In scurt timp, mielul va deveni unul dintre cele mai căutate şi ofertante produse agro-alimentare, perioada in care şi crescătorii de ovine se aşteaptă să obţină grosul agoniselii cuvenite pentru un an intreg. Numai că din acest an din suma veniturilor vor fi nevoiţi să scadă şi costul identificării animalelor. Asta cel puţin teoretic, dacă nu cumva după practica devenită tradiţională va vinde direct din fermă intermediarilor cu crotaliile la purtător, fiind scutit atunci de toată bătaia de cap cu crotalierea care zguduie in prezent zootehnia mioritică.
DSV deţine 11.000 de crotalii
Furnizori primari de crotalii sunt şapte la nivel naţional, insă cei secundari apar pe site-ul Direcţiilor Sanitare Veterinare ca ciupercile după ploaie. Mircea Martin, directorul DSVSA Sălaj recunoaşte că furnizarea de crotalii se mişcă incet, dar el afirmă că a fost inspirat şi a oprit 11.000 de crotalii pentru ovine, din cota pe anul trecut. Aşadar de „cercei” nu va duce nimeni lipsă. Toată lumea vinde şi cumpără crotalii. Insă prea puţini vorbesc pe şleau despre cat costă „cerceii” şi cat costă identificarea. In fond şi la urma urmei cui ii pasă cand animalul trebuie identificat şi legea spune că din 2011 proprietarul este cel care plăteşte?
Manopera gratuită. Restul?!
Mai exact, fermierul işi cumpără crotalia direct de la comercianţii primari sau de la cei secundari, aici intrand pe langă medici şi societăţile care deţin centre de colectare. Cat priveşte manopera, contravaloarea acesteia, respectiv 3,5 lei pentru două crotalii şi 2,9 lei pentru o crotalie simplă, i se decontează acestuia de la bugetul de stat. Aşadar avantajele ar fi numai de partea crescătorului: prin medicii veterinari oierii primesc o subvenţie indirectă (manopera crotalierii) şi, in plus, identificarea se face mult mai rapid, crescătorul nemaifiind nevoit să alerge după crotalii, ci doar să achite medicului zonal suma inscrisă pe chitanţă (dacă i se taie chitanţă) pentru serviciile prestate, mai puţin manopera. Dar de unde va şti ciobanul cat e manopera, cat e crotalia, cat sunt serviciile sanitar-veterinare, cat e deplasarea, cat e adaos şi pană la urmă ce plăteşte?
La OVIS crotaliul costă 40 de bani
Dacă asociaţiile crescătorilor de ovine ar fi preluat identificarea de la Direcţiile Sanitare Veterinare, statul n-ar fi subvenţionat manopera, din lipsă de…fonduri, vorba aceea „pentru unii mumă pentru alţii ciumă”. Este de la sine inţeles că mai multe asociaţii au fost nevoite să renunţe oarecum la identificare, mai ales că manopera fiind gratuită, orice taxă pentru aceasta ar intra in sfera evaziunii fiscale. Nicolae Ţap, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de ovine OVIS Sălaj, ne-a informat că pentru sacrificările mieilor cu ocazia Sărbătorilor pascale, asociaţia eliberează crotalii simple care sunt valabile de la fermă pană la abator sau punctele de sacrificare din judeţ. Preţul unui crotaliu este de 40 de bani cu TVA inclus. Asociaţia nu eliberează crotalii electronice, aşa cum prevăd ultimele norme europene impuse crescătorilor de ovine in ferme. Crotaliile simple sunt valabile pe perioadă determinată, mai exact pană la sacrificarea mielului. Cei interesaţi se pot adresa Asociaţiei OVIS, strada Corneliu Coposu, nr. 81, tel.0260.662.000.
Mielul fără „cercel” scapă de măcelar
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...