Cei șase parlamentari sălăjeni – doi senatori și patru deputați – mai au câteva zile până la vacanța parlamentară de iarnă, după cele două sesiuni parlamentare ordinare din acest an. La data de 21 decembrie 2021 au împlinit, fiecare din ei, un an de la depunerea jurământului de credință față de țară și popor în ședință solemnă.
La un an după acest moment, aleșii poporului din forul legislativ al României au aprobat Bugetul de stat și Bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022, astfel că funcționarea instituțiilor, de la vârf până la cele din fiecare județ și unitate administrativ-teritorială, nu este pusă în pericol. Deocamdată.
Însă, ”hărnicia” parlamentarilor se măsoară în inițiativele legislative, luările de cuvânt în ședințele Senatului, respectiv ale Camerei Deputaților, și în activitatea de control parlamentar asupra instituțiilor statului.
Am făcut și noi o scurtă evaluare a activității sălăjenilor trimiși în decembrie 2020 în Parlament – senatorii Irina Kovacs (UDMR) și Cosmin-Cristian Viașu (USR); deputații Seres Denes (UDMR), Lucian Bode (PNL), Florian Neaga (PSD) și Alin Prunean (USR).
Iată ce am aflat de pe site-urile oficiale ale celor două Camere ale Parlamentului.
Irina Kovacs (UDMR), prima sălăjeancă din Parlament
La Senat, fiind pargul electoral dublu față de Camera Deputaților, de regulă se atribuie mandatele prin redistribuire. Așa s-a întâmplat și la alegerile parlamentare din decembrie 2020 când ambii actuali senatori de Sălaj au câștigat mandatele prin redistribuire.
Dintre cei doi senatori, Irina Kovacs a primit cele mai multe voturi și ”a spart gheața” accederii femeilor din Sălaj în Parlamentul României.
În primul an de mandat la Senat, Irina Kovacs a semnat 19 inițiative legislative.
Prin controlul parlamentar a adresat în scris două întrebări și are 11 luări de cuvânt în plen. Este membru al grupurilor parlamentare de prietenie cu Sultanatul Oman, cu Israel și cu Malta. Face parte din trei comisii permanente: membru în Comisia pentru ape, păduri și fond cinegetic și în Comisia pentru învățământ, tineret și sport și este secretarul Comisiei pentru Mediu.
Cristian Viașu (USR), în topul inițiatorilor legislativi
Și Cristian Viașu este la prima experiență în Parlamentul României, intrat la redistribuire. În primul an de mandat de senator, Viașu are la activ 28 de inițiative legislative dar, așa cum vom vedea și la deputați, nu este cel mai harnic parlamentar sălăjean. Senatorul Viașu are 12 luări de cuvânt în plen, dar și două interpelări scrise, din care una a fost adresată Prim-Ministrului. Și-a pus semnătura pe o moțiune împotriva Guvernului României, cea depusă în 3 septembrie și adoptată în 5 septembrie, prin care a căzut Cabinetul Cîțu.
Este membru în comisiile permanente pentru muncă, familie și protecție socială și în cea pentru cultură și media.
Face parte în calitate de membru în Comisia comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO. Este secreatar al Grupului parlamentar de prietenie cu Singapore și membru al grupurilor parlamentare de prietenie cu Norvegia și cu Iran.
Seres Denes (UDMR), deputat de aproape 30 de ani
Ales de sălăjeni în decembrie 2020 pentru al optulea mandat consecutiv de deputat, Seres Denes poate fi catalogat drept cel mai experimentat paralamentar român. A intrat în Parlamentul României pentru prima dată la alegerile din 1992 și, anul viitor, Deneș va sărbători 30 de ani de activitate parlamentară.
Este și chestor al Camerei Deputaților, fiind ales din nou în această funcție de colegii săi deputați la începutul sesiunii parlamentare din septembrie 2021.
Deputatul sălăjean Seres Denes are într-un an de mandat șase luări de cuvânt în plen. Alte 15 luări de cuvânt au fost consemnate în cadrul ședințelor Biroului Permanent al Camerei Deputaților. Totodată, în acest prim an al mandatului 2020-2024, Deneș și-a pus semnătura pe 24 de inițiative legislative, din care trei au devenit legi.
Prin exercitarea controlului parlamentar a adresat șapte întrebări și interpelări.
