Senatorul USR de Sălaj Cosmin Cristian Viașu a depus o inițiativă legislativă pentru modificarea radicală a Legii 448/2006 privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Alături de alți colegi de partid, acesta solicită majorarea indemnizației pe care o primesc persoanele cu handicap, eliminarea plimbărilor inutile pe la comisiile de evaluare, precum și eliminarea contribuției pe care persoanele cu dizabilități sunt obligate să o plătească centrului în care sunt instituționalizate.

Inițiativa legislativă prevede creșterea indemnizațiilor pentru persoanele cu dizabilități de la 70% din indicele social de referință, la 100% din ISR. In prezent, indeminzația pentru un adult cu handicap grav este de 350 de lei (respectiv 300 lei pentru un copil cu handicap grav). De asemenea, pentru acele persoane care, din cauza dizabilității grave, nu au avut și nici nu pot avea alte surse de venituri de tip salarial, a fost propus un venit de completare, la nivelul indicelui social de referință.

O altă propunere vizează acordarea certificatului de încadrare în grad pe termen nelimitat și pentru copiii cu dizabilități permanente, în condițiile în care, în prezent, doar adulții beneficiază de această facilitate, indiferent de gravitatea condiției copilului și chiar dacă acesta suferă de o boală incurabilă, pentru care primește îngrijiri paliative.

Inițiatorii propun crearea de alternative pentru a evita instituționalizarea prin dezvoltarea de servicii în comunitate, de îngrijire și asistență la domiciliu sau în familia extinsă. În prezent, covârșitoarea majoritate a persoanelor cu dizabilități se află în grija exclusivă a familiei, iar în momentul în care acest sprijin încetează, instituționalizarea este singura opțiune, spun parlamentarii USR.

Clarificarea obligațiilor care revin autorităților centrale, județene și locale pentru asigurarea unei incluziuni reale, prin garantarea accesului la educație, sănătate și muncă este prevăzută și ea în proiectul de lege.

De asemenea, se solicită eliminarea contribuției pe care persoanele cu dizabilități instituționalizate sunt obligate să o plătească centrului în care sunt instituționalizate, centru care deja primește bani publici pentru întreținerea acestor persoane. 

Mai apar pe lista de propuneri introducerea unui registru electronic care să cuprindă persoanele cu dizabilități care doresc să se angajeze, dar și persoanele juridice care doresc să angajeze persoane cu dizabilități, precum și obligația pentru Ministerul Educației Naționale și DGASPC să stabilească numărul necesar de cadre didactice itinerante/de sprijin, astfel încât să fie respectat dreptul la educație.

Pentru a asigura garantarea în plată a salariilor asistenților personali, inițiativa prevede asigurarea de la bugetul central, în proporție de 100%, a sumelor necesare.

Această lege are un impact semnificativ asupra vieților tuturor persoanelor cu dizabilități din România, în număr de peste 850.000, precum și asupra familiilor acestora, spun inițiatorii proiectului.

„Un proiect așteptat pentru care au fost depuse eforturi considerabile și care vine sa reglementeze neajunsurile persoanelor cu dizabilități din România. Sunt oameni de care statul român aproape că a uitat și sper ca modificările aduse acestei legi să fie benefice pentru ei. Eforturile pentru a duce la final acest proiect trebuie să vină din partea tuturor forțelor politice din România”, consideră senatorul Cosmin Cristian Viașu.

Inițiativa legislativă aparține parlamentarilor USR Anca Dragu, Oana Țoiu, Ștefan Pălărie, Cosmin Cristian Viașu și Cosmin Poteraș, dar a fost semnată și de senatorul PNL Daniel Fenechiu.