Maghiarii care asigură căldura in sistem centralizat vor să-i convingă pe zălăuani că este mai bine să renunţe la centrala de apartament.
RFV Distriterm, compania romano-maghiară care a preluat pentru 49 de ani distribuţia agentului termic in Municipiu, a inceput de săptămana trecută o campanie agresivă de marketing, prin care urmăreşte atragerea de noi clienţi. Practic, RFV işi doreşte ca zălăuanii să renunţe la microcentralele de apartament şi să primească apă caldă şi energie termică de la sistemul centralizat, ca şi pe vremea CET-ului, dar in condiţii demne de secolul XXI.
Sub sloganul „RFV Distriterm, furnizorul de energie termică in sistem centralizat, te cheamă in sistem”, compania a pus in uşa fiecărui apartament din oraş cate un fluturaş prin care ii prezintă cetăţeanului avantajele sistemului centralizat de alimentare cu energie termică, dar şi dezavantajele incălzirii apartamentului cu centrala pe gaz. De asemenea, zălăuanii sunt invitaţi la dezbateri publice in care reprezentaţii RFV incearcă să-i convingă să renunţe la centrala pe gaz pentru sistemul centralizat. Această campanie vine la cateva luni după ce Szmola Roland, directorul executiv al RFV Distriterm, anunţase că „in primele luni ale anului 2011 urmează să fie reabilitate termic unele clădiri, in măsura in care locatarii blocului vor dori branşarea la sistemul centralizat”. Compania s-a arătat dispusă să suporte costurile reabilitării termice exterioare şi interioare ale unui bloc dacă toţi locatarii se vor pune de acord şi vor renunţa la centralele de apartament in favoarea căldurii de la RFV Distriterm.
„Ştiaţi că veţi cheltui cel puţin 5.500 de lei”
In materialele informative distribuite de către RFV Distriterm, zălăuanilor li se aduce la cunoştinţă că „pentru cumpărarea şi instalarea unei microcentrale cu modificările necesare in apartament, pentru a obţine confortul minim veţi cheltui cel puţin 5.500 de lei”, la care se adaugă „1.800 de lei pentru proiectul instalaţiei de gaz, executarea instalaţiei de gaz, detectorul de gaz, cotă parte din instalaţia comună de gaz”, iar „durata de viaţă a microcentralei este de aproximativ 8-10 ani”. RFV susţine că pe langă avantajele financiare, sistemul centralizat de alimentare cu energie termică oferă şi avantaje nonfinanciare, cum ar fi „sentimentul siguranţei, fără stresul cauzat de necesitatea supravegherii permanente a funcţionării microcentralei, teama de eventuale disfuncţii care ar pune viaţa in pericol prin explozia instalaţiei”.
15.000 de euro pe an costă concesiunea sistemului
După ce au preluat sis-temul centralizat de alimentare cu energie termică, oficialii RFV Distriterm Zalău au anunţat că vor investi 15 milioane de euro pentru modernizarea sistemului de termoficare, unde au drept de furnizare a energiei termice pentru 49 de ani, in schimbul unei taxe de concesiune de 15.000 de euro pe an. RFV a preluat in Zalău o reţea veche de 30 de ani, cu pierderi medii de 40 la sută. La RFV sunt racordate 48 de instituţii şi 636 de apartamente, iar zălăuanii au o anumită reţinere atunci cand vine vorba de sistem centralizat, după ce au scăpat de căldura primită cu porţia de la CET.”