O multitudine de brățări de fitness au inundat piața în ultimii ani, inclusiv nume mari precum Fitbit, Jawbone, Misfit și Garmin, precum și nenumărate aplicații pentru smartphone-uri concepute pentru a măsura aproape fiecare aspect al sănătății.
Dar oare supravegherea constantă a celor mai bune (și cele mai rele) obiceiuri ne face să fim mai sănătoși? Tehnologia portabilă și aplicațiile inteligente sunt inovații importante în lumea sănătății, dar cum ne influențează viața? Și chiar ar trebui să vă cumpărați o brățară de fitness? Pe scurt, da.
Iată 5 lucruri de care vă veți da seama, odată ce începeți să folosiți o brățară de fitness.
Ignoranța înseamnă fericire
Statistici dure care o să vă facă să vă dați seama cât de fericit și totuși inconștient sunteți, de obicei. Înregistrarea mâncării și exercițiilor fizice va elimina efectul „halo de sănătate” pe care îl obțineți din a face o alegere (presupusă) sănătoasă, cum ar fi alegerea iaurtului fără grăsimi (dar încărcat cu zahăr) sau a merge la o „alergare” (și a petrece de fapt jumătate din acest timp prinzând Pokémon în parc). Din păcate, intenția nu este egală cu acțiunea și faptul că tehnologia vă supraveghează fiecare mișcare vă va oferi motivația să vă dedicați cu adevărat în timpul antrenamentelor.
Verificarea ritmului cardiac creează dependență
Cu doar câteva clickuri, vă puteți verifica ritmul cardiac pe parcursul zilei pe multe dispozitive. Tocmai ați alergat după un autobuz? 121bpm. Culcat în pat? 55bpm. Speriat de un păianjen? 92bpm. Veți fi fascinat de cât de mult vă funcționează inima când stați în picioare, în comparație cu așezat pe scaun. Va fi fascinant pentru dvs., dar aproape dureros de plictisitor pentru toți ceilalți.
Progresul nu va fi întotdeauna constant
Pe măsură ce obsesia dvs. pentru datele cuantificate va luat amploare și veți începe să măriți intensitatea antrenamentelor, probabil vă veți aștepta ca fiecare sesiune să fie mai bună decât cea precedentă. În realitate, lucrurile nu se întâmplă așa. Succesul va varia de la o zi la alta, fiind influențat de un număr imens de factori, cum ar fi cât ați dormit, câtă apă ați băut și cât de obosiți sunteți după ultimul antrenament. Uneori, acest lucru poate fi destul de demoralizant. Este important să nu vă uitați la fiecare antrenament individual și, în schimb, să țineți cont de progresul dvs. săptămânal sau lunar, pentru o măsură mai exactă a succesului.
Schimbările mici se adună rapid
Schimbările rapide, cum ar fi mersul între stațiile de metrou, urcatul scărilor și băutul a mai multă apă pot avea un impact uriaș asupra statisticilor dvs., atunci când le încorporați în rutina de zi cu zi. De exemplu, o brățară de fitness precum un Apple Watch, cu funcționalitatea sa de „părinte copleșitor”, vă notifică pe încheietura mâinii și vă spune să vă ridicați și să vă îndepărtați de ecran, o dată pe oră. Nu numai că ochii și creierul dvs. au parte de o pauză, dar ridicându-vă în picioare, sângele pompează în jurul corpului. Dacă până acum vă puneați deoparte o oră la antrenament și vedeați restul zilei ca fiind destul de sedentar, va fi satisfăcător să vedeți cum se adună fragmentele de activitate de pe parcursul zilei. Asta vă poate motiva să faceți câteva exerciții simple în 10 minute de pauză din când în când, în loc să stați nemișcat și să derulați prin Instagram.
O brățară de fitness nu vă poate spune chiar totul
Da, o brățară de fitness vă poate spune exact câți pași ați făcut sau ritmul cardiac maxim în timpul unui antrenament. Vă poate spune câți litri de apă ați băut sau câte ‘calorii active’ ați ars. Dar ceea ce nu vă poate spune este cât de fericit vă va face acea felie de tort pe care ați mâncat-o de ziua colegului de la birou, față de un fruct sau cât relaxat vă veți simți după o duminică leneșă, mai degrabă decât să vă târâți afară pe ușă pentru o alergare. Pericolul unei brățări de fitness este cât de repede pot cauza dependență și cât de repede pare că vă reduce toată viața la cifre. Secretul stă în echilibru. Vă poate face plăcere să folosiți o brățară de fitness în timpul antrenamentelor și pentru scurte perioade de timp, pentru a vă monitoriza activitatea de zi cu zi, dar o puteți da jos cu încredere și să vă concentrați asupra restului vieții, pentru majoritatea timpului.