Pacienții care suspectează infecția cu SARS-CoV-2 se pot testa și la centrele de permanență de pe raza județului Sălaj – Zalău, Cehu Silvaniei, Crasna, Hida, Șimișna sau la oricare cabinet de medicină de familie din cele 35 care au încheiate contracte pentru testare.
Teste PCR se pot face la toate cele trei spitale sălăjene care tratează pacienți COVID – Spitalul Județean din Zalău și spitalele din Șimleu Silvaniei și Jibou.
În plus, la Spitalul Județean din Zalău s-a amplasat și un punct provizoriu de testare, de tip container.
Toate aceste măsuri vin în contextul în care numărul celor care se testează a crescut în ultimele două săptămâni și s-au format cozi la centrul de testare al Spitalului Județean de Urgență, dar și aglomerație în UPU unde se poate merge fără bilet de trimitere.
Autoritățile fac apel la populație să se adreseze și centrelor de permanență din județ pentru a nu aglomera nici Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Județean, locație în care ar trebui să ajungă doar cazurile grave.
Mulți pacienți nevaccinați se testează pentru a merge la ski
În cadrul unei conferințe de presă organizată la Instituția Prefectului, prefectul Dari Toma a explicat cauzele formării cozilor la Spitalul Județean, în urma unei monitorizări efectuate pe parcursul mai multor zile. S-a dovedit că în anumite zile ale săptămânii centrul de testare este aglomerat. Așa s-a întâmplat înaintea weekendu-lui prelungit cu ziua liberă din 24 ianuarie. Multe persoane nevaccinate s-au testat pentru a merge la ski sau pentru a avea ”libertate” cu certificat verde în urma testării pentru acel sfârșit de săptămână. De regulă, joia este ziua cea mai aglomerată la testare, dar și ziua cu cele mai multe cazuri confirmate. Prefectul a subliniat că testare PCR se poate face și la spitalele din Șimleu și Jibou. A fost instalat un punct de testare suplimentar la SJU Zalău și se caută în continuare soluții pentru ca pacienții să nu stea la cozi.
”Teste PCR se fac în toate spitalele Covid: și la Șimleu, și la Jibou și la Zalău. Toate probele recoltate se interpretează la Spitalul Județean. În anumite perioade ale săptămânii, în ziua de joi, când multe persoane nevaccinate merg în concediu, la ski, apelează la testarea PCR care oferă 72 de ore de libertate pentru weekend-ul care urmează. Ziua de joi este ziua cu cele mai multe cazuri și cele mai multe testări, motiv pentru care, câteodată, se creează și cozi. Am discutat cu conducerea SJU, am instalat un container, și acum se recoltează în două locații distincte pentru a nu mai exista acele cozi. În mare parte a săptămânii s-au mai redus aceste cozi. Dar, la laborator, lumea trebuie să se înregistreze, să i se recolteze analiza, apoi merg iar după rezultat și în Policlinică mai stau oameni să aștepte la alți medici. Problema care este: atâta timp cât în județ am avut peste 300 de cazuri noi pe zi, accidente sunt în continuare, bolnavi cronici sunt în continuare. Apelăm la populație să se programeze pentru testare și în alte locații, încercăm să convingem cât mai mulți medici de familie să se implice în testare, în vaccinare și în monitorizarea pacienților la domicliu. Am pornit de la 15 medici de familie când s-a creat prima coadă la Spitalul Județean, joi (27 ianuarie – n.r.) erau 25 și ajungem la 45 săptămâna viitoare, medici de familie la care se poate testa oricare pacient, chiar dacă nu se află pe lista acelui medic de familie. Încercăm să descărcăm această presiune de pe centrul de la spital și din UPU”, a explicat prefectul Dari Toma.
Centrele de permanență – soluția optimă pentru decongestionarea UPU
În prima zi a acestei săptămâni, prefectul Sălajului a efectuat o vizită și la Centrul de permanență din Zalău pentru a discuta cu medicii de aici. Cu această ocazie, Prefectura a făcut un nou apel la populație pentru a se adresa acestor centre atât pentru testare Covid cu teste antigen, cât și pentru consultații medicale. Toate centrele de permanență funcționează la program complementar al celui din cabinetele medicilor de familie.
“Am vrut să văd la faţa locului modul în care se desfăşoară activitatea într-un centru de permanenţă, în condiţiile în care activitatea acestor centre, care funcţionează după-amiaza şi în zilele de week-end, este esenţială în a oferi servicii medicale pacienţilor atunci când medicii de familie nu au program de lucru. Pe de altă parte, ele sunt importante şi pentru a nu aglomera Serviciile de Urgenţă, care trebuie să rămână disponibile pentru urgenţele reale. Vreau să mulţumesc pe această cale tuturor medicilor şi personalului medical din aceste centre de permanenţă, pentru munca pe care o fac zi de zi. Nu e uşor să lucrezi dimineaţa în cabinetul propriu, după-amiaza la centrul de permanenţă şi, poate, seara, să faci de gardă la spital. E un efort deosebit, pentru care, mai ales în această perioadă de pandemie, personalul medical merită toată aprecierea noastră”, a precizat prefectul Dari Toma.
Programul celor 5 centre de permanență din Sălaj
CENTRUL DE PERMANENŢĂ ZALĂU – Zalău, Str. C. Coposu nr. 3; L-V: 15,00-07.00; S, D, sărbători legale: 07.00-07.00
CENTRUL DE PERMANENŢĂ CEHU SILVANIEI – Căminul de Persoane Varstnice Cehu-Silvaniei Str. 1 Decembrie 1918, nr. 13; L-V: 18,00-08.00; S, D, sărbători legale: 08.00-08.00
CENTRUL DE PERMANENŢĂ CRASNA – Spitalului de Boli Cronice Crasna, P-ta Cserey Farkas nr. 363; L-V: 18,00-08.00; S, D, sărbători legale: 08.00-08.00
CENTRUL DE PERMANENŢĂ HIDA – Hida, str. Pabel Roşca nr. 4; L-V: 15,30-07.30; S, D, sărbători legale: 07.30-07.30
CENTRUL DE PERMANENŢĂ ȘIMIȘNA – LENUȚA – Șimisna, nr. 419; L-V: 15,30-07.30; S, D, sărbători legale: 08.00-07.00