pentru primele două ediţii ale programului.
“Oricum ar fi, nu numai pentru acest program, pentru absolut toate programele pe care ministerul își dorește să le deruleze avem consultare permanentă cu reprezentanții IMM-urilor. Noi avem oricum întâlniri lunare cu dumnealor, însă atunci când dăm drumul unui program sau când intenționăm să facem acest lucru, înainte de aceasta avem consultare cu dumnealor, pentru ca forma finală a acestor programe chiar să îi ajute”, a adăugat Cadariu.
Cât despre data la care va demara programul, ministrul Antreprenoriatului afirmă că ținta propusă este “undeva luna aprilie-mai”.
Referitor la eficiența primelor două ediții, în baza celor mai recente date oficiale, sunt 45 de mii de noi angajați, din care 39 de mii de tineri și de studenți, și 99% dintre firme în funcțiune la momentul depunerii bilanțurilor pe anul 2020, deci în cursul anului 2021.