Sălăjenii, la fel ca mulți români care au aflat despre fenomenul ”blackout” – acea pană de curent care va ține două săptămâni, au interpretat informația în sensul că se va întâmpla cât de iute.
Deunăzi, o prietenă dintr-un sat sălăjean mă întreabă dacă e adevărat că ”de luni se ia curentul”… Să nu râdeți. În mintea mea apăruse în secunda doi imaginea unei informări de la Electrica despre întreruperile din județul Sălaj și răspund pe fugă: ”nu am văzut să fie și satul X pe listă…”. La care ea mă aduce cu picioarele pe ”pământ”: ”Nuu, zic de pana aia mare de curent care va ține două săptămâni. Vecina a citit pe telefon o știre și noi ne-am apucat să facem provizii. Ea așa a citit și a înțeles că de luni se ia curentul în toată țara, că nu va funcționa nimic…”
Nu știu dacă mai trebuie explicat ceva. Pe lângă pandemia asta cruntă, pe lângă multele lipsuri și frustrări ale vieții de zi cu zi ale oamenilor, fix de acest blackout mai aveam nevoie. S-o produce el cândva, dar oamenii au ajuns să trăiască doar cu teama de ce vine a doua zi și cu sentimentul lipsei de protecție în fața necazului.
Ce este blackout-ul și când se va produce?
Mi-am amintit și eu de fenomen. În ultimele zile, știrea ”senzațională” care a ținut breaking news-urile televiziunilor și site-urilor de știri: ”Europa se va scufunda în beznă două săptămâni din cauza unei pene de curent”. Iar cei care avertizau asupra dezastrului citau surse de încredere – chiar pe ministrul austriac al Apărării.
În fapt, știrea era că Ministerul austriac al Apărării a început, pe 30 septembrie, o campanie de instruire a populației pentru a ști cum să reacționeze în situația în care s-ar putea produce o pană de curent majoră. Campania a debutat pe contul de Instagram al deținătoarei portofoliului Apărării din Asutria, Klaudia Tanner: „această pană de curent este o întrerupere a energiei, a infrastructurii și a aprovizionării la nivel european – este un risc realist și, în același timp, subestimat. Prin urmare, scopul nostru este să îmbunătățim rezistența republicii noastre în ansamblu!”.
Într-adevăr, în Austria se duce o campanie de conștientizare a populației, la fel ca și campania din România de informare și acțiune în caz de cutremur. Nu neagă nimeni că acest blackout nu e posibil.
La fel cum nu neagă nimeni că în România, poate mai mult ca oriunde, ar fi haos. Chiar și directorul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a spus cu subiect și predicat pentru o televiziune națională că ”o astfel de situație poate fi evitată prin construirea unor noi capacități de producție, de tipul reactoarelor modulare de dimensiuni mici (SMR). O centrală cu această tehnologie nouă va fi construită în România, în baza unui parteneriat cu SUA”. Concluzia este că românii vor avea de așteptat până se construiește noua centrală.
Scenariul de la care au pornit Forțele Armate austriece este că un astfel de dezastru este foarte probabil să aibă loc până în 2025. Pe termen scurt efectele ar putea fi mai grave ca cele generate de pandemia COVID-19. De ce? Pentru că nu va funcționa, practic, nimic. Nici comunicațiile, nici producția, nici serviciile, nici măcar nu va putea cineva să își alimenteze mașina la peco. Fără apă, fără căldură, fără nimic. Sună apocaliptic să stai în beznă câteva zile și să ne ferească Dumnezeu.
Nu se va întâmpla luni. Era doar un scenariu pe care mulți l-au transformat în realitate…
Trăiți fiecare clipă.
Sa dea bunul Dumnezeu sa fie blackout! Poate așa ne vom “linisti” !
Acum 70 de ani, să zicem, nu era curent electric în toate comunele/satele, deci bunicii nu aveau frigider, televizor, telefon și au trăit fericiți pînă la adînci bătrîneți fără ele. Lăsînd deoparte disperarea unora, un blackout de două săptămîni ar fi o experiență interesantă, unică!
Amu-s 70 de ani nu aveam nevoie de electricitate pt ca nu știam cum e sa ai curent non stop, toată lumea și tot ce n-e înconjoară depinde de curent,deci ar fii o experienta foarte neplăcută
Greu cu cititul/înțelesul, greu cu scrisul corect, chiar dacă ai avut „curent”.