Administrația județeană vrea să introducă titlul de “cetățean de onoare al Sălajului”. Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean de vineri, 26 noiembrie, se află și un proiect de hotărâre privind stabilirea modului de acordare și de retragere a acestui titlu, precum și drepturile și obligațiile ce revin beneficiarului, în temeiul acestei distincții.
Titlul de “cetățean de onoare al județului Sălaj” ar urma să reprezinte cea mai înaltă distincție acordată de Consiliul Județean, unor cetățeni români sau străini, personalități marcante, a căror activitate și carieră au legătură directă sau indirectă cu județul Sălaj și, implicit, cu interesele locuitorilor săi.

Titlul de “cetățean de onoare al Sălajului” este personal, are valabilitate nelimitată, este netransmisibil și reprezintă un drept al titularului. Acordarea nu este condiţionată de cetăţenie, naţionalitate, vârstă, domiciliu, sex, religie, apartenenţă politică. Sunt îndreptăţite să fie propuse pentru acordarea acestei distincții categoriile de persoane sau personalităţi care îndeplinesc unul din următoarele criterii: personalităţi cu recunoaştere locală, naţională sau internaţională care şi-au pus amprenta asupra dezvoltării judeţului Sălaj şi a imaginii acestuia; personalităţi care, prin realizările lor deosebite, au făcut cunoscut numele judeţului Sălaj, în ţară şi străinătate; persoane cu domiciliul sau reședința în județul Sălaj ori provenite din județul Sălaj care, prin acţiunile lor, au preîntâmpinat producerea de evenimente deosebit de grave sau prin sacrificiul suprem au salvat vieţile concetăţenilor lor; persoane care, prin acţiunile lor dezinteresate (donaţii, acţiuni umanitare etc.), au contribuit simțitor la îmbunătăţire condiţiilor de viaţă a locuitorilor judeţului Sălaj; foşti deţinuţi politici sau veterani de război care prin activitatea lor ulterioară au contribuit la realizarea imaginii pozitive a judeţului Sălaj, în plan național sau internațional; sportivi născuți sau formați în judeţul Sălaj care au obţinut rezultate deosebite în competiţii sportive naționale sau internaţionale; personalități cu activitate recunoscută pe plan național și internațional în domenii precum: știință, sănătate, învățământ, cultură, politică, sport, religie și care, prin activitatea lor au contribuit la realizarea unor legături științifice, culturale, economice sau politice cu efecte favorabile județului; profesori și elevi din județul Sălaj cu rezultate deosebite la concursuri internaționale; altor categorii de persoane cu activitate relevanta pentru județ.
Titlul nu va putea fi acordat persoanelor care sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă pentru infracţiuni
contra statului, crime împotriva umanităţii, alte fapte de natură penală sau au dosare pe rol, în cauze care ar leza imaginea și scopul distincției.


Titlul de „cetățean de onoare al județului Sălaj” se acordă prin hotărâre a Consiliului Județean Sălaj, la iniţiativa președintelui Consiliului Județean Sălaj, vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean Sălaj, consilierilor județeni, a unuia sau a mai multor cetăţeni cu drept de vot, dacă inițiativa este susţinută prin semnături de cel puţin 5% din numărul total al locuitorilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral, cu domiciliul sau reşedinţa în județul Sălaj.

Proiectul de hotărâre privind acordarea titlului poate fi dezbătut în şedinţă ordinară sau extraordinară, iar hotărârea se adoptă cu majoritatea absolută a consilierilor judeţeni. Propunerile respinse nu pot fi reintroduse în dezbatere pe perioada mandatului în curs.

Titlul de „ceățean de onoare al județului Sălaj” se materializează într-o diplomă și un brevet.

