Joi, 9 decembrie, este cea de-a doua zi din săptămână în care școlarii și preșcolarii au avut de efectuat, dimineață, înainte de a merge la cursuri, testele rapide antigen noninvazive din proba de salivă.

La nivelul unităților de învățământ s-a decis, în majoritate covârșitoare, ca acestea să fie făcute la domiciliu, din lipsă de timp și de personal în școli și grădinițe pentru o astfel de activitate.

Așadar, se merge pe încredere. Doar dacă testul iese pozitiv, părintele sau reprezentantul legal trebuie să anunțe educatoarea, învățătoarea sau dirigintele.

După testele de luni, zero cazuri pozitive în Sălaj

După testele rapide antigen noninvazive efectuate din proba de salivă luni dimineața, în Sălaj au fost raportate zero cazuri pozitive. La nivel național, s-au raportat în total 86 de cazuri detectate pozitiv.

Dacă în străinătate opțiunea efectuării testării la domiciliu trebuie însoțită de o filmare, pe care copilul o prezintă unității de învățământ, care să demonstreze că testul se efectuează corect, că rezultatul e negativ și că cel testat este, într-adevăr, copilul în cauză, în România se merge pe încredere.

Popor corect, cinstit și responsabil, autoritățile nu au luat în calcul probabilitatea ca aceste teste nici măcar să nu fie efectuate de toți copiii. Nu există nicio garanție că sunt făcute corect sau că testat este cine trebuie. Mai mult, dacă elevul provine dintr-o familie unde, din principiu, nu se crede în existența bolii sau în vaccin, de exemplu, șansele ca părinții să depună toată diligența pentru testarea corectă a elevului sau preșcolarului sunt destul de mici. Apoi, în cazul în care acesta ar ieși pozitiv, e destul de greu să te mobilizezi rapid lunea sau joia dimineața, să nu trimiți copiulul la școală sau la grădiniță, dacă nu ai cu cine să îl lași. Iar dacă boala în sine ți se pare o invenție, greu de crezut că vei face eforturi să îl ții acasă, pentru a nu-i îmbolnăvi și pe alții.

Greu de spus cât sunt de elocvente aceste testări, în condițiile în care controlul asupra modului de efectuare a lor, dar și asupra rezultatului, este, practic, inexistent.