Este vicepreședinte al grupului parlamentar de prietenie cu Republica Turcia, dar și membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Elenă și Republica Panama.
Lucian Bode (PNL) a neglijat misiunea de deputat
Ales în 2020 pentru al patrulea mandat consecutiv de reprezentare a sălăjenilor în Camera Deputaților, Lucian Bode a avut în acest mandat o singură inițiativă legislativă pe care și-a pus semnătura.
Este vorba de proiectul privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unităţi publice şi private.
Potrivit site-ului Camerei Deputaților, Bode a lipsit de la votul asupra a 605 proiecte de legi. Din cele 2.172 de proiecte supuse votului în plen, deputatul sălăjean și-a exprimat votul doar în cazul a 1.567 de proiecte, din care 773 au fost voturi finale asupra legilor.
A luat cuvântul de două ori în plen, prima dată în 21 decembrie 2020, când a depus jurământul de credință față de țară și popor în ședința solemnă a Parlamentului României. A doua luare de cuvânt a fost în cadrul ședinței din 5 octombrie, când s-a dezbătut şi adoptat moţiunea de cenzură cu titlul “Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”, iniţiată de 157 de senatori şi deputaţi.
Lucian Bode este membru al Comisiei de transporturi și Infrastructură din Camera Deputaților și al grupurilor parlamentare de prietenie cu Statul Qatar și Republica Franceză.
De menționat însă că sălăjeanul a fost ministru al Transporturilor în Guvernul condus de Ludovic Orban, apoi ministru de Interne în Guvernul Cîțu, portofoliu pe care îl deține și în Cabinetul Ciucă.
Florian Neaga (PSD), deputatul cu ”de toate”
Nou-intrat în Parlament, medicul sălăjean Florian Neaga are pusă semnătura, în primul an de mandat, pe 23 de propuneri legislative, în calitate de co-inițiator alături de alți parlamentari. Două dintre aceste propuneri au devenit legi, fiind promulgate de președinte.
Deputatul Neaga a vorbit de la Tribuna Camerei Deputaților de cinci ori, în cinci ședințe diferite, din care o dată a fost la depunerea jurământului, în 21 decembrie 2020, apoi alte două luări de cuvânt au fost declarații politice. A mai depus în scris alte patru declarații politice, dar a adresat prin control parlamentar și 15 întrebări și interpelări. Tot în această perioadă a semnat pentru depunerea a șase moțiuni împotriva Guvernului României, din care cinci au fost respinse și doar una adoptată.
Florian Neaga a semnat ca inițiator un proiect de hotărâre pentru înființarea unei comisii parlamentare de anchetă la Camera Deputaților privind achiziţiile publice efectuate în sectorul sanitar în timpul stărilor de urgenţă şi de alertă pe teritoriul României. Din luna februarie 2021, este membru al comisiilor pentru sănătate și familie și pentru muncă și protecție socială, iar din decembrie 2020 este membru în Comisia pentru știință și tehnologie. Este Președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Tunisiană și membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Populară Chineză și Republica Coreea.
Alin Prunean (fost PLUS, actual USR), cele mai multe inițiative legislative
Aflat la primul mandat de deputat, Alin Prunean conduce detașat clasamentul parlamentarilor în privința inițiativelor legislative pe care și-a pus semnătura ca și co-inițiator. A semnat 67 de initiative legislative, din care două au fost promulgate legi.
Destul de vocal în mediul on-line înainte de a deveni parlamentar și renumit pentru participarea la proteste, Prunean nu este la fel de vocal și de la Tribuna Parlamentului. Conform site-ului Camerei Deputaților, acesta are doar patru luări de cuvânt în plen în acest prim an de parlamentar, din care o luare de cuvânt a fost la depunerea jurământului și alte două luări de cuvânt când a citit două declarații politice.
Prin controlul parlamentar, a adresat două întrebări și interpelări și a semnat o moțiune împotriva Guvernului.
Face parte din comisiile permanente pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, și pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții. Până în decembrie 2021, face parte din comisia parlamentară comună a revoluționarilor din Decembrie 1989.
Prunean este președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Croația și membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Regatul Norvegiei, Republica Arabă Egipt și Regatul Spaniei.
Mă tem eu că nu întâmlător irlandezul ăla drogat a confundat clădirea Parlamentului cu un hotel, mulți dorm liniștiți aici !
Las’ că vorbește Șoșocoaie!