Serviciul de Administrare a Domeniului Public Zalău, care are în grijă parcările, managementul traficului și piețele agroalimentare, a depus raportul de activitate pe anul trecut.
Din document reiese că, pe segmentul de semnalizare rutieră și management al traficului, angajații SADP au înlocuit și instalat anul trecut 129 de indicatoare de circulație și au efectuat marcaje rutiere pe o serie de străzi din Zalău: Gheorghe Doja, bulevardul Mihai Viteazul, Simion Bărnuțiu, Voievod Gelu, 22 Decembrie, cartier Meseș.
Treceri de pietoni cu vopsea marcaj roșie bicomponentă s-au realizat în număr de 14, în diferite puncte de pe bulevardul Mihai Viteazul; apoi s-au inventariat și remediat deficiențele constatate la mijloacele de semnalizare a trecerilor de pietoni din zona unităților de învățământ – s-au instalat 22 de indicatoare – „Copii”; s-au refăcut marcajele și au înlocuit indicatoarele în zona unităților de învățământ, au fost executate marcajele 3D în zonele sensibile din vecinătatea instituțiilor de învățământ pe Str. Cloșca și strada Crișan – Școala Gimnazială Mihai Eminescu, strada Cloșca – Grădinița ”Ion Creangă” (două treceri de pietoni).
S-au executat marcaje longitudinale pe trama stradală a municipiului Zalău în suprafață de 8122,80 mp (54.152 metri liniari), s-au executat lucrări de întreținere și reparații curente la mijloacele de semnalizare luminoasă (echipamente specializate, semafoare) și a celor din sistemul de management al traficului (rețea de fibră optică, camere video, conexiuni). Au fost înlocuite și reparate și semafoare: 2 corpuri semafoare vehicule; 1 corp semafoare pietoni; 12 lentile de semafoare; 1 stâlp semafor; 7 bucăți de buton lampă; 4 butoni touch pietoni; 14 bucăți de mască semafor; 1 automat semaforizare cu gps trecere pietoni; 3 cartele comandă semafor și s-au înlocuit 40 de parasolare la semafoare deteriorate.
În același interval, angajații de la monitorizare trafic au răspuns la 156 solicitări ale cetățenilor sau ale altor instituții (IPJ Biroul Rutier; Biroul Crimă Organizată; Biroul Ordine publică; Judecătoria Zalău pentru imaginile surprinse de camerele de monitorizare din oraș și au fost monitorizate îndeaproape zone / sectoare de drum ca urmare a solicitărilor și sesizărilor cetățenilor: strada Digului, aleea de la blocurile MV, bulevardul Mihai Vitreazu, strada Parcului, între intersecțiile cu străzile Decebal și George Coșbuc, strada Lt.col Teofil Moldoveanu, strada Movileștilor, strada Cloșca, strada Mihai Eminescu.
Lucrări de semnalizare rutieră s-au realizat pe strada Voievod Gelu, în apropierea intersecției cu str Lt.col Pretorian, pe strada Tușer Teodor și pe strada Colinei.
S-au reamplasat indicatoare rutiere pentru „Accesul interzis vehiculelor având masa mai mare de 7,5 tone” pe strada Careiului, strada Meteorologiei, strada Armatei, Strada Tușer Teodor
Venituri la bugetul SADP au fost încasate din lucrările de semnalizare rutieră efectuate pentru alte societăți, în valoare de peste 39 de mii de lei, iar în urma întocmirii unor dosare de daună pentru recuperarea prejudiciului creat de accidente non-auto s-au recuperat pagubele în totalitate.
Sute de locuri de parcare închiriate la licitație
Raportul de activitate al SADP arată că în trimestrul I al anului trecut au fost scoase la licitație în vederea închirierii 379 locuri de parcare de reședință în zonele cu locuri libere și au fost semnate un număr de 313 contracte de închiriere.
Au fost atribuite patru locuri de parcare cu titlu gratuit la cerere pentru persoanele cu dizabilități în baza Legii 448/2006. În trimestrul II, au fost scoase la licitație în vederea închirierii 468 locuri de parcare de reședință în zonele cu locuri libere și au fost semnate un număr de 385 contracte de închiriere.
