Instanţa a dat caştig de cauză pentru 37 de sălăjeni, beneficiari de pensii speciale, care au acţionat in judecată Guvernul după recalculare.
Tăierile guvernului sunt ilegale, pensiile speciale se intorc in bugetul de stat. 37 de sălăjeni care beneficiază de pensii speciale au obţinut in instanţă repunerea in plată a drepturilor băneşti avute inainte de recalculare. „Din 37 de dosare care sunt pe rolul instanţelor, toate au fost caştigate de către reclamanţi. 21 dintre aceştia şi-au depus o cerere la Casa Judeţeană de Pensii Sălaj şi au solicitat punerea in plată printr-o sentinţă judecătoarească definitivă, iar 16 au caştigat in instanţă, dar nu au solicitat incă punerea in plată”, a declarat pentru Graiul Sălajului, Filonaş Chiş, directorul CJP Sălaj. Anul trecut, Guvernul a hotărat reducerea fondul de salarii bugetare cu 25 la sută, a pensiilor cu 15 la sută şi desfiinţarea pensiilor de serviciu, urmată de recalculare după principiul contributivităţii. In luna septembrie, pensionarii care aveau pensii de serviciu şi proveneau din Justiţie, aviaţie, diplomaţie sau Parlament au primit primele pensii recalculate, iar unii dintre ei au inceput să deschidă procese.
In motivările sentinţelor, instanţele de judecată au luat in calcul prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, şi anume „dreptul la pensie al reclamantului este un bun” şi au constatat că „o reducere substanţială a nivelului pensiei ar putea fi considerată ca afectand substanţa dreptului de proprietate şi chiar a insuşi dreptului de a rămane beneficiar al sistemului de asigurare la bătraneţe”. In plus pensiile speciale ale magistraţilor sau ale altor categorii nu constituie un privilegiu, ci sunt un drept justificat obiectiv.
Pensiile speciale s-au injumătăţit in Sălaj
Din cele 70 de pensii speciale existente in Sălaj, au fost recalculate 30 de pensii ale fostului personal auxiliar de specialitate din justiţie, opt pensii ale foştilor parlamentari şi şase pensii aparţinand foştilor angajaţi ai Curţii de Conturi. Pensiile foştilor magistraţi, in număr de 26, nu au fost recalculate, aceştia făcand excepţie de la legea recalculării pensiilor speciale. Astfel, pensia foştilor parlamentari, care au avut mai multe mandate, in urma recalculării a ajuns de la aproximativ 5600 de lei la puţin peste 3500 de lei. Foştii parlamentari care au avut un singur mandat şi incasau pană in prezent, lunar, o pensie in valoare de circa 3200 de lei, vor primi in jur de 1600 de lei. De asemenea, veniturile lunare ale foştilor angajaţi ai Curţii de Conturi au rămas in urma recalculării de doar 2039 de lei, de la 5982 de lei. O altă categorie a pensiilor speciale din Sălaj care au fost diminuate in urma recalculării sunt ale personalului auxiliar al instanţelor judecătoreşti, care au incasat o pensie de doar 1489 de lei, faţă de 5492 de lei cat incasau pană in septembrie anul trecut.
Pensionarii ”speciali” din Sălaj şi-au caştigat drepturile la tribunal
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...