Relatiile romano-moldave sunt precum un bolnav mentinut in viata la aparate: moral, „bolnavul”, are dreptul sa traiasca; faptic, nimeni nu pare sa-si doresca acest lucru. Altfel spus, istoria le da dreptul romanilor si moldovenilor sa fie mai mult decat niste simpli vecini, insa realitatea ne demonstreaza ca apartenenta la acelasi neam conteaza mai putin decat interesele politice sau chiar decat rutina convietuirii artificiale ca natiune distincta. Si asa se face ca, in loc ca relatia cu tara vecina si sora sa fie cea mai facila si mai fireasca, granita cu Republica Moldova pare sa fie un loc ce genereaza in permanenta conflicte. Ultimul, si unul dintre cele mai grave, s-a petrecut chiar zilele trecute, cand romanilor li s-a interzis trecerea Prutului. La baza acestui conflict pare sa fi stat faptul ca mai multi romani, simpli cetateni, dar si reprezentanti ai unor autoritati, au vrut sa mearga la Chisinau pentru a marca implinirea, pe 27 martie, a 91 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania. Cum aniversarea i-ar fi putut sensibiliza pe… nostalgici, autoritatile moldovene au decis sa taie raul de la radacina, adica sa-i lamureasca pe romani ca nu sunt bineveniti in tara lor. Mai ales cand au de gand sa „umble” la constiinta nationala!
Adevarata problema este, insa, ca, in afara catorva artisti moldoveni care incearca timid sa puna in valoare legatura dintre cele doua tari, singurii care par sa isi doreasca o relatie mai aparte cu Moldova sunt romanii. Si atunci, daca moldovenilor de dincolo de Prut le convine situatia in care se afla, de ce ne tot agitam noi? Ce avem noi de castigat din aceasta incercare de a impune, cu forta, sentimente care, probabil, nu exista? Ei bine, nimic. Ne alegem, eventual, cu cheltuielile pe care ni le-am asumat de cativa ani de cand ne tot oferim sa scolarizam, pe banii statului roman, elevi si studenti moldoveni, pe motiv ca ei, saracii, nu au bani. Asta in conditiile in care, familii de romani, poate la fel de sarace, trebuie sa platasca pana la ultimul leut pentru educatia copiilor lor.
Dragoste cu forta…
Articole
Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...Scrisoare de mulțumire pentru toate educatoarele
Pregătirea unei serbări de Crăciun cu preșcolari – un efort nevăzut, dar de neprețuit În tradiția nescrisă a învățământului preșcolar, apropierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin minunata Serbare de Crăciun susținută de cei mici.În spatele unei serbări de Crăciun reușite, în care cei mici strălucesc pe scenă, cu costume impecabile, poezii învățate și colinde cântate cu emoție, se află o muncă susținută și dedicată a educatoarelor. Deși acest efort este de multe ori invizibil, rezultatele sunt…
Mai mult...