S-ar putea ca nici un spital din ţară să nu poată fi incadrat in categoria I.
Ministerul Sănătăţii a clasificat o treime din spitalele din Romania, in funcţie de competenţe şi performanţe, printre care şi cele din Sălaj. Deşi Direcţia de Sănătate Publică Sălaj nu a primit incă un document oficial privind categoriile la care se incadrează spitalele din judeţul nostru, potrivit informaţiilor pe care le-am obţinut de la Ministerul Sănătăţii, Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău a fost inclus in categoria III de competenţă, Spitalul Orăşenesc Şimleu Silvaniei şi Spitalul Orăşenesc Jibou in categoria IV (cu plan de conformare pană la data de 31 decembrie 2011), iar Spitalul de Boli Cronice Crasna in categoria V.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău a fost incadrat in categoria a III-a de clasificare, după competenţele pe care le are in prezent, fiind cel mai inalt nivel acordat unui spital din judeţul nostru. Asta inseamnă că cea mai mare unitate spitalicească din judeţ are un nivel mediu de competenţă, aliniindu-se printre spitalele care deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde işi au sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate. Pentru a se incadra in categoria a II-a, spitalul zălăuan ar fi trebuit să aibă un nivel de competenţă inalt, să deservească pacienţi şi din alte judeţe limitrofe şi să deţină aparatură de specialitate şi personal care să asigure servicii medicale cu grad mare de complexitate. Spitalele din categoria I au cel mai inalt nivel de dotare şi resurse umane cu care să se asigure servicii medicale cu grad de complexitate foarte inalt. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii s-ar putea ca nici un spital din ţară să nu poată fi incadrat in categoria I.
Spitalele din Jibou şi Şimleu Silvaniei Spitalele au fost incadrate in categoria IV, deoarece ele acordă servicii medicale pentru populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate. In ultima categorie a intrat Spitalul de Boli Cronice din Crasna care acordă ingrijiri medicale doar pentru bolnavii cronici.
Finanţarea urmează nivelul de clasificare
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că clasificarea spitalelor va avea un rol esenţial in elaborarea propunerilor de modelare a finanţării spitalelor şi planificarea achiziţiilor de aparatură medicală. Claudiu Barsan, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Sălaj, ne-a declarat că, in primul rand, incadrarea spitalelor sălăjene in categoriile III, IV şi V inseamnă bani mai puţini. Există un proiect al Ministerului Sănătăţii şi CNAS care prevede că finanţarea maximă o vor primi cele din categoria I, după un anumit procent de referinţă – necunoscut incă.