După ”vacanța intersemestrială” de un weekend, semestrul II al anului școlar în curs începe luni cu elevii în bănci. Excepție vor face acele clase în care se înregistrează trei cazuri de copii infectați cu noul coronavirus pe o perioadă de șapte zile consecutive sau acele clase care deja au trecut în on-line din cauza cazurilor confirmate.

Rata vaccinării cadrelor didactice nu mai contează, dar funcționarea școlilor depinde de gradul de ocupare a paturilor destinate pacienților Covid-19 din fiecare județ.

Anunțul noilor decizii cuprinse într-un Ordin comun a fost făcut vineri de miniștrii Educației și Sănătății, Sorin Cîmpeanu și Alexandru Rafila, în cadrul unei conferințe de presă.

Suspendarea cursurilor într-o școală, doar prin decizia CJSU

Ministrul Educației spune că, teoretic, luni toți elevii vor participa fizic la ore. Cu mici excepții, din cauza cazurilor Covid-19. S-au schimbat regulile, iar schimbarea va ține școlile deschise.

”Sunt schimbări importante. Ne-am decuplat atât de rata de incidență a infectărilor cât și de rata de vaccinare a personalului din învățământ. În prezent, dată fiind specificitatea variantei Omicron, s-a propus și s-a analizat în profunzime aplicarea unui prag pentru gradul de încărcare al mediului spitalicesc. Pragul este de 75 la sută, un prag care nu este atins în niciunul dintre județele României în prezent. Deci, din perspectiva educației, luni, toate școlile din România vor putea să funcționeze cu prezență fizică. Cea de-a doua schimbare este suspendarea activității cu prezență fizică în fiecare clasă din școală sau în fiecare grupă din grădiniță atunci când sunt trei cazuri de infectare în șapte zile consecutive. Se păstrează regula intrării în online a întregii școli, atunci când cel puțin jumătate din numărul de clase au activitatea fizică suspendată”, a declarat ministrul Educației.

Cîmpeanu a mai spus că suspendarea activității fizice în clasă se poate face prin decizia Consiliului de Administrație al fiecărei unități de învățământ. Suspendarea activității fizice a întregii școli se va face doar prin decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. ”Regulile se aplică unitar la nivelul fiecărui județ, cu excepția regiunii București-Ilfov care, din cauza specificității, vor fi tratate împreună. Analiza se va face în ansamblu București – Ilfov. Toate școlile și grădinițele dintr-un județ trec în online atunci când situația se va agrava, dacă se va agrava, în acel județ. Aceste schimbări majore fac posibilă derularea procesului educațional în condiții maxime de siguranță sanitară, maxime într-un context dat care este complicat”, a completat ministrul Educației.

Alexandru Rafila: ”Trei cazuri într-o clasă este definiția focarului”

Ministrul Sănătății, medicul Alexandru Rafila, a explicat noile decizii luate din perspectiva domeniului pe care îl păstorește. S-a ținut cont de numărul de 3 cazuri într-o clasă pentru că este definiția focarului epidemiologic în cazul oricărei boli transmisibile. Cât despre pragul de 75 la sută al ocupării paturilor destinate pacienților Covid într-un județ, oficialul a spus că atingerea acestui grad de ocupare înseamnă măsuri mai drastice pentru ca numărul infectărilor să scadă brusc. În privința perioadei de trecere în online de 7 zile, ministrul Rfaila spune că aceasta ar fi perioada de incubație a bolii.

