Autoritățile județene fac din nou un apel la populație să se vaccineze împotriva noului coronavirus, chiar dacă numărul cazurilor la nivel de județ este în scădere. Prefectul Dari Toma a declarat joi, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, că valul 4 al pandemiei a fost ”valul nevaccinaților” și toate autoritățile trebuie să rămână în gardă.
”Se vorbește deja de valul 5 al pandemiei. Făcând o evaluare a ceea ce s-a întâmplat în acest val 4, putem spune că a fost valul nevaccinaților. Procentul persoanelor nevaccinate încă este mare. Chiar dacă numărul cazurilor a scăzut la nivel de județ, numărul deceselor este încă mare. Rog populația să se vaccineze, iar dacă vor fi solicitări pentru echipa mobilă de vaccinare, continuăm să vaccinăm. Din experiența a ceea ce s-a întâmplat în valul 4, majoritatea cazurilor de persoane vaccinate care au contactat virusul au fost cazuri ușoare”, a declarat prefectul după prezentarea statisticii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sălaj.
Directorul DSP Sălaj, Ligia Marincaș, a arătat membrilor Colegiului Prefectural că rata vaccinării cu schema completă la nivel de județ a ajuns la 34,93 la sută, adică 73.552 de sălăjeni vaccinați, din totalul celor 210.439 de persoane din cadrul populației eligibile pentru vaccinare.
Cu Astra zeneca s-a vaccinat 7 la sută din totalul persoanelor vaccinate din Sălaj, 13 la sută au ales Johnson, 6 la sută au optat pentru vaccinul Moderna, iar 74 la sută s-au vaccinat cu Pfizer.
Cea mai mare rată de vaccinare se înregistrează la nivelul municipiului, unde 46,78 la sută din populație este vaccinată. Pe locul doi este orașul Cehu Silvaniei, unde 45,03 la sută din populația eligibilă s-a vaccinat, iar pe locul trei se situează orașul Jibou, cu o rată de vaccinare de 41,31 la sută. Șimleu Silvaniei are o rată de vaccinare de doar 33,28 la sută, mai mică decât a multor unități administrativ teritoriale din mediul rural.
Ligia Marincaș a mai spus că Sălajul ocupă locul 14 la nivel național în privința ratei vaccinării populației împotriva Covid-19, iar autoritățile locale care solicită echipa mobilă de vaccinare au tot sprijinul Direcției de Sănătate Publică. În plus, din 15 noiembrie au început pregătirile pentru vaccinarea copiilor cu vârste între 5-12 ani, care se va putea face atât la centrele de vaccinare, cât și prin medicii de familie.
Spitalul din Șimleu rămâne în continuare spital Covid
În cadrul ședinței organizată de Prefectura Sălaj, consilierul județean și director OCPI Sălaj – Sergiu Panie – a ridicat problema suplimentării numărului de paturi de la ATI, chiar dacă în această perioadă există locuri libere pe această secție, în contextul în care ministrul interimar al Sănătății, Cseke Atilla, anunțase zilele trecute că ministerul va ajuta spitalele pentru suplimentarea locurilor.
Directorul DSP a răspuns că singurul spital din Sălaj unde se va suplimenta în perioada următoare numărul de paturi de la ATI este Spitalul orășenesc ”Dr. Ioan Pușcaș” din Șimleu Silvaniei, spital care va rămâne deocamdată spital Covid.
”Nu este o procedură foarte simplă suplimentarea numărului de paturi la ATI. Procedura prevede și spațiu, și aparatura specială necesară, dar și personal. Putem suplimenta în momentul de față paturile la spitaul din Șimleu, iar Ministerul Sănătății ne va sprijini cu aparatura necesară. Spitalul din Jibou va reîncepe să interneze pacienți obișnuiți, iar la Șimleu rămâne în continuare spital Covid. La Zalău și la Crasna, unitățile au funcționat normal în toată această perioadă”, a precizat directorul DSP Sălaj.
Vaccinați-va voi, cei care ne conduceti !!! Faceți-va 4-5 doze ! Poate va veți reveni! Sunteți penibili!!! Ce tot faceți atât tam tam cu vaccinarea?