Perioada medievală a Sălajului nu ne este foarte cunoscută. În afară de câteva personalități care au avut impact asupra istoriei regionale, cum ar fi Stefanus Bathory din Șimleu Silvaniei, devenit rege al Poloniei, epoca medievală rămâne una încărcată de mister pentru noi, sălăjenii. Însă cercetătorii care ajung să sape pe diferite situri arheologice din Sălaj găsesc urme care suscită imaginația. Este și cazul cavalerului medieval de la Aghireș, pasionat de jocul cu zaruri.
”Situl arheologic de la Aghireş Sub pășune, din comuna Meseșenii de Jos, este un obiectiv arheologic complex cu mai multe etape de locuire. În perioada 2008-2009, aici s-au desfășurat cercetări arheologice preventive determinate de necesitatea salvării vestigiilor aflate pe suprafața pe care urma să treacă un tronson al şoselei ocolitoare a municipiului Zalău. În săpătura arheologică au fost descoperiți cinci pinteni medievali din fier, care, prin caracteristicile formale sunt specifici sec. XIII – XIV. Dintre cei cinci pinteni descoperiți, cel mai interesant este cel ornamentat cu trei pătrate mici (care fac corp comun cu brațul) și care imită trei dintre fețele unui zar de joc”, ne povestește arheologul Dan Băcueț-Crișan de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.
Potrivit specialistului zălăuan, descoperirile arheologice atestă prezența zarului încă din antichitate, jocul cu zarurile (confecționate din lut, os, piatră, metal, sticlă, lemn) fiind nedezlipit de evoluția societății umane.
”La rândul ei, lumea medievală a avut practicanți/pasionați ai jocurilor (de noroc), inclusiv al celui cu zarurile, printre aceștia aflându-se și membri marcanți ai elitei (membri ai familiilor nobiliare, regi și împărați). Pintenii fac parte din echipamentul cavaleristului, astfel de obiecte ajutând călărețul să îmboldească calul în vederea creșterii vitezei de deplasare (spre exemplu, șarjele de cavalerie în bătălii). În societatea medievală nu oricine își permitea să cumpere și să poarte pinteni, iar un astfel de pinten ornamentat (cum este cel descoperit la Aghireș) este un exemplar cu totul aparte”, spune Dan Băcueț-Crișan.
Pintenii ornamentați sunt exemplare rare ce denotă rangul/statutul social al posesorului, a purtătorului.
”Astfel de obiecte nu au aparținut unor oameni de rând, ci unor membri ai elitei/elitelor, prin urmare și proprietarul pintenului descoperit la Aghireș Sub pășune a fost unul dintre potentați (locali). Faptul că proprietarul a comandat meșterului să redea fațetele zarului de joc pe brațul pintenului denotă pasiunea acestuia pentru jocul respectiv. În final, facem precizarea că, în stadiul actual al cercetărilor, datorită modului de ornamentare pintenul medieval descoperit la Aghireș Sub pășune este unica descoperire de acest fel din România”, precizează arheologul din Zalău.