Problema deficitului de personal rămâne de actualitate în rândul polițiștilor sălăjeni. Deși s-au făcut angajări în cursul anului trecut, procentul de ocupare a posturilor este de 75 la sută în momentul de față.

În 2021, au venit la IPJ Sălaj 60 de poliţişti, din care 19 ofiţeri şi 41 de agenţi, dar au plecat 4 ofiţeri şi 5 agenţi. Alţi 26 poliţişti s-au pensionat anul trecut.

Deși nu stăm la fel de rău precum alte județe în ceea ce privește lipsa de personal, situația are un impact negativ mai ales în segmentul stradal, spune șeful Inspectoratului de Poliție Județean, comisar-șef Marius Stupar. “Dorim să creștem cât mai rapid gradul de ocupare în rândul personalului pentru a acționa mai mult și mai bine în stradă”, a afirmat acesta în cadrul unei conferințe de presă desfășurate miercuri, 26 ianuarie.

Cea mai acută criză de personal este la Poliția Municipiului Zalău, la Ordine Publică, unde efectivul este la jumătate. Zona rurală este, de asemenea, deficitară.

În ceea ce privește parcul auto, polițiștii sălăjeni au la dispoziție 203 autovehicule funcţionale.

Aproape 10 sălăjeni rămân zilnic fără permis

În cursul anului 2021, în judeţ s-au produs cu 23% mai puţine accidente comparativ cu anul anterior, numărul persoanelor rănite grav a scăzut cu 55%, în timp ce numărul persoanelor decedate s-a menținut la același nivel.

În funcţie de cauzele producerii, pe primul loc se situează nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni, urmată de viteza neadaptată la condiţiile de drum, apoi neacordarea priorității pietonilor.

Anul trecut, polițiștii au constatat 629 de infracţiuni şi au aplicat 47.247 de sancţiuni contravenţionale, cele mai multe dintre ele fiind pentru depăşirea limitei legale de viteză.

Au fost reţinute 3.171 de permise de conducere și au fost retrase 837 de certificate de înmatriculare.

Peste 100 de ordine de protecție pentru violență în familie

Potrivit IPJ Sălaj, în domeniul violenței domestice, în cursul anului trecut au fost sesizate 313 infracțiuni (163 în mediul urban şi 150 în mediul rural), efectivele de ordine publică intervenind la 295 solicitări formulate la numărul unic de urgență 112.

Poliţiştii au emis 102 ordine de protecție provizorii, din care 66 în mediul urban și 36 în mediul rural, 65 fiind confirmate de procuror, iar 44 fiind transformate în ordine de protecție de către instanță.

Tunuri” financiare de peste 3,5 milioane lei

În ceea ce privește criminalitatea economică, în cursul anului 2021 au fost sesizate 157 de infracțiuni şi s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de 63 de suspecţi.

Prejudiciul cauzat este de 3.569.590 lei, din care a fost recuperat, în numerar, în cont bancar sau prin măsuri asiguratorii, 3.251.840 de lei.

Arme și muniții confiscate

În acest sector au fost constatate de către polițiștii sălăjeni 86 de infracţiuni. Au fost confiscate 33 de arme, 2.705 bucăți muniție, 930 de capse iniţiere exploziv, 385 kilograme de vânat, 14.000 de articole pirotehnice şi 18.355 kilograme de substanţe periculoase.

Șeful IPJ Sălaj: “Nu tolerez derapaje disciplinare!

În contextul evenimentelor din ultima perioadă în care au fost implicați mai mulți polițiști, intens mediatizate la nivel național, șeful poliției sălăjene spune că își dorește o imagine curată a instituției pe care o conduce, motiv pentru care nu va tolera abateri în rândul personalului.

“Voi lua cele mai dure măsuri pentru polițiștii care nu înțeleg că, purtând uniforma, nu ai voie să o iei pe căi greșite. Nu tolerez abateri. E nevoie de disciplină și integritate. Nu voi accepta derapaje, îmi doresc o îmbunătățire a imaginii, care să ducă la creșterea încrederii cetățenilor în această instituție”, spune șeful IPJ Sălaj, comisar-șef Marius Stupar.

Anul trecut, au existat 18 petiții formulate la adresa unor angajați din rândul polițiștilor sălăjeni, din care 3 s-au confirmat. S-au efectuat 20 de cercetări prealabile, în 3 cazuri fiind vizați ofițeri. La Comisia de disciplină au ajuns anul trecut 6 cazuri.

Tot în cursul anului 2021, doi polițiști au fost trimiși în judecată pentru purtare abuzivă.

Agentul de poliție S.C.C. din cadrul IPJ Sălaj, acuzat că a bătut un cetățean în fața magazinului Profi din Nușfalău, a primit șase luni de închisoare cu suspendare, în urma unui acord de recunoaștere a vinovăției încheiat cu procurorii.

Acesta a fost cercetat pentru purtare abuzivă, iar în cursul urmăririi penale acesta a recunoscut săvârșirea infracțiunii.

Porivit rechizitoriului, în data de 30 octombrie 2021, în jurul orei 20.00, agentul de poliție SCC din cadrul IPJ Sălaj, aflându-se în exercițiul atribuțiilor de serviciu, s-a deplasat la magazinul Profi din Nușfalău, unde persoana vătămată VC era în are de ebrietate și stătea pe jos în fața ușii de acces în magazin, împiedicând intrarea în incinta acestuia, context în care a exercitat acte de violență asupra persoanei vătămate, lovind-o cu piciorul în zona toracică și adresându-i cuvinte jignitoare.

Cauza a fost înregistrată inițial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Șimleu Silvaniei, fiind preluată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj în vederea efectuării urmăririi penale. Inculpatul a recunoscut săvârșirea infracțiunii, acceptând încadrarea juridică, astfel că între acesta și procuror a fost încheiat, în 20 decembrie 2021, un acord de a vinovăției. Acordul de recunoaștere a vinovăției și dosarul au fost înaintate Judecătoriei Șimleu Silvaniei, instanță competentă a judeca în fond cauza.

Polițistul D. C. C., agent șef adjunct în cadrul Biroului de Ordine Publică al Poliției Municipiului Zalău, a fost trimis anul trecut în judecată pentru purtare abuzivă, acuzat că ar fi agresat un bărbat. Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Zalău în luna aprilie. Anchetatorii spun că persoana care a depus plângere împotriva polițistului a fost condusă de agent la sediul poliției, în cadrul unor măsuri specifice, iar aici agentul l-ar fi lovit în zona feței. 

Este pentru a doua oară când acest polițist e trimis în judecată pentru purtare abuzivă. În 2017, el a fost acuzat că a lovit o adolescentă în vârstă de 16 ani în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu. Concret, agentul de poliție a intervenit, la un local din Zalău, pentru aplanarea unui conflict între un bărbat și o femeie, dar a agresat-o pe fiica acestora. Polițistul a scăpat nepedepsit, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Cluj. Instanţa i-a aplicat doar un avertisment, apreciind că fapta a avut o gravitate redusă. Astfel că polițistul, pus la dispoziție timp de 11 luni, până la pronunțarea unei decizii definitive în cazul său, a fost repus în drepturi și și-a primit din urmă drepturile băneşti ce i-au fost suspendate.