Pentru a atrage cât mai mulți doritori, s-au majorat considerabil sumele pe care le primesc rezerviștii

Ministerul Apărării Naționale organizează o nouă campanie de recrutare pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar. Sunt disponibile locuri de maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați.

Campania de recrutare va fi organizată pentru ocuparea a 444 de locuri de rezervişti voluntari rămase disponibile în unităţi militare din 15 judeţe (Arad, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea și Vrancea).

Se pot înscrie cetăţeni cu sau fără pregătire militară.

Cetăţenii interesaţi de îndeplinirea serviciului militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar în Armata României pot contacta Centrul Militar Județean Sălaj, Str. Lt.col Pretorian, nr. 30, Zalău, telefon 0745511616, în vederea obţinerii tuturor informaţiilor necesare.

La prezentarea la centrul militar, cetăţenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezervist voluntar vor completa o cerere de înscriere și vor prezenta actul de identitate, în original şi în copie; certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de data depunerii; acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie; permisul de conducere valabil, eliberat de către autoritățile române, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice; livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.

Pentru a crește atractivitatea serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, autoritățile au decis să majoreze cuantumul remuneraţiei acordate în perioada în care rezerviştii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni, de la 10% la 30 % din solda de funcţie, la care se adăugă solda gradului deţinut. De asemenea, a fost majorat și cuantumul indemnizației de instalare, prin adăugarea la solda de funcţie, a gradațiilor și a soldei de comandă, pe lângă solda de grad.

În plus, au fost eliminate obligația privind restituirea cheltuielilor de recrutare şi selecţie, în situația nesemnării ori nefinalizării contractului, precum și limitările privind plecarea rezerviștilor voluntari în străinătate.

S-a creat totodată posibilitatea repartizării în funcție, fără a mai susține probele de selecție, a rezerviștilor proveniți din cadre militare în activitate și soldați ori gradați profesioniști, în primul an de la trecerea în rezervă.

Recrutarea rezerviștilor vine într-un context tensionat

Anunțul Ministerului Apărării privind organizarea campaniei de recrutare vine în contextul în care problemele par să escaladeze la granița cu Ucraina. Miniştrii de externe din ţările membre NATO se întrunesc de urgență vineri, 7 ianuarie, pentru a discuta despre tensiunile dintre Ucraina și Rusia şi despre securitatea în Europa. Reuniunea are loc cu câteva zile înainte de Consiliul NATO-Rusia, din data de 12 ianuarie.

Occidentul acuză Moscova că pregătește o agresiune împotriva Ucrainei, în condițiile în care zeci de mii de soldaţi şi echipamente militare au fost amplasate la graniţa Rusiei cu Ucraina.

De cealaltă parte, Rusia se opune oricărei extinderi viitoare a Alianţei Nord-Atlantice şi a oricărei cooperări militare cu ţările aflate în spaţiul considerat de Rusia drept zona sa de influenţă.

Ultima reuniune a Consiliului NATO-Rusia a avut loc în anul 2019.