Toate femeile cu vârsta între 25 și 64 de ani se pot testa gratuit pentru depistarea precoce a infecției cu HPV, un virus care poate produce leziuni precanceroase ale colului uterin. Aceste leziuni, nedepistate și netratate la timp, se pot dezvolta în cancer de col uterin.

Testarea gratuită se poate face în Ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Zalău, la cabinetul de Obstetrică Ginecologie, grație unui proiect derulat prin fonduri europene – ”Poți să Previi”, în care unitatea medicală din Zalău este partener.

Pentru ca numărul femeilor care doresc să se testeze să fie cât mai mare și să beneficieze de toate facilitățile acestui proiect de prevenire a cancerului de col uterin, conducerea SJU Zalău a decis prelungirea programului la cabinetul din Ambulatoriu.

Medicii și personalul medical sunt la dispoziția pacientelor interesate de luni până joi în intervalul orar 8.00-19.00, iar vinerea între orele 8.00-15.00.

Medicul Andreea Berar a declarat, pentru Graiul Sălajului, că pacientele pot să se adreseze cabinetului de Obstetrică Ginecologie și fără programare, dar și cu programare prin fișier. Programările prin fișier se pot face în intervalul orar 07.00-15.00 la numerele de telefon: fix 0260.602217, mobil 0747196251, 0758094912, de luni până vineri în intervalul orar 08.00-13.00.

”Spre deosebire de alte programe de screening, în cadrul acestui program pacientele beneficiază de servicii medicale gratuite pe tot parcursul. De la testarea propriu-zisă, la interpretarea rezultatului testului și de suport gratuit pe tot parcursul medical în cazul în care testul Babeș Papanicolau sau HPV (după caz) este pozitiv”, au precizat reprezentanții Spitalului Județean de Urgență.

Procedura de testare este una simplă, non-invazivă, iar fiecare pacientă va trebui să completeze un formular. Rezultatele testelor vor fi comunicate în cel mult trei luni de zile de la efectuarea testului.

Toate persoanele interesate să obțină mai multe detalii despre cancerul de col uterin, testare și tratament pot accesa platforma https://www.potisaprevii.eu/, dedicată acestui program de sănătate publică.

Ce este cancerul de col uterin și ce soluții avem?

Cancerul de col uterin este o maladie care apare în celulele colului uterin din cauza înmulțirii necontrolate, haotice a celulelor anormale.

Cele mai eficiente metode de prevenire a cancerului de col uterin sunt vaccinarea fetelor împotriva virusului HPV, începând cu vârsta de 11 ani și participarea femeilor adulte la programele de screening. 
HPV este virusul care produce o infecție transmisă prin contact sexual, cunoscut sub denumirea de Human Papilloma Virus (limba engleză) sau Virusul Papilloma Uman (limba română). Majoritatea persoanelor active sexual se pot infecta la un moment dat pe parcursul vieții lor. Există peste 100 de tipuri de HPV.

Aceste tipuri sunt fie de risc scăzut și pot să cauzeze veruci (condiloame) genitale, fie de risc înalt, caz în care pot să provoace leziuni precanceroase ale colului uterin, care dacă nu sunt depistate și nu sunt tratate la timp se pot dezvolta lent în cancer de col uterin.

Screeningul pentru cancerul de col uterin reprezintă testarea periodică, la intervale regulate, a femeilor din grupa de vârstă la risc  25-64 de ani.

Testul pentru prevenirea cancerului de col uterin nu este dureros, dar poate fi puțin inconfortabil. În majoritatea cazurilor, împreună cu testarea se va efectua și o examinare pelviană pentru a tampona ușor colul uterin.
Există diferite teste care pot fi utilizate. Unele teste dau rezultatele imediat, iar altele necesită trimiterea probei la un laborator de specialitate și așteptarea rezultatelor.

Ce înseamnă un test NEGATIV?

Dacă testul de screening este negativ, înseamnă că nu există modificări celulare la nivelul colului uterin. Efectuați o nouă testare peste 5 ani!
Este important ca testul de screening să se efectueze o dată la 5 ani, pentru a depista la timp leziunile precanceroase și pentru a putea fi tratate imediat.

Ce înseamnă un test POZITIV?

Un test pozitiv de screening NU înseamnă cancer de col uterin, ci mai degrabă un semnal de alarmă pentru efectuarea unor investigații suplimentare. Acesta poate dezvălui o leziune precanceroasă, o afecțiune care poate fi tratată cu ușurință într-un cadru clinic.

 Leziunile precanceroase sunt ușor de tratat și sunt vindecabile. Unele femei vor trebui să efectueze teste suplimentare pentru a se asigura de rezultat.