Cristian Lazăr, cel mai tânăr primar de oraș din țară, a câștigat alegerile din Șimleu Silvaniei în urmă cu câteva luni, prea puțin timp pentru a fi chestionat despre ceea ce a reușit să facă. Însă ne-am dorit să aflăm cum s-a acomodat în funcție, ce planuri are și cum vede dezvoltarea orașului pe care îl administrează. Așadar, vă invităm să parcurgeți cu noi primul interviu pe care Cristian Lazăr îl dă în calitate de primar al orașului Șimleu Silvaniei.

Reporter: Suntem la câteva luni de când ați preluat funcția de primar. Care sunt primele impresii?

Cristian Lazăr: M-am obișnuit repede și cred că am reușit să mă încarc cu aproape toate problemele pe care le are orașul. Multe le știam, pe altele le-am descoperit aici la primărie, iar pe unele le-am identificat în teren. Sigur că nu e ca în avocatură sau ca în mediul privat. E un sistem mai lent, sunt proceduri pentru orice, cu multe constrângeri legislative în multe privințe și mă refer în special la cele economice, de parteneriate sau inițiativă pentru a demara investiții. Sigur că nu e o problemă care să mă descurajeze, ci dimpotrivă sunt motivat să mergem înainte și voi reuși, alături de echipa mea.

Reporter: Care ar fi principalele probleme pe care le-ați identificat în oraș?

Cristian Lazăr: Realist, nu sunt puține; iar unele foarte complicate. Spre exemplu, avem o provocare mare, o situație grea la Spitalul Orășenesc, avem niște contracte în derulare, iar pentru unele avem de făcut eforturi pentru a asigura finanțarea lor, fiindcă bugetul orașului, de unul singur, nu poate susține investiția care este foarte mare. O altă problemă e cea în privința reabilitării și extinderii rețelelor de apă și canalizare. Și aici avem niște contracte în derulare, unele lucrări avansează încet și e mult deranj în oraș și nu arată bine deloc zonele respective. M-am implicat, atât cât legea îmi permite, și sper să se miște lucrurile mai bine în următoarea perioadă. Am contactat responsabilii de proiect, chiar dacă lucrările nu le gestionează Primăria orașului Șimleu Silvaniei. Cu toate acestea, suntem prezenți la ședințele lor și am imprimat chiar și un mod de lucru mai eficient. Mai sunt probleme la școli, avem străzi de modernizat, avem lucrări la infrastructura unui pod de pe o arteră importantă, la piață. E mult de lucru.

Reporter: Cum vă înțelegeți cu personalul din primărie?

Cristian Lazăr: Foarte bine. Atâta timp cât fiecare își face treaba, lucrurile se desfășoară normal. Mulți colegi au experiență și știu ce au de făcut. Mai avem de completat în organigramă, în câteva direcții, fiindcă ducem lipsă de personal, spre deosebire de alte locuri. Eu le-am cerut tuturor implicare, profesionalism și corectitudine și cred că mesajul a fost înțeles de toată lumea. Încerc să imprim un mod de lucru eficient și plăcut în același timp. Pentru fiecare trebuie să fie onorabil să lucreze pentru comunitate. Eu așa văd lucrurile.

Reporter: Aveți și un viceprimar nou.

Cristian Lazăr: Da, e un coleg de-al nostru și ne înțelegem, are în responsabilitate o parte din activitatea curentă a primăriei și am încredere că se va descurca foarte bine.

Reporter: Ce ați întreprins în perioada asta de câteva luni, de când sunteți primar?

Cristian Lazăr: În primul rând m-am asigurat ca instituția să funcționeze, să nu existe conflicte interne și să fie clar pentru fiecare ce are de făcut. Am inventariat problemele și am stabilit care sunt urgențele, prioritățile și ne-am apucat efectiv de treabă.

Probabil ca și dumneavoastră, și mulți alții vor să vadă schimbări mari și lucruri noi. Nimic din ce e durabil nu se poate face de pe o zi pe alta sau peste noapte. Eu nu urmăresc să dau lovituri de imagine, dimpotrivă, vreau să facem lucrurile temeinic. Ele vor veni și orașul va intra într-o etapă a dezvoltării reale în anii următori. Totodată, trebuie să o spun foarte direct, că multe investiții și marile proiecte de altfel se vor derula peste 3-4 ani. De ce? Pentru că sunt proiecte foarte mari și avem nevoie de finanțări nerambursabile. Nu putem să realizăm cu banii noștri nici 10% din ceea ce trebuie sa facem, iar pentru proiectele importante deja pregătim toate documentațiile tehnice, vom depune cerere de finanțare anul viitor, deci vom face tot ceea ce depinde de noi, dar realizarea efectivă a lucrărilor va începe după epuizarea tuturor etapelor pe care le impune Uniunea Europeană. Proiectele vor fi evaluate, pe urmă va fi o perioadă în care se vor realiza proiectele tehnice cu toate detaliile de execuție, după care vor fi organizate licitații pentru execuția lucrărilor. Să nu uităm că ne putem confrunta și cu eventuale contestații între constructori, deci toate aceste etape vor dura. Dorința și speranța mea e ca totul să meargă cât mai repede. Ceea ce pot garanta e faptul că ne vom face treaba și aceste proiecte le vom realiza.

