Pretul medicamentelor scade in farmacii, incepand de miercuri, in medie cu 10% la produsele din import, cea mai spectaculoasa reducere fiind in cazul tratamentului pentru infertilitate, de aproape 700 de lei, in timp ce produsele romanesti vor fi mai scumpe, in medie, cu un leu pe produs. Reducerea pretului la medicamente, numai in cazul primelor o suta cele mai scumpe produse, va aduce bugetului economii de peste 110 milioane de euro, bani care vor fi folositi pentru extinderea programelor nationale si, implicit reducerea numarului de bolnavi, a anuntat, miercuri, intr-o conferinta de presa ministrul Sanatatii, Ion Bazac, odata cu intrarea in vigoare a Ordinul ministrului Sanatatii numarul 75/2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preturilor la medicamentele de uz uman.
In urma acestei prevederi legislative, pretul medicamentelor scade in farmacii, in medie cu 10% . La produsele romanesti a fost inregistrata o crestere, in medie, cu un leu pe produs, fapt care nu genereaza un impact semnificativ asupra bugetului pacientilor, a explicat Bazac. „Asa cum am promis, inca de la inceputul mandatului meu, preturile la medicamente vor scadea, in medie, cu 10%. Astazi, acest lucru este o certitudine. Intr-o perioada economica dificila, asa cum este cea prin care trecem acum, sanatatea populatiei este extrem de importanta, iar accesul la medicamente trebuie sa fie cat mai facil. Mai mult decat atat, consider ca principalul castig al acestei masuri este faptul ca asezam sistemul pe o platforma moderna, europeana si care nu va mai trebui ajustat radical in viitor”, a declarat ministrul Sanatatii, Ion Bazac.
Bazac a mai spus ca impactul acestei noi masuri se va vedea atat in buzunarul fiecarui roman, dar si in bugetul de stat si al CNAS. „Vreau sa precizez foarte clar ca economiile inregistrare vor fi directionate catre tratarea mai multor pacienti si nu vor fi redistribuite catre alte proiecte”, a adaugat Bazac.
Noua politica a medicamentului elimina o serie de disfunctionalitati si ambiguitati, principalele masuri prevazute vizeaza stabilirea pretului minim la nivel european si eliminarea tuturor exceptiilor (referinta – 12 tari cu cele mai mici preturi), incurajarea prescriptiei generice pe baza de Denumire Comuna Internationala(DCI), eliminarea discrepantelor din piata farmaceutica, prin actualizarea preturilor din productia interna in aceleasi conditii cu cele din import, stabilirea preturilor la un curs unic, luat in considerare la adoptarea bugetului national, calcularea tuturor preturilor in lei, recalcularea anuala a preturilor, cat si revizuirea cotelor de adaos pe intreg lantul de distributie si eliminarea diferentelor intre producatorii autohtoni si importatori. „Noul ordin rezolva si una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat industria farmaceutica si anume lipsa echidistantei. Este absolut normal sa dezvoltam un cadru care sa permita un tratament egal pentru toti cei care distribuie medicamente pe piata romaneasca, fie ca sunt autohtoni sau importatori”, a adaugat demnitarul, precizand ca in CANAMEDv sunt 6000 de medicamente, din care 25 la suta produse romanesti.
Prezent la conferinta de presa, presedintele CNAS, profesor dr Irinel Popescu, a spus ca, anual, consumul de medicamente este de trei miliarde lei. „Ne esteptam desigur la o crestere a consumului de medicamente, dar nu vom introduce plafonari la farmacii si nici la medic. In schimb, gandim o solutie viabila pentru a evita consumul de medicamente prin extinderea programelor nationale si a protocoalelor terapeutice”, a mai spus presedintele CNAS.
Lista A cuprinde medicamente compensate 90%, 156 DCI. La aceasta categorie reducerile pot ajunge pana la 69,7%. Antibioticele, al doilea medicament vandut, ca volum, au o scadere de pret de pana la 45,5%, in timp ce anti-inflamatoarele vor avea o reducere de pana la 45-63%. Pana la aceasta noua reglamentare de pret, produsele generice aparute pe piata, la scurt timp dupa expirarea patentelor, au inregistrat in Romania, in multe cazuri, preturi mai mari decat pretul medicamentelor originale.
Lista B cuprinde medicamente compensate 50% sau 90%, 260 DCI. Medicamentele de pe aceasta lista vor inregistra o scadere cu pana la 679 lei/cutie ceea ce inseamna o reducere de pana la 74%. Astfel, medicamentele anti-hipertensive pot scadea cu pana la 74%. Tot in aceasta categorie medicamentele pentru tratamentul infertilitatii vor avea o scadere de pana la 700 lei/cutia; anti-inflatatoarele se vor reduce cu pana la 29%; medicatia pentru tratamentul osteoporozei va inregistra o scadere de aproximativ 24% iar in medicatia anti-astmatica scaderile de preturi vor ajunge la 15%.