Județul Sălaj se numără pe lista celor unde nu s-a înregistrat nicio cerere din partea unităților de învățământ pentru trecerea la ore online.
La nivel național, 226 de școli și grădinițe au cerut să intre în online, cu aprobarea inspectoratelor școlare, în special la solicitarea părinților speriați că li s-ar putea îmbolnăvi copiii, iar alte 83 au solicitat să renunțe la cursurile față în față din cauza numărului mare de cazuri confirmate în rândul elevilor sau personalului.
„Sunt și multe județe, precum Tulcea, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Sibiu, Satu Mare, Brăila, în care nu a existat nicio cerere din partea școlilor de a trece cursurile în online. De asemenea, la Cluj și Timișoara, unde rata de infectare trece de 10 la mia de locuitori, au existat doar câte 4 solicitări”, a declarat ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu.
În momentul de față, la nivelul județului Sălaj, elevii și preșcolarii din 176 de clase și grupe au activitățile față în față suspendate, iar orele se desfășoară exclusiv online. Cele mai multe clase și grupe cu cursuri online sunt din municipiul Zalău, unde rata de infectare se apropie de pragul de 11 cazuri/ 1.000 de locuitori.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că inspectoratele școlare județene vor aproba toate solicitările venite din partea conducerilor școlilor de a trece în online, formulate în baza ordinului comun ministerul Sănătății – ministerul Educației.
Acest ordin prevede, la Articolul 3: „În situații justificate de infrastructură și resursele existente, unitățile de învățământ/unitățile conexe pot desfășura activități didactice în sistem online cu aprobarea ISJ/ISMB, chiar și în situația în care nu se impune suspendarea cursurilor cu prezență fizică în condițiile art. 6.”
Articolul 6 spune că: ”La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ, înainte de îndeplinirea condițiilor de la alin (2). Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB.”
Pai nu cere ca e băgată online automat foarte multe clase,inclusiv la cămin,deci ce sa mai ceara?