Măsura vine la presiunea locatarilor, exasperați de găștile de tineri care petrec timpul în zonă. Oamenii spun că au cerut sprijinul Poliției locale în repetate rânduri, dar situația nu s-a îmbunătățit.
Primăria Zalău vrea să amenajeze circa 30 de noi locuri de parcare în zona Casnica. Acestea ar urma să fie amplasate pe terenul de sport existent între blocuri. Măsura vine la solicitarea locatarilor din împrejurimi, care se declară exasperați de grupurile de tineri care își fac veacul prin zonă. Consumă alcool, fac gălăgie, fac mizerie și produc pagube materiale, se plâng locatarii. Oamenii au trimis mai multe adrese municipalității, prin care cer ca terenul de sport să fie desființat, iar suprafața să fie transformată în locuri de parcare.
Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu local de joi, 25 noiembrie, se află un proiect de hotărâre privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice aferente lucrării de utilitate publică “Amenajare parcare zona Casnica”.
“Documentaţia elaborată de SC Citadin Zalău SRL arată necesitatea executării unor lucrări de amenajare a unei parcări în zona Casnica, pe un teren de sport existent, cu suprafaţa asfaltată, subutilizat sau utilizat necorespunzător (ca loc de întâlniri de seară-noapte a unor tineri din oraş, conform sesizărilor depuse la Primăria Municipiului Zalău) și realizarea accesului carosabil la aceasta. În zonă se manifestă o nevoie acută de locuri de parcare, conform datelor furnizate de administratorul parcărilor-SADP Zalău (…) deficitul de locuri de parcare din cartierul Simion Bărnuțiu a fost evidenţiat si în documentele de planificare strategică (Politica publică privind parcările). Necesitatea investiţiei este justificată și de cererile unor locatari din zonă (blocurile B6, B7 și A7- scara A) de a desfiinţa terenul de sport și de a amenaja o parcare”, scrie în referatul proiectului.
Pe respectivul teren de sport, în suprafață de circa 700 mp, se pot amenaja aproximativ 28-30 de locuri de parcare. Potrivit municipalității, costul total al lucrării este de 202.911 lei, iar termenul de realizare este de 30 de zile.
Tot la solicitările locuitorilor din zonă, în anul 2017 a fost amenajat aici un loc de jocă, pe o suprafaţă de circa 500 mp, echipat cu aparate de fitness și leagăne pentru copii.
Terenul de sport, loc de consumat alcool și mâncat semințe pe țeava de gaz
Locatarii blocurilor B6, B7 și A7 de pe strada Sfânta Vineri, din zona Casnica, spun că terenul dintre imobile este folosit ca loc de întâlnire pentru tineri, nicidecum pentru a practica sportul. Oamenii se plâng că aceștia sunt gălăgioși, fac mizerie, consumă alcool, iar uneori devin agresivi. Unii locatari s-au ales cu geamurile sparte sau mașinile avariate, fără ca cineva să fi fost tras la răspundere. Deși au cerut sprijin de mai multe ori, oamenii susțin că problema lor a rămas nerezolvată.
