Primăria Zalău a făcut recurs împotriva hotărârii de restituire dată de judecătorii Curții de Apel Cluj pentru clădirea Colegiului Național ”Silvania” din Zalău, prin urmare procesul pentru dreptul de proprietate continuă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Recursul a fost anunţat de István Csűry, episcopul Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, pe pagina sa personală de Facebook. Acesta a mai adăugat că, în paralel cu procesul pentru dreptul de proprietate, continuă şi acţiunea penală împotriva sa şi a lui Béla Kató, episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal. Parchetul îi suspectează pe cei doi ierarhi de fals în acte, dare de mită şi uz de fals în dosarul de retrocedare a Colegiului Reformat “Wesselényi”. Potrivit episcopului, orice s-ar întâmpla, biserica îşi va exercita dreptul la recurs ceea ce, în opinia sa, înseamnă “a-l chema în ajutor pe Dumnezeu”.
Primăria Zalău a angajat, în a doua jumătate a lunii decembrie, avocați în încercarea de a păstra clădirile în care își desfășoară activitatea Colegiul Național „Silvania”, după ce judecătorii Curții de Apel Cluj au pronunțat sentința prin care au admis în parte plângerea formulată de Eparhia Reformată împotriva Comisiei Speciale de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România.
Sentința nu este definitivă, astfel că administrația locală, constituită parte în proces, speră la o soluționare favorabilă după recurs. Acest recurs însă a dus la ieșirea publică a episcopului reformat István Csűry.
István Csűry: ”Anchetatorii au făcut la fel ca în zorii comunismului cu calomnia acuzațiilor conceptuale”
Episcopul a prezentat în spațiul public un rezumat al ”luptei” pe care o duc pentru recuperarea imobilului fostului Liceu Reformat Wesselényi și a lansat un atac dur la anchetatorii sălăjeni care fac cercetarea în dosarul retrocedării clădirii CNS.
În pledoaria sa lansată ca urmare a continuării acțiunilor în instanță de către Primăria Zalău, episcopul Csűry vorbește în termeni duri de istoria României prin care generațiile de azi ajung să își ”cunoască greșit trecutul”.
“Zilahi Reformat Wesselényi Liceul 375. Ar fi atât de frumos să sărbătorim aniversarea lui cu mari satisfacții și mulțumiri. Profesorii și elevii școlii noastre au făcut tot ce au putut, dar țara noastră a oferit circumstanțe pentru umbrirea evenimentului. Procedura de astăzi a justiției române întrece acțiunile anti-bisericești și maghiare din cele mai întunecate ere. (…) Realitatea este că Schola Zilahi a fost creată pentru a păstra cultura maghiară cu sacrificciul bisericii reformate acum 375 de ani. Istoria falsificată a României este o lecție a școlilor, astfel generațiile cresc să-și recunoască greșit trecutul, ca să nu mai vorbim de adevărul istoriei maghiare autohtone”, spune Istvan Csury în postarea sa.
Episcopul relatează că prima cerere de retrocedare a fost depusă în 2003, doar că procesele și contestațiile au curs, au apărut documente noi, au urmat ”schimbări politice”. După mulțumirile de rigoare adresate avocatului și celor care le-au sprijinit demersul, mesajul acestuia trimite săgeți către anchetatorii sălăjeni.
Practic, compară ancheta deschisă anul trecut și perchezițiile efectuate cu practici din epoca comunistă:
”Fulgerele rareori au venit din cerul senin la fel de devastatoare și neașteptate ca în vara anului 2021. Anchetatorii din Zalău ne-au deschis birourile în Oradea, Zalău și Cluj. Aceeași oră, aceeași zi. Au ajuns pe zi ce trece, dar au făcut la fel ca în zorii comunismului cu calomnia acuzațiilor conceptuale. Au căutat documente originale, confesiuni, adică declarații au fost puse pe hârtie. Ei erau neinformați, dar se pare că nu și-au dorit nimic mai mult sau altceva, pentru ca presupunerile lor false să dea peste un recif.(…) Episcopii districtelor bisericești reformate au fost convocați la Parchet la 13 august. Cei doi lideri ai bisericii au fost interogați în proceduri penale. Acuzația împotriva lor este folosirea de documente false și mituirea ofițerilor judiciari. Doar o parte a interogatoriului episcopilor István Csűry și Béla Kató a avut loc în timpul verii, dar invitația verbală a fost făcută pentru următorul interogatoriu”, mai spune episcopal reformat.
Menționăm că postarea sa a fost făcută în limba maghiară, iar traducerea automată nu este exactă.
În luna august 2021, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj a început o anchetă împotriva lui István Csűry şi împotriva lui Béla Kató, episcopul Eparhiei Reformate din Transilvania, pentru revendicarea clădirilor colegiului. Parchetul îi suspectează pe cei doi ierarhi de fals în acte, dare de mită şi uz de fals.
Aproape 20 de ani de procese
Vă reamintim că impozanta clădire din centrul Zalăului a fost revendicată de Eparhia Reformată Piatra Craiului. Comisia de restituire de la Bucureşti a refuzat însă să o retrocedeze invocând anumite lipsuri. Hotărârea de respingere a fost contestată de Eparhie la Curtea de Apel din Cluj-Napoca, dar Biserica a pierdut procesul în primă instanţă. În urma recursului, în octombrie 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a retrimis cazul instanţei de fond. În urma rejudecării, Curtea de Apel a dispus restituirea.
Dintre colegiile reformate din Transilvania, cel din Zalău este singurul căruia nu i s-a retrocedat până acum nicio clădire.
Felicitări primăriei Zalăului, acest prestigios Colegiu sălăjan nu trebuie distrus pt poftele unor popi !