Prețul energiei se plafonează, dar nu se renunță la liberalizare. Plafoanele se modifică, iar facturile emise greșit se stornează. Sunt principalele concluzii prezentate de premier după întâlnirea membrilor coaliției de guvernare de luni seara. Subiectul de discuție a fost unul care arde la buzunare toți românii și a stârnit o nemulțumire generală, justificată, în rândul populației: facturile uriașe care vin la gaz și la curent. În ce fel ne vor ajuta noile măsuri, rămâne de văzut.

La gaz scade plafonul, crește limita de consum

“Am reușit să ajungem la un acord, astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei per kilowatt. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 kilowați la 500 de kilowați, pentru care se calculează acest preț. Practic, reiese o compensare de 0,291 lei per kilowatt, ceea ce la consumator se va percepe 0,68 lei per kilowatt.
De asemenea, pentru IMM, pentru consumatorii mari, practic pentru consumatorii non-casnici va fi plafonat prețul la 1 leu per kilowatt.
La gaz plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei per kilowatt, iar limita de consum pentru cinci luni de zile va crește de la 1.000 la 1.500 kilowați. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33% la 40%, asigurându-se astfel un preț de 0,221 lei per kilowatt. De asemenea, pentru IMM, școli, spitale, biserici, industria alimentară, se va asigura un preț de 0,37 lei per kilowatt”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

Facturile emise greșit vor fi stornate

“Am luat decizia ca toate facturile să fie stornate, cele care au fost emise greșit, să fie stornate și retrimise, fără ca oamenii să fie debranșați sau să plătească penalități”, a adăugat premierul.

Nu a explicat nimeni deocamdată dacă cetățeanul e cel care trebuie să constate că a primit o factură calculată greșit sau dacă emitenții le vor verifica pe cele deja trimise.


Prim-ministrul a precizat că măsurile se aplică și în cazul curentului electric, de la 1 februarie până la data de 31 martie.
“Am ținut cont, de aceea am și întârziat atât de mult, să luăm măsuri care să fie aplicabile, să nu fie modificări în soft și să poate să fie aplicată de la 1 februarie. Este o plafonare a prețului. Nu se renunță la liberalizare”, a spus premierul.

Potrivit acestuia, în ultimele două luni au fost emise peste un milion de facturi greșite.

Întrebat ce se va întâmpla cu acestea, premierul a afirmat că vor fi recalculate.
“Toate facturile greșite. Ați văzut că au fost o serie întreagă de acțiuni în teritoriu, vom continua aceste acțiuni. Vreau să asigur populația că vom lua toate măsurile astfel încât să nu mai avem astfel de greșeli care, să sperăm că nu sunt voit făcute, pentru că oamenii nu au de ce să plătească greșelile altora”, a declarat Nicolae Ciucă.

Cât despre ce se întâmplă cu cei care au apucat deja să își plătească facturile care au fost calculate greșit…”Nu am discutat acest detaliu, dar decizia este cât se poate de clară la nivelul Guvernului, ca acele facturi să fie stornate și refăcute”, a afirmat Ciucă.

Premierul a adăugat că Ordonanța de Urgență care prevede aceste măsuri nu va întârzia mai mult de săptămâna viitoare, ca să poată fi aplicată.