”Ne dorim, așa știu cel puțin din tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani, să menținem școlile deschise, nu cu orice preț, ci trebuie să adaptăm modul în care deschidem școlile sau le menținem deschise în funcție de evoluția epidemiologică dar și de particularitățile noi ale tulpinii Omicron, care au schimbat tablouri -dacă vă uitați ce se întâmplă și în România și în alte țări – față de trecut. Numărul de internați pe zi este de 2,5 la sută din totalul cazurilor. Vedeți că această infecție se transmite și către persoanele vaccinate, chiar dacă într-o formă ușoară sau mult mai ușoară decât în cazul celor nevaccinate și trebuie să înțelegem că sănătatea acestei generații de copii, mă refer la dezvoltarea lor fizică și psihică, depinde de funcționarea școlilor. De ce 75 la sută? Pentru că a fost o evaluare a colegilor din zona de Sănătate publică și de asistență medicală, care consideră că atingerea acestui prag trebuie să ducă la luarea unei măsuri care să reducă transmisibilitatea brusc și, atunci, vom solicita această decizie de închidere a școlii pentru un interval de timp care să ducă la scăderea până la 70 la sută. Este important să fie o diferență sensibilă atunci când se redeschide școală, să nu fie situația ‘săptămâna viitoare s-au închis din nou’. Este bine să fie continuitate pentru procesul de învățământ.

De ce trei cazuri într-o clasă? Pentru că aceasta este definiția focarului epidemiologic pentru orice boală transmisibilă, și pentru pojar, rujeolă, și pentru oreion și bineînțeles și pentru această boală folosind un etalon care este cunoscut de toți epidemiologii. De ce șapte zile? Pentru că aceasta este perioada de incubație, de exemplu un copil se îmbolnăvește în ziua unu și atunci perioada de incubație în care ar mai putea să apară cazuri să fie – în general este mai scurtă, mai ales la tulpina Omicron – de șapte zile”, a precizat Alexandru Rafila în cadrul conferinței de presă.

În Sălaj, peste 30 de clase în online deja

Vineri existau în statistica Inspectoratului Școlar Județean Sălaj 31 de clase care își desfășoară cursurile în sistem online, atât din mediul rural, cât și din mediul urban, inclusiv o grupă de grădiniță. Este de așteptat ca în zilele următoare să se înregistreze tot mai multe clase care vor trece în online din cauza răspândirii rapide a infecțiilor cu noua tulpină a Covid-19.

Unitățile de învățământ și clasele în care s-au înregistrat cazuri Covid-19 în ultimele zile și datele la care vor reveni elevii în format fizic la școală sunt:  Școala Gimnazială Valcău de Sus – clasele a V-VIII (până în 22 ianuarie), Școala Gimnazială Nr. 1 Valcău de Jos – clasele a II-a și a IV-a, clasa a VIII-a de la Liceul Tehnologic Surduc, Școala Gimnazială ”Traian Crețu” Năpradea – clasa a VIII-a (până în 20 ianuarie), Școala Gimnazială Nr. 1 Cristolț – clasele a VI-a și a VII-a (până în 21 ianuarie), Liceul Tehnologic ”Cserey-Goga” Crasna – clasa aV-a (17 ianuarie), Școala Gimnazială ”Silvania” Șimleu Silvaniei – clasele a VIII-a A și a VII-a B (până în 22 ianuarie), Școala Gimnazială ”Lucian Blaga” Jibou – clasa a VI-a B (până în 19 ianuarie), Liceul Tehnologic ”Octavian Goga” Jibou – clasa a XII-a A și B și la Liceul Teoretic ”Ion Agârbiceanu” Jibou – clasa a X-a C (până în 20 ianuarie), Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazul” Zalău – clasa a XII-D (19 ianuarie) și a IX-a C (21 ianuarie), Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Zalău – clasa a VIII-a D (21 ianuarie), Școala Gimnazială ”Iuliu Maniu” Zalău – clasa a VIII-a A (17 ianuarie), Liceul Pedagogic ”Gheorghe Șincai” Zalău – clasele a X-a F (21 Ianuarie) și a IX-a A (19 ianuarie), Liceul Ortodox ”Sf. Nicolae” Zalău – clasa a XII-a (22 ianuarie), Grădinița cu Program Prelungit ”Licurici” Zalău – grupa mijlocie A (22 ianuarie), Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău – clasa a XI-a H (19 ianuarie), Colegiul Național ”Silvania” Zalău – clasele a IX-a și a X-a A (19 ianuarie), clasa a XII-a A (22 ianuarie).