Reporter: Care ar fi principalele proiecte pe care le vizați?

Cristian Lazăr: Fără a le pune într-o ordine ierarhică, vorbim de modernizarea centrului istoric și civic al orașului, reabilitarea malurilor râului Crasna și amenajarea lor ca spații de agrement, reabilitarea Cetății Bathory, realizarea coridoarelor de mobilitate pe axele est-vest (Cehei/Pustă – Unitatea Militară) și nord-sud, achiziționarea de autobuze noi pentru transportul public, modernizarea iluminatului public prin reabilitarea rețelelor și îngroparea cablurilor aeriene existente, reabilitarea și modernizarea mai multor unități de învățământ, realizarea unor piste pentru bicicliști, modernizarea unor clădiri publice aflate în administrarea orașului, finalizarea lucrărilor la noua piață a orașului și, sigur, finalizarea lucrărilor la Spitalul Orăşenesc.

Sigur că vorbim de proiecte mari, de durată, dar totodată nu vreau să pierdem din vedere viaţa de zi cu zi a oraşului, adică să avem un oraș curat, aerisit, sigur, în care să ne simțim bine cu toții. Administrația orașului trebuie să se ridice zilnic la nivelul așteptărilor șimleuanilor și mă asigur că așa se petrec lucrurile în primărie.

Reporter: Unul dintre punctele din programul dumneavoastră de candidat era aducerea unor investitori și crearea de locuri de muncă.

Cristian Lazăr: Este în continuare unul dintre punctele importante și suntem mobilizați în a stimula apariția unor investitori care să crească economia orașului și care să absoarbă din forța de muncă locală. Suntem la câțiva kilometri de autostrada Transilvania, care va fi gata în câțiva ani, și acesta e unul dintre criteriile unor investitori mari, care sunt interesați să se aprovizioneze și să-și valorifice rapid marfa.

Sigur, economia nu răspunde la comenzi politice. E și normal. În schimb, noi suntem parteneri cu mediul privat, suntem în contact cu ei, fie că vorbim de oameni de afaceri interni sau externi, locali sau regionali. Noi asigurăm toate condițiile pentru orice investitor și sper ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, adică să intre în oraș investiții în perioada următoare. Spre exemplu, am avut discuții bune împreună cu reprezentanții școlilor din oraș, i-am adus la aceeași masă pe reprezentanții mediului privat și s-au desprins concluzii bune, care ne dau motive pentru a fi încrezători pe viitor.

Reporter: La ce să ne așteptăm în perioada care vine?

Cristian Lazăr: Nu peste mult timp voi prezenta bugetul orașului pentru anul viitor și vreau să identific toate problemele în așa fel încât banii să fie alocați eficient, chibzuit. Vom interveni pentru a rezolva și problemele mici, dacă le putem spune așa, cum ar fi reparațiile curente la școli, la străzi și altele de acest gen, deoarece nu pot fi lăsate așa cum sunt până când le vom reabilita, vorbim de proiecte ce se vor derula peste câțiva ani în unele locuri. Sigur că nu ne vom abate de la obiectivele mari și vom aloca bani pentru a avea documentații tehnice pentru toate proiectele pe care le vom depune pentru a primi finanțare europeană. Împreună cu echipa din cadrul primăriei și cu asistența pe care deja o primim de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, vom pune la punct toate detaliile pentru a fi eligibili pentru a primi finanțare. E foarte important, fiindcă aceste proiecte vor schimba cu totul fața orașului, așa cum s-a întâmplat la Oradea de exemplu, unde se văd rezultatele unor decizii foarte bune în urmă cu mai bine de 10 ani.

Reporter: Credeți că toată lumea înțelege această viziune?

Cristian Lazăr: Eu am obligația să fac ceea ce trebuie. Nu pot să vopsesc clădiri care să dea bine, dar să le las să se degradeze. Nu vreau să le vând oamenilor iluzii sau speranțe inutile. Chiar dacă rezultatele nu se vor vedea integral până în 2024, nu mă voi abate de la a face ce trebuie făcut. Important e ca Șimleul să facă un salt decisiv spre civilizație și dezvoltare, care va schimba viața tuturor în bine. Nu gândesc în termeni electorali și n-am de gând să încep campanii de imagine care să dea bine. Poate astăzi nu toată lumea știe ce fac și poate nu se vede mare parte din activitatea mea, dar e ca atunci când îți faci casă. La început îți faci proiectul, începi un șantier, când plouă arată totul dezolant, dar când e gata și totul este impecabil construit, toată lumea e mulțumită. Așa e și cu proiectele mari și cu lucrările în oraș. Astăzi e deranj, dar mâine va fi bine. Altfel vom face deranj an de an, vom repara ici-colo, iar problemele vor rămâne nerezolvate. În niciun caz nu sunt adeptul unei astfel de abordări.

Reporter: Astăzi este ziua Armatei Române. Ce mesaj le transmiteți militarilor noștri?

Cristian Lazăr: Să-și ducă misiunea la bun sfârșit oriunde sunt și să se întoarcă acasă sănătoși. Armata e instituția cu cel mai mare grad de încredere în rândul românilor și le mulțumim pentru tot ceea ce fac pentru noi și pentru țară.