Sprijinul acordat fermierilor în vederea diminuării prejudiciilor suferite ca urmare a intemperiilor este vital pentru sectorul agricol și nu numai, clamează eurodeputatul Daniel Buda.

”În temeiul Regulamentului privind dezvoltarea rurală Nr. 1305/2013, statele membre din UE au posibilitatea de a sprijini, prin programele lor de dezvoltare rurală, investiții destinate refacerii potențialului de producție agricolă afectat de fenomene climatice nefavorabile (art. 18) sau au la dispoziție un set de instrumente pentru gestionarea riscurilor care includ, de asemenea, fonduri mutuale (art. 36-39). Este absolut necesar ca autoritățile naționale să acționeze pentru a ajuta fermierii să-și salveze culturile iar eu mă alătur eforturilor pentru a-i sprijini pe cei afectați”, precizează parlamentarul european originar din Sălaj.

Astfel, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale alocă în acest an peste 75 de milioane de lei pentru “creșterea suprafeței protejate la căderile de grindină”.

Un proiect de Hotărâre de Guvern a fost lansat în dezbatere publică, ce are ca scop aprobarea obiectivelor etapei a XXII-a 2022 a Programului de realizare a Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor pe perioada 2010-2024.

”Investițiile se vor face în trei zone centrale din Moldova, Muntenia și Transilvania și au o valoare de 52 de milioane de lei din credite de angajament și 23 milioane de lei din credite bugetare. Dezvoltarea Unităților de combatere a căderilor de grindină și creșterea suprafeței protejate la căderile de grindină este activitatea principală pentru extinderea infrastructurii Sistemului național antigrindină. Această investiție urmărește protejarea populației și a economiei, cu precădere a sectorului agricol, în fața fenomenelor meteorologice periculoase, cum sunt căderile de grindină, ce devin în contextul schimbărilor climatice tot mai intense și generează daune tot mai mari”, mai spune Daniel Buda.