Cele cinci persoane care au obţinut o locuinţă cu ajutorul unei simple cereri de adopţie – caz unic in ţară – vor afla in 4 mai dacă au comis o ilegalitate.
Deşi trebuia să se pronunţe ieri asupra legalităţii hotărarii de consiliu local prin care s-au acordat cinci locuinţe ANL unor persoane care au reuşit să obţină punctaj mare cu ajutorul unei cereri de adopţie, dar nu au mai adoptat, Tribunalul Sălaj a decis amanarea pronunţării pentru data de 4 mai 2011. „Judecătorul a luat această decizie pentru a putea studia dosarul, deoarece este o cauză complexă”, explică Balazs Arpad, purtătorul de cuvant al instanţei, motivul pentru care s-a amanat pronunţarea. Teoretic, cele cinci persoane cu pretenţii de părinţi adoptivi ar trebui să afle săptămana viitoare dacă işi vor pierde sau nu locuinţa, insă există şi posibilitatea de repunere pe rol a dosarului in cazul in care judecătorul consideră necesară admiterea unor noi probe de către părţile implicate in proces. Potrivit Serviciului Juridic al Prefecturii Sălaj, din cercetările făcute de jurişti, la Zalău este singurul caz din ţară in care anumite persoane au profitat de lacunele legii şi au obţinut locuinţe ANL cu ajutorul unor cereri de adopţie depuse la Protecţia Copilului, dar care nu au finalizat procedura de adopţie, Cei cinci au acuzat oficialii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului că „s-au comportat foarte urat” cu ei. In replică, Violeta Milaş, directorul DGASPC, a declarat că există posibilitatea ca instituţia pe care o conduce să acţioneze in instanţă persoanele respective „pentru periclitarea imaginii instituţiei”. „S-au folosit de acele cereri să obţină o locuinţă, dar in viaţa unor copii nu există loc de chichiţe avocăţeşti şi avem şapte familii care aşteaptă şi işi doresc cu adevărat să adopte”, a precizat Violeta Milaş.
Onorica Abrudanu: „Repartiţia locuinţelor este ilegală”
Reamintim cititorilor că datorită demersului făcut de jurnaliştii ziarului Graiul Sălajului, in urma verificărilor efectuate de Corpul de Control al Prefectului, s-a constatat că cinci persoane beneficiare de locuinţe ANL, care au depus la dosar cereri in vederea adopţiei unui copil, „au obţinut locuinţele in mod ilegal”. „In urma controlului s-a constatat faptul că toţi cei cinci beneficiari de locuinţe ANL, care au obţinut 10 puncte pentru o cerere de adopţie, nu au obţinut atestatul de persoană aptă să adopte un copil şi nu s-au prezentat la Protecţia Copilului in vederea clarificării cererilor la termenele cerute de către Direcţie, din aceste motive consider ilegală repartiţia locuinţelor ANL”, a declarat Onorica Abrudanu, subprefectul Sălajului, in luna august a anului trecut, la scurt timp după verificarea dosarelor ANL.