Consiliul Județean Sălaj vrea să obțină finanțare pentru 14 proiecte prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”. Întruniți vineri în ședință extraordinară, consilierii județeni au adoptat alte trei proiecte de dezvoltare, ce urmează să fie depuse pentru finanțare în cadrul acestui program. Sunt vizate trei tronsoane de drum județean, cu o lungime totală de 27 km: DJ 110: Carastelec – DJ 108F, DJ 103N: limită județ Cluj – Halta Jebucu – Jebucu – Sfăraș – DN 1G și DJ 191D: DN 1H – Nușfalău – Boghiș – Valcău de Jos.

“Întrucât nu dispunem de venituri suficiente pentru a rezolva în întregime problemele județului, suntem preocupați să atragem resurse bugetare din toate sursele de finanţare pe care le avem la dispoziţie. În acest fel, maximizăm bugetul de investiţii şi reușim să implementăm cât mai multe proiecte în toate domeniile pe care le gestionăm, în vederea creșterii competitivității economice și îmbunătățirii condițiilor de viață ale sălăjenilor. Programul Național de Investiții «Anghel Saligny» reprezintă o oportunitate de care vrem să profităm la maximum, pentru a continua investițiile în dezvoltarea Sălajului. În acest sens, am pregătit proiecte prin care ne dorim să reabilităm 124 km de drumuri județene și să punem în siguranță patru poduri”, spune Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.

Numărul total al proiectelor pentru care Consiliul Județean Sălaj solicită finanțare prin aceste program guvernamental ajunge, astfel, la 14, cu o valoare totală de 622 milioane de lei.

Pe listă mai figurează, pe lângă proiectele adoptate vineri: modernizare DJ 108S: Zalha – Bezded – Cernuc, reabilitare și modernizare DJ 108F: DN1H – Șimleu Silvaniei – Măeriște – Sărmășag – Chieșd – limită județ Satu Mare, reabilitare și modernizare DJ 109: limită județ Cluj – Dragu – Hida (DN 1G), reabilitare și modernizare DJ 110A: DN 1F – Guruslău – Coșeiu – limită județ Satu-Mare, reabilitare și modernizare DJ 191 E: DJ 108G – Peceiu – Bănișor – Ban – Sâg (DJ 191D), reabilitare și consolidare DJ 191G: Crasna (DJ 108G) – Marin – Valcău de Jos (DJ 191D), modernizare DJ 109P: Camăr – limită județ Satu Mare, punere în siguranță pod peste râul Someș, pe DJ 108E, punere în siguranţă pod peste râul Someș, pe DJ 108S, în localitatea Rus, punere în siguranță pod peste Valea Șimișnei, pe DJ 108S, în localitatea Șimișna, consolidare pod pe DJ 110C, în localitatea Ileanda.

Pentru două proiecte – consolidare pod pe DJ 110C, în localitatea Ileanda și reabilitare și modernizare DJ 109: limită județ Cluj – Dragu – Hida (DN 1G) – sunt semnate deja contractele de execuție lucrări.

Și Primăria Zalău depune proiecte în valoare de 90 de milioane lei

Primăria Zalău vrea să solicite finanțare pentru 4 proiecte prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”. Acestea au o valoare totală de aproape 90 de milioane de lei și vizează modernizarea Bulevardului Mihai Viteazul, utilitățile pentru blocurile ANL și modernizarea străzilor Morii, Kossuth, Andrei Șaguna, Gheorghe Lazăr și o parte din strada Tudor Vladimirescu.

Proiectul de investiții „Modernizare Bulevard Mihai Viteazul din municipiul Zalău”, în forma aprobată de Consiliul Local, are o valoare de aproape 52,5 milioane de lei și prevede reabilitarea carosabilului de la intersecţia cu Piaţa luliu Maniu la intersecţia cu strada Simion Bărnuţiu şi de la intersecţia strada Lupului până la limita administrativă a municipiului Zalău; extinderea carosabilului la 4 benzi pe sectorul de drum de la km 5.950 la limita administrativă a municipiului Zalău; extinderea trotuarelor şi a pistelor de bicicletă, reabilitarea reţelei de canalizare pluvială, realizarea canalului tehnic pentru curenţi slabi de la intersecţia cu str. Lupului până la limita administrativă a municipiului Zalău; refacerea spaţiilor verzi, relocarea utilităţilor, reabilitarea parcărilor.

Al doilea proiect de investiții este „Modernizare coridor de mobilitate vest din municipiul Zalău”. Prin acest proiect, cu o valoare estimativă de peste 25 de milioane de lei, mai multe străzi din oraș vor fi modernizate capital. Coridorul de mobilitate vest va fi format din strada Kossuth Lajos – Andrei Şaguna – Gheorghe Lazăr şi tronson strada Tudor Vladimirescu cuprins între intersecţia cu strada Porolissum şi intersecţia cu Bulevardul Mihai Viteazul şi strada Fabricii. Pe aceste străzi sunt prevăzute reabilitarea carosabilului pe o lungime totală de 3,692 km, reabilitarea a două poduri situate pe str. Fabricii, reabilitarea şi extinderea trotuarelor,  reabilitarea şi extinderea reţelei de canalizare pluvială, realizarea canalului tehnic pentru curenţi slabi, refacere spaţii verzi, relocare utilităţi, mobilier urban etc.

Pentru modernizarea străzii Morii, sunt prevăzute lucrări de reabilitare a carosabilului pe o lungime totală de 910 m (de la intersecţia cu str. 22 Decembrie 1989 la intersecţia cu str. Freziilor), amenajarea trotuarelor şi a pistei de bicicletă, realizarea reţelei de canalizare pluvială, realizarea canalului tehnic pentru curenţi slabi, amenajarea a trei staţii de autobuz și dotarea cu mobilier urban. Valoarea proiectului este de aproape 5,8 milioane de lei.

În Dealu Morii se construiesc blocurile ANL, dar și o creșă nouă. Cum blocurile ANL sunt finanțate de Agenția Națională pentru Locuințe, administrația locală trebuie să realizeze lucrările de investiții pentru utilități – apă, canalizare menajeră și pluvială, dar și o stație de pompare pentru canalizarea menajeră. Astfel, Primăria a decis să ceară finanțare pentru aceste lucrări de la Guvern, pentru a putea crea toate facilitățile pentru locuitorii zonei. Valoare estimativă a proiectului este de aproape 5,5 milioane de lei.