“Vă rugăm respectuos să dispuneţi transformarea terenului de sport existent între blocuri, care aduce doar prejudicii locatarilor, în parcări auto deoarece acestea sunt deficitare în zonă. Terenul este situat la o distanţă de aproximativ 10 metri de blocuri, fapt care aduce după sine mai multe prejudicii şi anume: gălăgia foarte mare pe tot timpul zilei, iar treptele blocului B7, mașinile parcate în fața lui și țeava de gaz din apropiere sunt folosite pe post de tribune. Persoanele care vin mănâncă seminţe, consumă băuturi alcoolice, lăsând în urma lor mare mizerie, şi considerăm că nu este sănătos şi normal să suportăm zi de zi, indiferent de
oră, aceste lucruri. Persoanele care vin pe teren sunt din alte zone ale orașului, Sărmaș, Dumbrava Nord, etc, fapt ce se poate dovedi de către Poliţia locală, şi folosesc terenul de sport ca loc de întâlnire, deoarece puţini dintre ei, sau uneori niciunul, joacă fotbal sau fac sport. Menţionăm că în bloc locuiesc oameni în vârstă şi copii, care nu o dată au fost ţinta agresiunii acestora, fiind necesară intervenţia părinţilor, a vecinilor sau chiar a poliţiei pentru a putea intra în bloc. De asemenea, aceştia fac şi distrugeri materiale, au umblat la robinetul exterior al instalaţiei de gaz pe care l-au închis, au spart geamul la tabloul electric de la intrarea în bloc şi au scris pe uşa şi pereţii blocului. Deşi terenul de sport este împrejmuit cu gard din plasă şi intrarea pe acesta se face pe partea diametral opusă blocurilor, aceştia găuresc frecvent plasa prin mai multe locuri pentru a intra pe teren, nu joacă civilizat fotbal, mingea ajungând nu o dată pe maşinile parcate în faţa blocurilor sau la geamurile locatarilor, care adesea sunt sparte, făptaşii fugind apoi, aceştia nemaiputând să îşi recupereze paguba. Când li se atrage atenţia vorbesc urât şi ameninţă, încât locatarilor le este teamă pentru siguranța lor. A fost sesizată Poliția locală în nenumărate rânduri, dar din păcate nu s-a rezolvat problema deoarece ni s-a spus că este domeniul public şi trebuie să îi prindă asupra faptului, cu toate că lângă ei era mizerie, aceştia nu recunoşteau şi, de cele mai multe ori, nu primeau nici o sancţiune. Vă aducem la cunoştinţă că aceste intervenţii ale poliţiei au amplificat tensiunile dintre locatari şi persoanele vin la terenul de sport (au fost aruncate pietre şi diverse
obiecte în geamuri, balcoane, şi au fost avariate maşinile). Am cerut să se facă mai multe inspecţii patrulate din partea poliţiei locale, chiar am depus o petiţie în acest sens, fără nici rezultat, dar ni s-a spus că nu îi poate împiedica să vină pe terenul de sport şi că de aceea suntem un bloc cu grad de risc ridicat şi astfel ajungem să ne confruntăm cu aceste situaţii, lucru care ni se pare îngrijorător, nedrept şi neîntemeiat, deoarece, ca cetăţeni ai municipiului Zalău, avem dreptul la protecţie din partea organelor abilitate în acest sens”, scrie în adresa pe care au trimis-o la primărie, în luna februarie, în atenția viceprimarului Teodor Bălăjel,
locatarii blocurilor din zonă.
În luna mai, locatarii au trimis o nouă adresă, de această dată în atenția viceprimarului Teodor Bălăjel și a primarului Ionel Ciunt, solicitând, încă o dată, rezolvarea situației cu care se confruntă.
“Terenul de fotbal este o sursă permanentă de poluare fonică care ne afectează sţarea de sănătate (zgomotul provocat de minge, stigăte, injurii, etc), e practic situat sub geamurile locatarilor la aproximativ 10 metri. Datorită celor menționate mai sus, nu există climatul potrivit pentru odihna copiilor mici, pentru studiu al elevilor şi odihna locatarilor care vin de la serviciu, lucrează în schimburi, al oamenilor bolnavi sau al pensionarilor, deoarece zilnic, în special dupa-masa până seara târziu, uneori şi noaptea, pe teren sunt grupuri si de 20-30 de persoane care joacă fotbal şi fac galerie. Aceştia consumă alimente şi băuturi, lăsând mizerie în urma lor, şi îşi fac necesităţile fără nici o jenă sub geamurile locatarilor. Considerăm că nu este sănătos, legal şi normal ca asemenea teren de fotbal să funcţioneze atât de aproape de locuinţe, datorită disconfortului pe care îl crează locatarilor, prin specificul lui. Înţelegem necesitatea de a se face sport, dar terenul (gardul, porţile) poate fi demontat şi mutat în altă zonă a oraşului unde situaţia o permite”, spun locatarii din blocurile B6, B7 și A7 în cea de-a doua adresă trimisă autorităților.