Premierul desemnat Nicolae Ciucă are nevoie de 234 de voturi în Parlamentul României pentru a fi instalat în funcție. Sâmbătă, liberalii au aprobat lista de miniștri care vor face parte din cabinetul lui Ciucă. Ulterior, aceasta a fost depusă la Parlament.
- Ministerul Apărării Naţionale: Cătălin Predoiu
- Ministerul de Externe: Bogdan Aurescu
- Ministerul Finanțelor Publice: Dan Vîlceanu
- Ministerul Afacerilor Interne: Lucian Bode
- Ministerul Educației: Sorin Cîmpeanu
- Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale: Raluca Turcan
- Ministerul Energiei: Virgil Popescu
- Ministerul Agriculturii: Mircea Fechet
- Ministerul Culturii: Bogdan Gheorghiu
- Ministerul Transporturilor: Marcel Boloş
- Ministerul Sănătăţii: Nelu Tătaru
- Ministerul Justiției: Alina Gorghiu
- Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizăzii: Robert-Ionatan Sighiartău
- Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: Florin Roman
Liberalii au renunțat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care va fi ocupat de UDMR. În noul cabinet propus, UDMR va avea următoarele funcții:
Vicepremier: Kelemen Hunor
- Ministerul Investițiilor și proiectelor Europene: Hegedus Csilla
- Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și a Administrației: Cseke Attila
- Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: Tánczos Barna
- Ministerul Tineretului și Sportului: Novak Eduard
“Am depus la Camera Deputaţilor şi Senat programul de guvernare şi lista Cabinetului. Programul de guvernare este centrat pe ceea ce înseamnă măsurile de primă urgenţă ce trebuie luate la nivelul Guvernului pentru a rezolva criza pandemică. De asemenea, o altă prioritate e cea legată de creşterea preţurilor la energie, gaze naturale, preţurile la alimente”, a declarat premierul desemnat Nicolae Ciucă.
Atât premierul desemnat, cât și liderul UDMR par să fie conștienți că nu au reușit să negocieze o majoritate.
PNL are în Parlament 125 de mandate după plecarea a 9 deputați și senatori susținători ai lui Ludovic Orban, UDMR – 29, iar minoritățile – 18. Din PNL urmează însă alte plecări. În total, 15 parlamentari au anunțat că merg alături de Ludovic Orban.
Astfel, PNL cu UDMR și minoritățile s-ar putea baza pe 166 de voturi din 234 câte are nevoie pentru ca Guvernul să fie învestit de Parlament.
PSD și USR au anunțat că nu vor vota Guvernul.
Nicolae Ciucă este cea de-a doua propunere de premier făcută de președintele Klaus Iohannis, după demiterea Guvernului Cîțu de către Parlament în 5 octombrie. Prima propunere, Dacian Cioloș, nu a reușit să strângă o majoritate parlamentară care să-l voteze în Parlament.
Constituția prevede că preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
În cazul în care nici Nicoale Ciucă nu primește votul de încredere al Parlamentului, președintele Klaus Iohannis poate face o a treia nominalizare de premier, fără a fi obligat să declanșeze alegerile anticipate, dacă se încadrează în cele 60 de zile prevăzute în Constituție.
Chiar dacă acest guvern nu va trece, ne bucurăm că zilele premierului repetent și pușcăriaș sunt numărate !
În poză se vede neterminatul ce-și zice „Superman”, înconjurat de domnișoarele de onoare Bode, Flutur, Bogdan și de un general pe care-l conduc ca musca la…