Proiectul de hotărâre privind aprobarea cuantumului burselor şcolare acordate elevilor din învăţământul preuniversitar din Zalău pentru anul 2022, începând cu luna ianuarie, va fi supus marți, 25 ianuarie, votului consilierilor locali. Administrația locală propune ca elevii să primească sumele stabilite de Guvern.
Elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat beneficiază lunar de burse de performanţă, de burse de merit, de burse de studiu şi de burse de ajutor social. Cuantumul minim al acestora se stabileşte anual, prin hotărâre a Guvernului.
Bursa de ajutor social este singura care se poate cumula cu bursa de performanţă, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu.
Până în anul 2020, nu fost acordate burse de la bugetul de stat, elevii din Zalău beneficiind de burse alocate din veniturile proprii ale bugetului local.
În anul 2016, municipalitatea a acordat din bugetul propriu burse sociale și de studiu în valoare de 40 lei/lună/elev, burse de performanţă în cuantum de 150 lei/lună/elev, burse de merit de câte 100 lei/lună/elev.
În 2017, bursele acordate tot din veniturile proprii ale bugetului local s-au majorat la 60 de lei în cazul celor sociale și de studiu, 225 de lei cele de performanță, 150 de lei lunar pentru bursele de merit. Aceste valori s-au păstrat până în anul 2020, inclusiv.
Prin Hotărâre de Guvern, pentru anul 2021 s-a stabilit un cuantum minim al burselor şcolare de 100 lei/elev. Astfel, anul trecut bursele sociale și de studiu au fost majorate la 100 de lei, celelalte rămânând la valoarea din anul precedent.
Prin Hotărârea Guvernului nr. 1094 din 6 octombrie 2021, a fost stabilit cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat, în semestrul II al anului şcolar 2021 – 2022.
Valorile minime sunt 500 lei pentru bursa de performanţă, 200 lei pentru bursa de merit, 150 lei pentru bursa de studiu, 200 lei pentru bursa de ajutor social.
Bursele se asigură din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar şi din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinaţie.
Autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, cu încadrare în sumele aprobate cu această destinaţie în bugetele locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.
La nivelul municipiului Zalău, ca ordonatori terţiari de credite – unităţi de învăţământ, funcţionează 6 şcoli primar gimnaziale şi 9 licee a căror elevi sunt beneficiari de burse, în condiţiile legii.
Potrivit referatului de aprobare care însoțește proiectul de hotărâre, semnat de primarul Ionel Ciunt, la Zalău se propune păstrarea cuantumului stabilit de Guvern.