Ziua bună, dragi cititori!
Sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie sunt marcate de două mari sărbători, una comercială, cunoscută sub numele de Halloween și cealaltă religioasă, numită Sărbătoarea Luminației sau Ziua Morților.
Milioane de oameni din întreaga lume celebrează Halloweenul cu costume ”trick-or-treat”, sau petreceri tematice, fără să aibă cunoștințe despre originea acestui rit asociat cu apariții fantomatice și superstiții de tot soiul. Halloweenul este una dintre cele mai vechi sărbători comerciale păstrate de-a lungul timpurilor, în forma camuflată, profană, care promovează kitch-ul ca substitut religios.
Acum 2000 de ani Halloween-ul purta numele de ”All Hallows Eve” și era ziua de dinaintea sărbătorii creștine ”All Saints Day”, celebrată pe 1 noiembrie de Biserica Catolică. Rădăcinile Halloween-ului se găsesc într-o festivitate celtică pe nume Samhain, care semnifica sfârșitul verii și trecerea în anotimpul rece. Octombrie 31 este ultima zi a calendarului celtic, zi în care este sărbătorit astăzi Halloweenul.
Ritual al recoltei însoțite de focuri sacre, de sărbătoarea Samhain se spunea că sufletele morților se plimbau noaptea pe străzi și trebuiau îmbunate prin daruri lăsate la ușă, pentru a asigura abundența recoltelor viitoare. Totodată, în timpul sărbătorii, spiritele se întorc pe pământ și pot provoca mari daune recoltelor. Spiritele puteau să-ți iasă în cale pe timpul nopții, iar pentru ca ele să nu te recunoască trebuia să porți o mască.
De-a lungul timpului, aceste ritualuri sunt preluate și exploatate de diferite zone ale lumii, ajungând ca, în anii 20-30, Halloweenul să-și desăvârșească secularizarea prin petreceri și parade, prin costumații care reprezintă zombi, fantome, vârcolaci, vrăjitoare și tot felul de reprezentări înfricoșătoare ale morții. Vandalismul asociat acestei forme de distracție devine foarte greu de evitat. Americanii preiau multe dintre aceste practici și ritualuri, acestea fiind la ei într-o continuă dezvoltare și exportare, ajungând la aproape 6 miliarde de dolari cheltuiți anual pe Halloween.
Pe de altă parte, în colțul opus, comform calendarului romano-catolic, la data de 1 noiembrie este Sărbătoarea Tututor Sfinților ( ”All Saints Day”), urmată pe data de 2 noiembrie de Sărbătoarea Morților sau Luminația, după cum este cunoscută în popor. În calendarul bizantin Luminația este sărbătorită în prima sâmbătă din luna noiembrie.
Această venerație a cultului sfinților își are originea în practica bisericii din Antiohia, care chiar din primele veacuri sărbătorea cu un fast deosebit pe toți martirii creștinătății, știuți și neștiuți. Strâns legată de această sărbătoare este Sărbătoarea Morților, timp în care, în cadrul tuturor liturghiilor, sufletele celor răposați erau pomenite la toate bisericile.
De Luminație, gândurile creștinilor se îndreaptă cu pioșenie către cei dragi care au trecut la cele veșnice. Credincioșii merg la biserică și la cimitir, curăță mormintele și le înfrumusețează cu flori și rugăciuni emoționante, în amintirea acelora care i-au însoțit odată în drumul vieții . În noaptea Luminației fiecare mormânt devine viață, speranță, credință, un altar al luminii.
În timp ce Hristos ne vorbeste în Evanghelie despre frumusețile vieții veșnice, despre moartea pe care, dacă avem credință în El, trebuie să o primim ca și o trecere în eternitate….în timp ce martirii creștini și-au dat viața pentru aceste convingeri…aceste ritualuri cumplite ale Halloweenului vin să ”păteze” tot ceea ce este mai frumos și mai sfânt în viața noastră…
Ce durere că societatea de astăzi este înclinată să trăiască mai mult moartea, urâtul, morbidul, decât viața. Ce durere că ne este mai ușor să prezentăm interes față de niște superstiții și ritualuri nebunești decât să aplecăm urechea și inima la cuvintele Scripturii.
Halloweenul sau ”ziua morților”, după cum i se spune, îl încurajează pe om să fie atras de lucruri morbide, de creaturi mitice, de apariții fantomatice care dobândesc dimensiuni satanice.
Urâtul a devenit frumos și a ajuns să fie iubit și elogiat. Spaima, groaza, grotescul, devin trăiri palpitante și fascinante și acaparează îndeosebi publicul tânar care este cel mai vulnerabil. Morbidul a devenit ceva banal și mulți dintre noi consumăm în neștiință aceste culturi distructive.
Dragilor, acest morbid este dușmanul perfect al reflecției, al liniștii, al iubirii, al frumosului și al lui Dumnezeu. Vă îndemn și mă îndemn să nu cedăm atât de ușor trendului vremurilor, să ne oprim o clipă și să cugetăm, să analizăm cu atenție care sunt roadele și ecourile obiceiurilor noastre.
Să nu lăsăm această cultură a morții celebrată de Halloween să distrugă în noi tot ceea ce este mai frumos, mai măreț și mai sacru.
Toate cele bune!