Pompierii sălăjeni și-au prezentat joi, 3 februarie, într-un cadru solemn dar restrâns, Raportul de activitate pe anul 2021.

La eveniment au participat prefectul judeţului Sălaj, Dari Toma, președintele Consiliului Județean, Dinu Iancu-Sălăjanu, primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt, reprezenanți ai structurilor cu care inspectoratul cooperează, precum şi cadre ale unităţii.

Potrivi bilanțului prezentat de șeful ISU Sălaj, inspector şef colonel Vasile-Adrian Dobocan, pompierii au avut anul trecut 6039 acțiuni și intervenții, în medie 16,5 pe zi. Au fost salvate 129 de persoane (111 adulți și 18 copii). Tot în urma acestor intervenții, s-a reuşit salvarea a 76 de animale şi protejarea unor bunuri materiale în valoare de aproximativ 35 milioane de lei.

Au fost înregistrate 1.089 de acțiuni și misiuni de asistenţă medicală de urgenţă, ca urmare a răspândirii noului SARS-Cov-2.

În anul 2021, serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă au acţionat singure la 229 de incendii, la 60 de incendii au intervenit în cooperare cu serviciile voluntare/private pentru situaţii de urgenţă, la 1 incendiu a participat serviciul voluntar iar 1 incendiu a fost stins de către populaţie.

Printre principalele cauzele probabile de producere a incendiilor s-au numărat instalaţiile electrice defecte (57), coş de fum defect sau necurăţat (69), focul deschis (84).

În anul 2021, din totalul de 4.049 misiuni, ceea ce înseamnă o medie de 11 misiuni pe zi, la care au fost solicitate să intervină echipajele SMURD, un număr de 3700 misiuni au fost pentru acordare asistenţă medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat, 276 misiuni de sprijin la asistență medicală de urgență și prim ajutor calificat, 10 misiuni de sprijin la incendii, 16 alerte false, 47 deplasări fără intervenţie.

Profesionalismul pompierilor sălăjeni a fost apreciat la nivel național și internațional, aceștia fiind cooptați în modulul de intervenție specializat constituit pentru stingerea incendiilor de pădure din Grecia. În luna august a anului trecut, două echipaje ale ISU Sălaj, formate din doi ofițeri și 13 subofițeri, au participat la misiunile din Grecia. Pentru curajul și profesionalismul de care au dat dovadă, pompierii au fost răsplătiți cu distincții și embleme de onoare.

Cu sprijin financiar din partea administrației județene, unitatea și-a întărit capacitatea de intervenție, prin achiziția unui peridoc pentru barca din dotare, a 14 detectoare de gaz portabile, precum și a unui agregat de descarcerare. De asemenea, a achiziționat un container de pregătire specializat, care va fi operaționalizat în 2022.

“Apreciez rezultatele dumneavoastră din perioada anului trecut și vă asigur de toată disponibilitatea mea morală și materială și în etapa următoare. Ceea ce faceți și întreprindeți zi de zi, ceas de ceas, nu este altceva decât ceea ce se cheamă prevenție și reacție vizavi de viața oamenilor, de siguranța bunurilor și materialelor de interes comun și particular. Dragi salvatori, exprimându-mă metaforic, structura dumneavoastră este una care poate fi definită ca fiind îmbucurătoare de oameni. Nu am nimic a vă cere, fiindcă tot ceea ce trebuia să faceți, ați făcut, așa că, bunăoară, îmi revine nobila misiune de a vă felicita simplu, dar special, pentru reușite. Cetățenii Sălajului, împreună cu mine, vă mulțumesc și vă urează succes în continuare. Sunt sigur că îl veți avea”, a transmis președintele Consiliului Județean, Dinu Iancu-Sălăjanu.

“Dacă privesc în urmă, la colaborarea de până acum, pentru mine a fi pompier înseamnă profesionalism şi devotament pus în slujba semenilor, pentru a-i apăra, zi şi noapte, de furia apelor, a focului sau de alte calamităţi. În ultimii ani însă, a fi pompier a ajuns să însemne mult mai mult, de la intervenţia promptă şi vieţile salvate în cazul accidentelor rutiere sau de altă natură, la colaborarea eficientă cu serviciile medicale de urgenţă şi sprijinul acordat personalului ce deserveşte elicopterul SMURD de la Jibou. Nu în ultimul rând, vreau să menţionez implicarea pompierilor în acţiunile de combatere a pandemiei, alături de poliţişti şi jandarmi, inclusiv în ceea ce priveşte organizarea celor două maratoane de vaccinare de la Zalău. De asemenea, trebuie apreciate şi intervenţiile pompierilor sălăjeni în judeţele limitrofe şi, bineînţeles, participarea la misiunile de stingere a incendiilor din Grecia. Este un efort continuu, ce nu ar putea fi susţinut fără o dotare corespunzătoare şi sunt bucuros să constat că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj are o bază materială modernă, ce îi permite intervenţii rapide şi eficiente. Pe de altă parte, autospeciale, drone, maşini de descarcerare şi orice alte dotări nu vor suplini niciodată oamenii care le conduc şi coordonează. Pentru că, a fi pompier este, în primul rând, despre emoţie, dăruire şi vocaţie. La finalul zilei sau la ceas de bilanţ, atunci când munca de pompier s-a încheiat, rămân în urmă suflete şi bunuri salvate, alături de recunoştinţa noastră, a tuturor”, a precizat, în alocuţiunea susţinută cu acest prilej, prefectul Dari Toma.

”Apreciez faptul că munca voastră, cea de pompier, salvator, este una riscantă care vă pune viața în pericol. Însă, voi, salvatorii noștri, de fiecare dată dați dovadă de profesionalism și spirit de sacrificiu. Sunteți oamenii de care avem nevoie zi de zi, sunteți oamenii care meritați respectul tuturor pentru faptul că deseori vă riscați viața pentru a o salva pe alta. Sunteți eroii de ieri, de azi și de mâine. Sunteți cel mai bun exemplu de curaj, seriozitate și demnitate. Aveți respectul meu și al întregii comunități zălăuane”, a spus Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău.

Merită menționat faptul că pompierii zălăuani au împlint zilele acestea 82 de ani de activitate. Secţia de Pompieri Militari Zalău a luat fiinţă la 2 februarie 1940, potrivit ordinului Ministerului de Interne nr. 39139 din 4 ianuarie 1940.