Așa cum a promis după ce a pierdut alegerile interne, fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, și-a dat demisia din poziția de președinte al Camerei Deputaților. El i-a acordat noului președinte PNL, Florin Cîțu, două săptămâni înainte să-și depună demisia și la Cameră.
”Demisionez pentru mai multe motive. Consider că pentru a putea gira astfel de funcții în statul român, dacă ești om de stat, nu poți să girezi decât dacă beneficiezi de legitimitate oferită prin votul cetățenilor. Nu mai sunt președinte PNL și nu mai pot beneficia de această funcție. Nu mai pot să fiu părtaș cu o decizie luată de o conducere instalată cu forța în fruntea PNL, decizie care nu mai are nicio legătură cu campania PNL la parlamentare. Nu pot să fiu complice la decizii care trebuiau să mă forțeze pe mine să încalc democrația, prevederile constituționale, principiul constituțional al statului de drept numai pentru interese meschine politicianiste. Nu mai pot să exercit funcția de președinte al Camerei Deputaților din partea PNL atât timp cât gruparea demolatoare din jurul lui Cîțu, cu sprijinul președintelui Iohannis, după ce a încălcat în picioare democrația din PNL, este pregătită să calce în picioare democrația în România. Demisia reprezintă o eliberare pentru mine și un nou început. Sunt liber să exprim în continuare voința cetățenilor care și-au exprimat încrederea în noi. Reprezint toți cetățenii care cresc în valorile liberale. Nimic nu mă mai poate lega de relația cu actuala conducere PNL. Acțiunea mea va depinde de ce se va întâmpla. Dacă persistă această ambiție nebunească de a pune un premier precum Florin Cîțu, care nu mai are încredre decât de 10%, nu pot să fiu parte a unui proiect antidemocratic”, a declarat Ludovic Orban.
Pe urmele lui Tăriceanu?
Ludovic Orban a fost mereu loial Partidului Național Liberal, indiferent de urcările și căderile sale, în interior. A fost cel care s-a opus constant construcției USL și liderului de atunci, Crin Antonescu. A avut momente de reușite în cariera politică și a avut momente când a fost marginalizat de către colegii săi, însă a părut a fi mereu loial partidului. Odată cu preluarea șefiei PNL, în parteneriat cu președintele Klaus Iohannis, a părut că nimic nu mai stă în calea liderului liberal. Pe baza acestei colaborări, PNL a crescut, a reușit să ajungă la guvernare și părea că urmează câțiva ani de supremație pe scena politică. Apoi, brusc, Ludovic Orban a căzut din grațiile președintelui Iohannis. Se vehiculează zvonul că Ludovic Orban ar fi vrut să fie noul candidat al PNL la Președinția României, după terminarea mandatului lui Klaus Iohannis, idee care l-a făcut pe acesta să-i retragă sprijinul. Iar ceea ce a urmat, înlocuirea lui Orban ca premier, apoi sprijinirea lui Florin Cîțu pentru președinția partidului, pare să confirme această teorie.
La finalul Congresului PNL, când Orban s-a declarat învins, a ținut în încheierea discursului să specifice clar că nu mai există niciun parteneriat între el și președintele Iohannis. Iar de atunci, toate ieșirile în presă și acțiunile sale par să fie atacuri constante la președintele Iohannis.
La un moment dat s-a vorbit de grupul celor 40 de parlamentari PNL care-l sprijină pe Orban și care ar fi de acord să se rupă de PNL și să creeze împreună un alt partid. Este o soluție pierzătoare pentru cariera lui Ludovic Orban, iar exemple de eșec politic în această direcție are din belșug. Construcția ALDE a fostului președinte PNL Călin Popescu Tăriceanu este cel mai recent proiect politic eșuat de către un fost președinte care s-a supărat când a pierdut partidul. Rămâne de văzut ce va alege Ludovic Orban pentru viitor – dacă va sta în partid, cum a făcut de obicei, așteptându-și șansa să revină în prim-planul politicii, sau va pleca cu o parte dintre liberali într-o tentativă de reconstrucție politică.
Începutul e bun, repetentul și pușcăriașul premier a fost scuipat afară precum o măsea stricată, sică mandorlică a făcut pas, urmează liberalii la gunoi !
F bine! Nici nu avea ce sa caute aacolo! Sa ajungă cel puțin ca Tariceanu!