Încă 8 noi creșe vor fi construite de Ministerul Dezvoltării prin Programul național de construcție de creșe, lansat în anul 2021, a anunțat ministrul Cseke Attila. Numărul total al creșelor aprobate pentru a fi construite, la nivel național, ajunge, astfel, la 60.
”Ministerul Dezvoltării susține dezvoltarea echilibrată a localităților și sprijină tinerele familii, motiv pentru care, în fiecare municipiu reședință de județ și municipiu am aprobat construirea unei creșe sau două acolo unde numărul locuitorilor depășește 100.000. Am aprobat finanțarea pentru 52 de creșe, iar acum am aprobat încă 8 noi construcții”, a declarat Cseke Attila.
Ministrul dezvoltării a mai precizat că, în urma aprobării finanțării, construirea acestor creșe moderne intră în proces de achiziție publică și, ulterior, vor putea fi demarate lucrările de construcție.
Conform actului normativ aprobat, se vor construi creșe mici, cu o capacitate de 40 de antepreșcolari în Constanța (2), Sebeș și Carei, iar în Timișoara și Piatra Neamț vor fi construite creșe de dimensiuni medii. În Bacău și Zalău, se vor construi creșe mari, pentru 100-110 copii.
Avem o singură creșă în tot județul
Nevoia de creșe în Sălaj este mare, fapt dovedit de numărul mare al solicitărilor de locuri la creșă. În prezent, singura creșă din județ este creșa Voinicel, din Zalău, care funcționează în trei locații diferite: pe Aleea Toamnei, pe strada C.D. Gherea și în Cartierul Meseș.
În total, există 131 de locuri la creșa Voinicel, 55 dintre ele la structura din Cartierul Meseș. În toamna anului trecut, primăria a făcut primele demersuri pentru cedarea unui nou amplasament Companiei Naționale de Investiții pentru construirea creșei de dimensiuni mari, cu 110 locuri, de care vorbește și ministrul Dezvoltării. Administrația locală are în plan să mai construiască două creșe de dimensiuni medii, adică fiecare cu aproximativ 70 de locuri.
În toate celelalte orașe sălăjene nu există nicio creșă, iar în mediul rural, există o creșă finalizată – construcție nouă – la Someș Odorhei. Însă, creșa de aici nu a putut fi deschisă în acest an școlar pentru că Primăria Someș Odorhei nu are posibilitatea financiară de a suporta costurile de personal și funcționare, mai ales că este obligatoriu în organigramă și un medic, asistent medical, educatori-puericultori.