Se conturează o majoritate clară PSD-PNL-UDMR pentru formarea unui nou guvern. Primii care au luat decizia în forurile interne au fost cei de la PSD. Ulterior, și UDMR-ul a ieșit să susțină o astfel de construcție, dar din partea lor nu este o surpriză, încă de săptămâna trecută semnalele udemeriștilor mergeau în această direcție. Luni seară, după o ședință cu scântei, liberalii au decis și ei să înceapă negocierile pentru un guvern cu PSD și UDMR.

Decizie unanimă în PSD pentru începerea negocierilor cu PNL

„În Consiliul Politic Național am luat decizia, în unanimitate, că PSD va începe negocierile cu PNL, UDMR, minorități. Vor fi patru echipe de negociere: o echipă la nivel politic din care va face parte președintele partidului, cei doi vicepreședinți, președintele Consiliului Național, secretarul general al partidului și vicepreședintele Mihai Tudose; o echipă care va lucra pe un acord politic, coordonată de secretarul general al partidului, Paul Stănescu; o echipă care va lucra pe program de guvernare, coordonată de mine și una pentru revizuirea Constituției, coordonată de senatorul PSD Robert Cazanciuc. Consiliul Politic Național și-a dat acordul pentru că suntem deschiși să negociem pentru a urgenta rezolvarea problemelor românilor. Nu a fost absolut nicio discuție despre funcțiile politice”, a declarat vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, după ședința CPN-ului.

Desigur, pesediștii au venit și cu peste 100 de condiții din toate domeniile, măsuri pe termen scurt, mediu și lung pe care le vrea implementate dacă se ajunge la un guvern cu liberalii. Însă cea mai interesantă propunere venită de la PSD este cea care ține de viitoarea construcție guvernamentală: partidul care dă premierul pierde Ministerul Finanțelor și Secretariatul General al Guvernului, astfel încât să existe un oarecare control asupra premierului. În plus, s-a avansat propunerea împărțirii mandatului de premier, un an și jumătate PSD, un an și jumătate PNL, fără a se specifica cine va avea primul premier. În acest context, se poate spune că cele două partide încearcă o construcție până la următoarele alegeri parlamentare, deși nu există nicio garanție că cel care deține premierul în prima etapă va ceda locul după un an și jumătate. Totuși, Vasile Dîncu vorbește în acest context de posibilitatea unei construcții care să dureze șapte ani. Un fel de reluare a intențiilor USL, prin care să se producă acele schimbări la nivel de Constituție, reformă administrativă și regionalizare care ar avea nevoie de majoritate absolută în Parlament. Pe care PSD+PNL+UDMR+grupul minorităților naționale ar avea-o, acum.

UDMR dă tonul noii majorități

Cumva, UDMR ne-a anunțat încă de săptămâna trecută că noua majoritate va fi cea care se negociază acum. Atunci, Kelemen Hunor constata, ca toată lumea, că nu se poate găsi susținere pentru guverne minoritare, după eșecul înregistrat de liderul USR Dacian Cioloș și de către liberalul Nicolae Ciucă. Și tot Kelemen Hunor anunța că s-a terminat cu joaca de-a guvernele minoritare și că ei vor discuții cu PNL și PSD pentru o majoritate clară.

Luni, UDMR a anunțat demararea negocierilor cu cele două partide.

„Luni ne-am consultat cu președinții organizațiilor județene, iar în cadrul ședinței online al Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) am decis să continuăm guvernarea, iar UDMR să înceapă negocierile pentru formarea unei mari coaliții între PNL-PSD-UDMR, susținută de grupul parlamentar al minorităților naționale” – este anunțul făcut, luni seară, de președintele Uniunii, Kelemen Hunor. În opinia acestuia, coaliția are sens doar dacă se pot face reforme pentru revizuirea Constituției: „introducerea republicii parlamentare poate fi un astfel de obiectiv important”. Totodată, Uniunea militează ca reforma constituțională să asigure condițiile reale pentru înfăptuirea unei justiții independente.

Este deja a doua formațiunea politică din Parlament care vorbește de reforme constituționale, după PSD, ceea ce dă de înțeles și care ar fi scopul construcției politice de acum.

Și PNL a decis: înainte cu PSD!

În acest context, singurii care sunt trași la răspundere de propriul electorat pentru ceea ce votanții săi consideră o mezalianță, este PNL-ul. Tot luni seara, conducerea liberalilor s-a întâlnit pentru a decide dacă încep oficial negocierile cu PSD.

„Biroul Politic Național al PNL, reunit astăzi în ședință statutară, a decis cu majoritate absolută de voturi începerea negocierilor cu PSD pentru coagularea unei majorități care să asigure României stabilitatea necesară pentru a fi depășită criza politică și sanitară. A rămâne la guvernare nu e un scop în sine pentru PNL, ci este o necesitate pentru ducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor asumate în programul de guvernare. Negocierile vor avea loc începând de mâine, cu o fișă de parcurs clară, legată de obiectivele din programul de guvernare al PNL”, a anunțat partidul luni seară, după ședința BPN.

