De vineri, 21 ianuarie, un nou punct de recoltare va fi amplasat în curtea din față a unității sanitare

Numărul persoanelor care s-au adresat Spitalului Județean de Urgență Zalău pentru efectuarea testului RT- PCR s-a dublat de la o zi la alta. Așa se explică și aglomerația de joi dimineața, semnalată de oameni pe rețelele de socializare. Zeci de persoane stăteau la rând, în fața unității medicale, pentru efectuarea testului.

De menționat că Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău este singura unitate sanitară publică din județul Sălaj care realizeză analiza RT- PCR pentru detectarea Covid- 19, inclusiv pentru toate spitalele orășenești din județ, pentru medicii de familie, pentru Direcția de Sănătate Publică Sălaj. Se mai adaugă aici și teste efectuate contra cost.

Fluxul pacienților din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău este de aproximativ de 800 de pacienți/ zi în ambulatoriul de specialitate, ceea ce justifică aglomerarea din această perioadă. De asemenea, numărul pacienților care s-au adresat către la Laboratorul de Analize Medicale din cadrul Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, cu bilete de trimitere de la medicul de familie s-a dublat de la o zi la alta (crescând săptamâna aceasta de la 69 de teste efectuate luni, la 143 de teste efectuate marți, 176 de teste RT- PCR, cu bilet de trimitere de la medicul de familie). Pe lângă testele RT- PCR pentru detectarea Covid- 19 efectuate cu bilet de trimitere de la medicul de familie, Laboratorul de Analize Medicale din cadrul Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău efectuează testări testele RT- PCR la cerere, contra cost și teste antigen Covid- 19 (402 de la începutul săptămânii ). Aglomerarea punctului de recoltare a fost cauzată tocmai de dublarea numărului de pacienți care s-au adresat laboratorului și de creșterea numărului de îmbolnăviri din întregul județ”, au explicat reprezentanții unității medicale.

Sălăjenii sunt sfătuiți să apeleze la medicii de familie pentru testare

Pentru a evita aglomerația, dar și din motive de siguranță, pacienții cu simptomatologie specifică COVID 19 sunt sfătuiți să se adreseze medicilor de familie pentru testare.

Ordinului ministrului Sănătății nr. 1513/2020 prevede un anumit algoritm care trebuie parcurs pentru a evita aglomerarea spitalelor, dar și ținând cont de transmiterea comunitară a Covid-19.

În ceea ce privește testarea, algoritmul de parcurs al pacientului cu simptomatologie specifică COVID 19 este următorul: pacientul rămâne acasă, sună medicul de familie, apoi se testează la medicul de familie, la laborator sau farmacie, sună la 112 și va fi testat la domiciliu de un echipaj al ambulanței, fără a apela din start la camera de gardă a unui spital.

“Sfătuim pacienții cu simptomatologie specifică COVID 19 să urmeze conduita în testare cu respectea algoritmului prezentat, având în vedere transmiterea comunitară a Covid-19. Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău vine în sprijinul pacienților, având în vedere adresabilitatea care s-a dublat în această săptămână pentru testările COVID-19, prin amplasarea în curtea din față a unității sanitare a încă unui punct de recoltare începând cu data de 21 ianuarie 2022”, au adăugat reprezentanții uniății medicale.