Totodată au fost încheiate un număr de 49 de contracte de închiriere cu valabilitate de la 01.04.2021 ca urmare a licitației din luna martie. În trimestrul III, au fost scoase la licitație în vederea închirierii 136 locuri de parcare de reședință în zonele cu locuri libere și au fost semnate un număr de 106 contracte de închiriere. În trimestrul IV, au fost scoase la licitație în vederea închirierii 122 locuri de parcare de reședință în zonele cu locuri libere și au fost semnate un număr de 70 contracte de închiriere.
În privința marcajelor din parcări, conducerea SADP raportează că s-au executat marcaje în parcările publice cu plată și în cele noi primite în administrare, s-au refăcut marcajele necorespunzătoare în parcările de reședință și în locurile sesizate de chiriași. S-au refăcut marcajele specifice necorespunzătoare și s-au înlocuit indicatoarele de semnalizarea a locurilor pentru persoanele cu handicap. Ot anul trecut au fost amenajate 28 de locuri de parcare noi.
Pandemia Covid-19 a afectat funcționarea piețelor
În același raport, se arată că funcționarea piețelor agroalimentare din centru și de la Astralis a avut de suferit pe perioada panedemiei: ”Măsurile privind prevenirea răspândirii pandemiei de COVID – 19, instituite de la începutul lunii martie 2020 și prelugirea acestei stări de alertă pe parcursul întregului an 2021, au condus la suspendarea contractelor de rezervare/ închiriere a spațiilor comerciale și a meselor, a fost limitat accesul clienților, iar programul de lucru a fost scurtat, iar cheltuielile cu utilitățile, precum si cele cu serviciile s-au menținut ridicate”.
Pe parcursul anului 2021, au fost organizate cinci licitații publice pentru ocuparea locurilor de vânzare libere (mese, vitrine frigorifice, spații comerciale). Gradul de ocupare a spațiilor în sectorul producători agricoli, în Piața Astralis, este de 88%, iar în Complexul Agroalimentar Central este de 91%.
Pe sectorul comercianți, în Piata Astralis, gradul de ocupare este de 53%, iar în Complexul Agroalimentar Central este de 61%.
”A fost imperios necesar să luăm măsuri privind prevenirea răspândirii Covid – 19 prin păstrarea igienei și efectuarea zilnică a dezinfecției la nivelul spațiilor: s-a sporit periodicitatea cu care se fac dezinfecțiile în piețele aproalimentare; s-au suplimentat măsurile de prevenire a răspândirii noului Covid 19 prin afișarea în locuri vizibile a măsurilor impuse: regulile de acces, de protecție individuală, de distanțare fizică și de igienă; purtarea obligatorie și în mod corect a măștii de protecție, care să acopere nasul și gura, și a mănușilor de unică folosință; amplasarea dispenserelor cu dezinfectant la intrarea în unitate și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru toate persoanele care intră în unitate; aplicarea pe pardoseli a marcajelor de distanțare și menținerea distanței de siguranță de minim 2 m între persoane, limitarea accesului consumatorilor astfel încât să fie asigurată o distanță de minim 2 m între oricare două persoane, precum și stabilirea fluxului de vizitare unidirecțional pentru facilitarea menținerii distanței fizice.
Traseele pentru circulația în interiorul pieței au fost separate: unul dedicat intrării și unul dedicat ieșirii, astfel încât să se evite aglomerația, precum și intersectarea consumatorilor; Dezinfecția periodică a spațiilor închise de către un prestator specializat cu materiale avizate de catre Registrul Național al Produselor Biocide; spălarea zilnică cu detergent și soluții dezinfectante a pardoselilor și grupurilor sanitare; dezinfectarea din oră în oră cu soluție pe bază de clor și alcool a mânerelor, balustradelor, intrerupătoarelor, ușilor, precum și a altor suprafețe expuse și folosite des”, se arată în raportul SADP.