În Sălaj, autoritățile vorbesc de ani de zile despre construirea unui parc industrial, iar acum lucrurile par să prindă, în sfârșit, contur.

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean din 26 noiembrie se află și proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al judeţului şi al instituţiilor şi serviciilor publice subordonate Consiliului judeţean, pe anul în curs. În urma analizei execuției bugetare la 15 noiembrie 2021, Direcția investiții și programe publice solicită rectificarea sumelor alocate pentru realizarea unor obiective de investiții precum şi introducerea unor noi obiective.

Pe listă figurează și alocarea unor sume necesare realizării parcului industrial. “Având în vedere perspectiva realizării unui Parc industrial în județul Sălaj care să creeze spații/parcele dotate cu toate utilitățile pentru facilitarea dezvoltării unor noi investiții, este necesară alocarea unei sume din bugetul Consiliului Județean Sălaj pentru Servicii de elaborare SF pentru construire Parc Industrial în județul Sălaj estimată la valoarea de 1.500.000 lei: 5.000 lei pentru anul 2021 și diferența de 1.495.000 lei pentru anul 2022”, se arată în raportul de specialitate care însoțește proiectul ce va fi supus votului consilierilor.

Consilierii județeni USR au anunțat deja, în mediul online, că vor susține și vor vota proiectul de hotărâre.

O astfel de investiție ar face Sălajul mai atractiv pentru investitori și ar crea noi locuri de muncă în județ.

Platforme industriale în Șimleu Silvaniei și Cehu Silvaniei

“Pentru că ne dorim să încurajăm investițiile și să accelerăm dezvoltarea economiei județului, intenționăm să construim un parc industrial în zona Hereclean. În vederea asigurării finanțării necesare, vom depune un proiect în cadrul Programului Operațional Regional 2021-2027. Am abordat subiectul cu ocazia celei mai recente întâlniri pe care am avut-o cu reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, domnul director Marcel Boloș asigurându-ne de tot sprijinul în realizarea acestui obiectiv de investiții atât de necesar județului Sălaj. Parcul Industrial de la Jibou este un exemplu de succes, care ne demonstrează că avem nevoie de astfel de motoare de dezvoltare în fiecare centru urban. Acesta este motivul pentru care luăm în calcul dezvoltarea de platforme industriale în Șimleu Silvaniei și Cehu Silvaniei, demersuri care vor crea oportunități de angajare și vor impulsiona activitatea economică din cele două orașe. Am convingerea că prin amenajarea unor astfel de zone de afaceri, Sălajul poate deveni un județ cu o economie diversificată, integrată și performantă, cu un mediu antreprenorial dinamic și o dezvoltare echilibrată și durabilă a comunităților”, a declarat, pentru Graiul Sălajului, Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.

Sălajul are un singur parc industrial, la Jibou

La Zalău se vorbește despre înființarea unui parc industrial încă de când primar era Radu Căpîlnașiu. Ionel Ciunt a îmbrățișat și el ideea și, în câteva rânduri, a inclus-o pe lista de priorități a administrației locale. Doar că o astfel de investiție nu s-a mai concretizat.
În 2008, Consiliul Local a decis că este nevoie de un parc industrial, sub denumirea „Parcul Industrial – Zalău Nord”. Locația acestuia ar fi trebuit să fie pe un teren situat lângă calea ferată Zalău – Sărmășag. Proiectul nu s-a mai realizat. S-a discutat apoi despre realizarea unui parc industrial, pentru a atrage mai mulți investitori, în zona industrială a orașului, lângă șoseaua de centură. Din nou, proiectul nu s-a materializat.
În 2017, municipalitatea chiar a alocat din bugetul local circa 3 milioane de lei pentru achiziționarea unui teren pentru parc industrial și achiziționarea unui teren pentru extinderea cimitirului. Doar că parcul nu s-a mai realizat, iar banii alocați cu această destinație au fost direcționați ulterior către alte nevoi.

La rândul său, Consiliul Județean Sălaj, condus atunci de Tiberiu Marc, identifica, în Strategia de Dezvoltare a Județului Sălaj 2015 – 2020, mai multe puncte slabe ale județului, care mențin locuitorii într-o situație economică sub media pe regiune. Una dintre concluzii era că este nevoie de un parc industrial pentru a revitaliza economia, prin atragerea de investitori. Dar ideea nu s-a concretizat.

Parcul industrial din Jibou este singurul din județ și s-a dovedit un suces. Jiboul este al treilea oraș ca mărime din județ, cu circa 12.000 de locuitori. În parcul industrial din orașul de pe malul Someșului lucrează circa 70 la sută din populația activă a orașului, adică în jur de 1.000 de oameni.
„Prin realizarea parcului industrial se crează infrastructura necesară dezvoltãrii unui mediu de afaceri compatibil cu nevoile sectorului privat din zonă, mediu care va avea o contribuție importantă în atragerea de noi investitori și implicit în ocuparea forței de muncă disponibilizată”, scrie pe site-ul primăriei Jibou.

Parcul Industrial Jibou are o suprafață totală de 22 hectare și a fost construit în anul 2006.

Pentru comparație, județul Bihor are 7 parcuri industriale, iar județul Cluj are 12 parcuri industriale.

Sălajul are, oficial, aproximativ 5.000 de șomeri

În evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Sălaj figurează, în medie, aproximativ 5.000 de șomeri, rata șomajului fiind aproape de 5 la sută la nivelul județului. Marea lor majoritate sunt șomeri neindemnizați și provin din mediul rural.

Potrivit datelor oficiale, Sălajul are circa 49.000 de salariați, din care aproximativ 27.000 lucrează în mediul privat, iar restul în sistemul public.

Pe de altă parte, în Sălaj sunt concentrați 1,16 la sută din totalul agenților economici din România și 0,71 la sută din totalul de angajați din României.