Anul 2021 a fost “anul investițiilor în Municipiul Zalău”, spun reprezentanții administrației locale. Aceștia au pus pe foaie lista obiectivelor finalizate anul trecut, detaliate pe domenii, de la infrastructură la învățământ, zone verzi, reabilitări de blocuri și școli.
De menționat că Zalăul a avut anul trecut peste 165 de milioane de lei alocați pentru dezvoltare.
La capitolul Învăţământ, s-au alocat peste 17 milioane și jumătate lei. Printre principalele investiții finalizate, enumerate de municipalitate, sunt cele privind lucrările pentru creşterea eficienţei energetice la Liceul de Artă “Ioan Sima”, Liceul cu Program Sportiv “Avram Iancu” și Liceul Ortodox, reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea internatului de la Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul”, precum și a Grădiniţei cu program prelungit nr. 5, refacerea acoperișului la un corp de clădire al Liceului tehnologic “Voievodul Gelu”, reparații capitale și dotări la mai multe unități de învățământ.
Pentru Servicii de sănătate publică, a fost alocată suma de 34.000 lei, principala realizare fiind dotarea cabinetului medical stomatologic de la Școala “Iuliu Maniu” cu un scaun dentar.
Pentru Cultură și sport s-au alocat circa 2 milioane lei, iar principalele investiții pe care spune municipalitatea că le-a finalizat anul trecut sunt reabilitarea, modernizarea, dotarea si extinderea Cinematografului Scala, cu mențiunea că e vorba doar de lucrările ce erau în sarcina primăriei, reparații capitale la Stadionul Municipal, dotări pentru Casa Municipală de Cultură, cumpărarea unei camere video și a unui program informatic pentru Sport Club Municipal, restaurarea soclului la Monumentul Wesseleny.
Pentru Asistenţă socială a fost alocată suma de 461.490 lei, din care s-a cheltuit circa jumătate. Principalele investiţii realizate la acest capitol sunt, potrivit administrației locale, amenajarea Centrului de zi pentru copii în locația fostului punct termic PT17, reparații capitale la clădirea Direcției de Asistență Socială, instalarea unui paratrăsnet la Centrul Social de Urgență, elaborarea documentației necesare pentru reabilitarea blocului de locuințe sociale C3.
Pentru Gospodărie Comunală s-au alocat aproape 40 de milioane de lei, din care s-au cheltuit în jur de 25 de milioane. Acești bani au fost folosiți pentru modernizarea si extinderea sistemului de iluminat public din municipiu, amenajarea de spații verzi pe imobile abandonate sau degradate, lucrări pentru creşterea eficienţei energetice a blocurilor I58, SB34, S18, bloc 18, P15, M6, D22, P8, V1, G164, bloc 80 (scara A), A16, bloc Scala, SB15, P40, D111, C, SB42 şi 1B, cu finanţare din fonduri europene nerambursabile, întocmirea documentaţiei pentru proiectul privind pietonizarea străzii Unirii.
Primăria, ca autoritate executivă, a primit 3.397.230 lei. Banii s-au utilizat pentru reparații capitale la clădirea primăriei, reparații la blocurile de locuințe sociale C10 și C11, sistem integrat de conferință cu vot electronic în sala “Avram Iancu” din cadrul instituției, serviciu pentru dezvoltarea unui modul de încasare a impozitelor, taxelor și amenzilor cu care figurează în debit contribuabilii, prin intermediul rețelelor de stații de plată. S-au cumpărat, de asemenea, 45 de calculatoare, 5 laptopuri, 22 de imprimante simple și multifuncționale.
Serviciul de Administrare a Domeniului Public (SADP) a primit 120.000 lei din bugetul local de dezvoltare. Banii s-au folosit pentru reparații capitale la sediu și cumpărarea unei pompe de vopsea airless.
Poliţia locală a primit anul trecut 8.450 lei din bugetul local de dezvoltare, bani folosiți pentru crearea unui site.
Strada S Bărnuțiu, cea mai mare, a fost adusă la standarde europene !