Operatorul responsabil cu serviciul public de salubrizare în județul Sălaj solicită majorarea tarifelor, de la 1 ianuarie 2022. Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean de miercuri, 27 octombrie, se află și proiectul de hotărâre privind solicitarea înaintată de operator către administrația județeană, privind modificarea tarifelor în vigoare pentru transferul, sortarea, compostarea și depozitarea gunoaielor.
În 2015, administrația județeană a încheiat un contract cu Operatorul TTPD – Asocierea formată din SC Brantner
Servicii Ecologice SRL şi SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor SRL, iar prețurile stabilite atunci pentru serviciile de transfer, sortare, compostare și depozitare nu au mai fost modificate, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre.
“În considerarea obligațiilor stipulate în actele normative aplicabile, raportându-se la cadrul contractual asumat Operatorul TTPD a înaintat Concedentului (Consiliul Județean Sălaj) solicitarea de modificare a celor patru tarife aprobate – transfer, sortare, compostare și depozitare – pentru prestarea serviciului public de salubrizare al judeţului Sălaj, tarife ce urmează a fi aplicate începând cu luna ianuarie 2022”, scrie în documentele anexate proiectului de hotărâre.
Cu cât se scumpește gunoiul
Potrivit datelor prezentate de administrația județeană, costurile cu transferul gunoaielor au fost de 53 de lei pe tonă în 2015, la operaționalizarea contractului, și s-au menținut la același preț până în 2020, când au crescut la 56,46 lei pe tonă. Din 2022, de la 1 ianuarie, operatorul vrea să le majoreze la 67,45 lei pe tonă.
Tariful pentru compostare a fost de 18 de lei pe tonă din 2015 până în 2020, când a urcat la 20,53 lei. Din prima zi a anului viitor, operatorul vrea să practice un tarif de 26,27 lei pe tonă.
Pentru sortarea gunoaielor, costurile au fost 52 de lei pe tonă, din 2015 până în 2020, când au fost majorate la 61,32 lei. De la anul, tariful va fi 78,05 lei.
Pentru depozitare, operatorul a aplicat un tarif de 58 d elei pe tonă în 2015, l-a majorat la 91,22 lei pe tonă în 2019, iar în 2020 acest tarif a urcat la 142,54 lei pe tonă. De la 1 ianuarie 2022, operatorul de salubrizare are în vedere un tarif de 147,98 lei pe tonă.
Argumentele operatorului pentru solicitarea de majorare a tarifelor sunt creșterea prețurilor de consum, necesitatea actualizării creșterilor salariale la nivelul solicitat de piața muncii, respectiv la nivelul salariului minim acceptat în plată; creșterea cursului valutar care influențează Fondul de închidere – componentă a fișei de fundamentare pentru tariful aferent activității de depozitare.
“Analizând solicitarea Operatorului TTPD în contextul economic și juridic actual consider că este foarte importat de menționat faptul că, de la începutul operării (iulie 2016) și până în prezent (circa 5,5 ani) nu s-a acordat nicio majorare pentru componenta de cheltuieli materiale aferente tarifelor, acestea fiind cele de la nivelul anului 2014, anul elaborării ofertei. Creșterile majore ale prețurilor înregistrate în toate sectoarele economiei au determinat Operatorul TTPD să solicite o majorare a acestora, calculată prin aplicarea indicelui prețurilor de consum comunicat de INS către Operatorul TTPD la valoarea de 106,14, pentru perioada ianuarie 2020 (ultima modificare aprobată a tarifelor) – iulie 2021. Pentru majorarea cheltuielilor cu munca vie solicitarea este făcută prin luarea în calcul a sumei de 2.500 lei pentru salariului minim pe economie (estimat la data solicitării) începând cu data
de 1.01.2022, de la 2.260 lei, respectiv pe o creștere de 10,62%. Prevederile HG nr. 1071/2021 din 4 octombrie 2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată stipulează faptul că:< Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.550 lei lunar (…)>. Actul normativ menționat fiind aprobat ulterior depunerii solicitării, Operatorul TTPD nu dorește să recalculeze modificările corespunzător, ci își menține solicitarea inițială. În ceea ce privește Fondul de închidere și monitorizare post închidere pentru celula 1 a depozitului ecologic de la CMID Dobrin (componentă a tarifului de depozitare), contractul impune Operatorului TTPD obligația constituirii și alimentării acestuia cu suma de 900.000 euro (exclusiv TVA). Fiind o valoare specificată în euro, pentru ajustarea/actualizarea ei Operatorul TTPD invocă modificarea cursului de schimb valutar față de fundamentarea anterioară a tarifului de depozitare (curs aferent ultimei valori aprobate: 1 euro = 4,6764 lei față de 4,9348 lei/euro, cursul aferent datei
solicitării depuse). Modificarea solicitată pentru cursul de schimb valutar este în sensul creșterii acestuia cu 5,53%”, scrie în referatul de aprobare, semnat de președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu.
Ținând cont de faptul că plata efectuată de utilizatorii/beneficiarii serviciului de salubrizare se face pentru cantități real cântărite și în acord cu prevederile legale specifice, UAT-urile în colaborare cu operatorii de salubrizare pot derula acțiuni specifice de conștientizare a cetățenilor cu privire la posibilitatea diminuării cantităților de deșeuri destinate a fi eliminate prin colectare selectivă a deșeurilor, putând astfel influența și costurile plătite pentru serviciul de salubrizare, se mai arată în documentele ce însoțesc proiectul de hotărâre.
Până la această dată au fost aprobate majorări ale tarifelor, bazate în principal pe introducerea și respectiv modificarea taxei pentru economia circulară. Ultima modificare a tarifelor, cea aprobată prin Hotărârea Consiliului Județean nr.4 din 27.01.2020, pe lângă modificarea generată de creșterea taxei pe economia circulară, a avut și o componentă de majorare generată de creșterea salariului minim în plată la nivel național și una generată de creșterea de curs valutar care a indus modificări ale componentei tarifului de depozitare (pentru Fondul de închidere).