Ordonanța trenuleț a fost publicată în Monitorul oficial. Aceasta vine cu o serie de noutăți fiscal-bugetare ce vor intra în vigoare din prima zi a anului viitor. Salariile bugetarilor îngheață, cu mici excepții, pentru pensiile peste patru mii de lei se va plăti CASS, iar drepturile salariale câștigate în instanță se vor plăti ețalonat, în termen de cinci ani.

Primarii mai au de așteptat până primesc pensii speciale

O măsură prevăzută de această ordonanță o reprezintă suspendarea pensiilor speciale pentru primari. De asemenea, pensiile speciale nu vor fi actualizate cu rata medie anuală a inflației.

Tot referitor la pensii, cei care au pensie peste patru mii de lei vor plăti, din 2022, contribuția la sănătate. Baza lunară de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din pensii, o reprezintă partea ce depășeste suma lunară de 4.000 de lei. În vederea determinării impozitului pe venitul din pensii, venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei și, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată.

Se corelează măsurile privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată pentru veniturile din pensii care depășesc suma lunară de 4.000 de lei, cu prevederile Codului fiscal referitoare la calculul, reținerea și declararea obligațiilor. Astfel, se instituie obligația depunerii Declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate (D112) de către plătitorii de astfel de venituri.

Angajații nu pot fi ținuți mai mult de doi ani pe salariul minim

O altă noutate se referă la salariul minim. Angajatul va putea fi plătit cu salariul minim cel mult 24 de luni din momentul încheierii contactului. După expirarea perioadei, angajatul va trebui încadrat cu un salariu superior.

„Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maximum 24 de luni de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, timp în care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi încadrat cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Prevederile (…) se aplică și pentru salariatul încadrat cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă cu o durată de peste 24 de luni”, sunt noile prevederi introduse în Codul muncii.

“Soluția adoptată vizează stoparea fenomenului prin care o serie de salariați sunt ținuți ani de zile la nivelul salariului minim, singura creștere fiind operată doar pentru că valoarea salariului minim este majorată anual prin hotărâri ale Guvernului. Ținând cont de noile prevederi, începând cu 18 decembrie 2021, angajatorii au obligația de a majora salariile de bază ale angajaților care au o vechime mai mare de 2 ani”, a precizat ITM Sălaj.

În ceea ce privește salariile bugetarilor, acestea îngheață în 2022, cu unele excepții. Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021, pentru angajații din învățământ și sănătate și asistență socială. Cuantumul sporurilor și al indemnizației de hrană se păstrează la nivelul din 2021.

De asemenea, munca suplimentară a bugetarilor se va compensa numai cu timp liber corespunzător. Excepție fac personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională care desfășoară activitate în zilele de repaus săptămânal sau de sărbători legale. Pentru aceștia se acordă drepturile prevăzute de legislația în vigoare în luna iunie 2017. Aceste drepturi urmează a se acorda în limita de 3% din suma soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă, la nivel de ordonator principal de credite. Tot prin excepție, în perioada stării de alertă instituită prin hotărâri ale Guvernului, personalul de specialitate din cadrul direcțiilor de sănătate publică poate beneficia de plata orelor suplimentare.

În 2022 nu se acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile pentru ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă. Prevederile nu se aplică în situaţia încetării raporturilor de muncă sau serviciu ca urmare a decesului angajatului.

Indemnizația de vacanță pe care o puteau da ordonatorii de credite se va acorda din 2027.

Drepturile salariale câștigate în instanță, plătite în decurs de 5 ani

Drepturile salariale câștigate în instanță, prin sentințe judecătorești devenite executorii în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022, se vor acorda eșalonat: în primul an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 5% din valoarea titlului executoriu; în al doilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 10% din valoarea titlului executoriu; în al treilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu; în al patrulea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu; în al cincilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 35% din valoarea titlului executoriu. Procedura de plată eşalonată se aplică şi în ceea ce priveşte plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti devenite executorii în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022, având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eşalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.

Punctul de amendă rămâne la 145 lei și în 2022.