Vestita Ordonanță trenuleț, care aduce o serie de modificări fiscal-bugetare de la anul, prevedea, în varianta inițială, scăderea pragului de încadrare a firmelor la impozitul pe venitul microîntreprinderii de la 1 milion de euro la 500.000 de euro cifră de afaceri. La presiunea mediului de afaceri și a presei, Guvernul a retras deocamdată măsura propusă.

Concret, Ministerul Finanțelor vrea să treacă microîntreprinderile cu cifra de afaceri de peste 500.000 de euro de la impozit pe venit de 1%, pentru cele cu angajați, respectiv 3% pentru cele fără angajați, la impozit pe profit de 16%.

Premierul Nicolae Ciucă a ieșit public și a afirmat că Executivul nu va aproba o astfel de inițiativă. Totuși, chiar guvernanții sunt cei care au explicat că reducerea pragului este determinată de faptul că România și-a asumat, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), o reducere graduală a ariei de aplicabilitate a acestui regim fiscal.

“Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, România şi-a asumat o serie de reforme, cum este şi cazul reformei în domeniul fiscal cu privire la revizuirea cadrului fiscal, fiind astfel prevăzută şi măsura privind modificarea prevederilor specifice impozitului pe veniturile microîntreprinderilor în sensul reducerii graduale a ariei de aplicabilitate a acestui regim fiscal. Luând în considerare necesitatea îndeplinirii obiectivelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, propunem reducerea plafonului de aplicare a sistemului de impozitare a veniturilor microîntreprinderilor, de la 1.000.000 euro la 500.000 euro”, scrie în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.  

În prezent, firmele care au avut venituri sub 1 milion de euro la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent plătesc impozit pe venitul microîntreprinderii de 1% din venituri, dacă au angajați, 3% din venituri în cazul firmelor fără angajați, iar dacă depășesc
pragul de 1 milion de euro intră la impozit de 16% pe profit.

Potrivit modificării propuse, “dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 500.000 euro, aceasta datorează impozit pe profit, începând cu trimestrul în care s-a depăşit această limită”, iar “microîntreprinderile care devin plătitoare de impozit pe profit ca urmare a reducerii plafonului privind nivelul veniturilor realizate, de la 1.000.000 euro la 500.000 euro, comunică organelor fiscale competente ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, până la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal 2022.”

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a afirmat că în România, dintr-un total de circa 700 de mii de societăţi comerciale, peste 420.000 sunt microîntreprinderi care plătesc impozit pe cifra de afaceri.

La nivelul județului avem, potrivit informațiilor furnizate de Camera de Comerț și Industrie Sălaj, 224 de firme cu cifră de afaceri peste un milion de euro. Alte 208 companii au venituri între 500.000 și 1 milion de euro. Dintre acestea, 29 de societăți comerciale realizează venituri între 900.000 de euro și 1 milion de euro, iar 73 de firme figurează cu cifră de afaceri între 500.000 de euro și 600.000 de euro.