Acum un secol, la 25 octombrie 1921, în Palatul de la Sinaia vedea lumina zilei copilul principelui Carol al României și al principesei Elena de Grecia, nepotul regelui Ferdinand I și al reginei Maria. I-au pus numele Mihai, după marele voievod Mihai Viteazul, având în vedere și faptul că Familia Regală urma să se încoroneze la Alba Iulia, ca regi ai României Mari.

Potrivit istoricului Marin Pop de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, conform tradiției, momentul a fost marcat cu 101 salve de tun, iar regele Ferdinand a transmis un „Mesaj către țară”, prin care anunța nașterea principelui Mihai, subliniind că îl încredințează poporului și armatei române.

”Ajuns rege la vârsta de nici șase ani, apoi în momentele cruciale ale celui de-al Doilea Război Mondial, regele Mihai I al României a realizat, cu acordul și sprijinul partidelor politice, Lovitura de Palat de la 23 august 1944, care a scurtat războiul cu cel puțin 6 luni. În acest context, armata română, al cărei comandant suprem era regele Mihai, la inițiativa generalului Gheorghe Avramescu, a dorit să-i facă un cadou de ziua lui și a eliberat orașul Carei, care la vremea respectivă făcea parte din județul Sălaj, în ziua de 25 octombrie 1944. În anul 1959, ziua de 25 octombrie devine Ziua Armatei Române și astfel comuniștii serbau, în mod indirect, ziua de naștere a regelui Mihai”, relatează istoricul Marin Pop.