Liberalii au și ei anumite condiții pentru coabitarea cu dușmanul lor politic tradițional: ”formarea unei majorități în jurul PNL, cu premier liberal. PNRR este un proiect național, asumat de România și aprobat de Comisia Europeană. Stabilitatea macroeconomică a României, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat față de Comisia Europeană. Nicio taxă mărita, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri. Continuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, precum și reforma administrativă. Realizarea reformelor asumate pe tema justiției și închiderea MCV. Reforma statului. Menținerea parcursului european și euro-atlantic și a parteneriatului strategic cu SUA”.

Se pare că ședința a fost cu discuții aprinse, iar votul dat a arătat clar tabere puternice: au fost 48 de voturi „pentru” și 22 de voturi „împotrivă”. Dintre liderii liberali, Ludovic Orban s-a declarat dinainte de ședință clar împotriva acestei apropieri de PSD și a amenințat că va părăsi partidul, împreună cu grupul de parlamentari loiali lui. De asemenea, unul dintre cei mai apreciați edili din țară, Ilie Bolojan, a fost ferm împotriva acestei alianțe. Totuși, conducerea a decis prin vot începerea acestor negocieri cu PSD. Rămâne de văzut pierderile pe care le va înregistra PNL-ul, în oameni, imagine, voturi, pentru că o coabitare cu PSD la guvernare este o gălușcă greu de înghițit pentru votanții de dreapta.

USR-ul constată că e lăsat pe dinafară

În toată această perioadă de mișcări pe scena politică, niciunul dintre partidele din viitoarea coaliție de guvernare nu s-a referit la USR ca la un posibil partener de guvernare. Cu toate acestea, liderul USR, Dacian Cioloș, a ieșit mereu cu declarații ultimative în care soma ba PNL, ba PSD. O situație ilară, pentru că era clar pentru toată lumea care observa mișcarea de pe scena politică românească faptul că USR e lăsat pe dinafară, iar Cioloș nu are parteneri de dialog. Abia după ce toate cele trei partide care vor negocia noul guvern au decis în forurile interne începerea discuțiilor, a constatat și USR evidența, că e lăsat pe dinafară.

”Liderii PNL au ales, în seara asta, PSD pentru a negocia formarea unui nou guvern. Eu nu mai am de ceva vreme dezamăgiri în politică, dar mă revoltă să văd ușurința cu care acești oameni au ales, astfel, să trădeze și speranța celor care și-au dorit o guvernare pentru modernizarea statului român alături de USR. Au promis în campanie lucruri cu care e clar acum că nu rezonau deloc. Le-au spus doar ca să câștige voturi, însă inima lor politică a rămas alături de acel pe-se-de care a aruncat țara în aer și căruia i se alătură acum cu atâta ușurință și naturalețe. Am văzut în ultimele luni că vechile partide s-au simțit amenințate de suflul nou pe care USR l-a adus în politică. Am căutat să ne facem treaba cu cinste și corectitudine, să fim fermi atunci când a fost vorba de valori, chiar dacă, probabil, am mai avut și stângăcii. Dar nu ne-am trădat promisiunile, chiar dacă unii ne-au considerat, câteodată, rigizi. Flexibilitate la noi n-a însemnat contorsionarea coloanei vertebrale așa cum vedem că se practică cu nonșalanță la pe-ne-le (că liberali mi-e rușine să-i numesc). USR a intrat acum 11 luni la guvernare în coaliție cu PNL sperând că ceea ce liderii peneliști au spus oamenilor în ultimele campanii electorale sunt și lucrurile în care ei cred. Din păcate, ne-am înșelat. Multe dintre acțiunile acestor lideri ne-au arătat că aproape tot ce conta erau accesul la resurse și puterea de dragul perpetuării unui stil de administrație clientelar și desprins de la nevoile reale ale oamenilor. USR s-a opus în toată această perioadă, în Guvern și în Parlament, la cultivarea vechilor metehne ale politicii românești: păstrarea privilegiilor, piedicile puse modernizării, banii distribuiți fără criterii din pixul unui singur om. Din acest moment, pentru USR începe o nouă etapă. Trecem acum în opoziție la vechile partide și în luptă cu orice formă de extremism. Vom fi cel mai mare partid din opoziție și singurul care îmbrățișează valori democratice, autentic liberale și europene. Vom continua să muncim pentru implementarea reformelor din Planul Național de Redresare și Reziliență. Vom sancționa cu fermitate derapajele guvernării PNL-PSD. Și vom folosi această perioadă pentru a reface legăturile cu oamenii din stradă și pentru a construi viziunea noastră pentru o România modernă”, a fost declarația liderului USR, Dacian Cioloș.