Deţinătorii săi dobândesc dreptul de a lua cuvântul în şedinţele consiliului judeţean la dezbaterea materialelor care privesc întreaga comunitate, dreptul de a participa gratuit la toate manifestările desfăşurate sub patronajul Consiliului Judeţean sau în care acesta este co-organizator, dreptul de a participa gratuit la toate manifestările cultural-sportive organizate de instituţiile aflate în subordinea Consiliului Judeţean.

Deținătorul acestui titlu are datoria de a promova imaginea judeţului Sălaj.

Titlul de „cetățean de onoare al județului Sălaj” se retrage, atunci când, ulterior decernării, persoana laureată produce prejudicii de imagine sau de altă natură judeţului, locuitorilor săi sau ţării.
Retragerea titlului se face prin hotărâre a Consiliul Judeţean Sălaj, adoptată cu majoritate absolută.

Cine sunt cetățenii de onoare ai orașelor sălăjene

Titlul de „cetățean de onoare” a fost acordat de-a lungul timpului în Sălaj mai multor persoane care au activat în diferite domenii, precum cultură, artă, învățământ sau sănătate, dar și unor sportivi și oameni de afaceri.

La Zalău, primul titlu de „Cetățean de onoare” a fost acordat în anul 1994, lui Coriolan Codreanu, pentru faptele sale de patriotism.
Pe lista cetățenilor de onoare îi regăsim și pe profesorii Constantin Cobârzan și Florian Tuduce, pe antrenorul Gheorghe Tadici, sportivii Cristina Iloc și Gheorghe Gușet.
Un nume care atrage însă atenția în mod deosebit este cel al Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Acesta este cetățean de onoare al Zalăului din februarie 1996. Nu are nicio legătură cu municipiul sau cu Sălajul, fiind născut în judetul Vâlcea, cu studiile făcute la București. Am aflat că guvernatorul BNR a primit distincția pentru că ar fi subvenționat Primăria Zalău cu o sumă mare de bani, care a fost folosită pentru introducerea gazului metan în municipiu.

“Fără ajutorul domnului Mugur Isărescu, gazul metan ar fi fost doar un vis”, ne-a scris un cititor care se semnează Petru Durcău. Nu știm dacă e vorba de fostul primar al Zalăului sau e doar o coincidență de nume.

Ultima persoană care a primit titlul de cetățean de onoare la Zalău a fost Szilagyi Iuliu, în iulie 2014.

Prof. univ. Dr. Ioan Pușcaș, unul dintre cei mai renumiți medici ai Sălajului și una dintre personalitățile cele mai cunoscute ale țării, este primul cetățean de onoare al orașului Șimleu Silvaniei, pe care l-a făcut cunoscut în toată lumea. În cei aproape 50 de ani de profesie, a fost medic la spitalul care îi poartă numele în localitatea Șimleu Silvaniei.
Pe lista mai apar și profesorul Octavian Guțu, fost primar al orașului de sub Măgură, profesorul Fodor Laszlo “pentru toate calitățile, meritele și contribuția adusă la dezvoltarea orașului”, preotul Vasile Boșca „pentru activitatea și contribuția personală în a ctitori lăcașe puse în slujba comunității oraăului Șimleu Silvaniei, pentru creșterea prestigiului bisericii și atitudinea față de latura spirituală a ființei umane”, omul de afaceri Cristian Bilț, “unul dintre cetățenii orașului care și-a marcat plenar prezența în viața colectivității șimleuane”, cântăreața Ana Maria Georgescu.

Potrivit informațiilor de pe site-ul instituției, Primăria Jibou a acordat șase astfel de distincții. Pe lista cetățenilor de onoare apar Ștefan Birtalan, maestru emerit al sportului, prof. dr. Vasile Fati, cel care a înființat Grădina Botanică din oraș și care azi îi poartă numele, dar și prof. dr. Cosmin Sicora, actualul director al Centrului de Cercetări Biologice Jibou, care duce mai departe pasiunea și priceperea profesorului Vasile Fati.

Pagina oficială a orașului Cehu Silvaniei nu conține o listă a cetățenilor de onoare.